Αίτημα από το Λιμενικό για μετακίνηση σκαφών του Frontex προς το Θρακικό Πέλαγος

Αίτημα από το Λιμενικό για μετακίνηση σκαφών του Frontex προς το Θρακικό Πέλαγος

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στους αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής η αύξηση στις αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στα ελληνικά νησιά, ειδικά μετά τις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, από 07.00 της 7ης Ιουνίου έως 07.00 της 10ης Ιουνίου διεσώθησαν 154 πρόσφυγες-μετανάστες σε έξι περιστατικά έρευνας και διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές Αλεξανδρούπολης, Λέσβου και Κω.

Τα στελέχη του ΛΣ σημειώνουν πως έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες «χαλάρωση» των μέτρων στα θαλάσσια «σύνορα» από την πλευρά της Τουρκίας με αποτέλεσμα οι σύγχρονοι δουλέμποροι σε συνδυασμό και με τις καλές καιρικές συνθήκες να το εκμεταλλεύονται και να μετακινούν παράνομα πρόσφυγες. Είναι χαρακτηριστικό ότι συλλαμβάνονται ακόμη και 17χρονοι ως διακινητές.

Νέες διαδρομές
Ένα άλλο σημείο που έχει δημιουργήσει «πονοκέφαλο» στις Αρχές είναι το πέρασμα στην Ελλάδα μέσω θαλάσσιων διαδρομών μεταναστών που έχουν συγκεντρωθεί στον Έβρο. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός προσφύγων για να αποφύγουν τις περιπολίες Ελλήνων συνοριακών φυλάκων και στελεχών του Frontex επιλέγουν να πληρώσουν τα μέλη κυκλωμάτων (είναι λιγότερα τα χρήματα που δίνουν σε σχέση με το «ταξίδι» προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου) για να τους περάσουν προς την ελληνική πλευρά δια θαλάσσης και για αυτό το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αυξηθεί τα περιστατικά εντοπισμού μεταναστών στις θαλάσσιες περιοχές Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός πως, σύμφωνα με πληροφορίες, το Λιμενικό Σώμα έχει ζητήσει από τον Frontex τη μετακίνηση σκαφών που περιπολούν στο Αιγαίο προς το Θρακικό Πέλαγος.

Οι υπηκοότητες
Ως προς τις υπηκοότητες των προσφύγων στελέχη του ΛΣ σημείωναν πως έχει μειωθεί ο αριθμός Σύρων και Αφγανών και αντιθέτως καταγράφονται μετανάστες από διάφορες άλλες χώρες όπως από την Κεντρική Αφρική, ακόμα και από αραβικά κράτη όπως το Κουβέιτ.

Επιπλέον επεσήμαναν πως δεν υπάρχει θέμα να υπάρξει αναδιάρθρωση δυνάμεων από πλευράς Frontex που περιπολούν στο Αιγαίο μετά τις δηλώσεις του διευθυντή της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για τη φύλαξη των συνόρων Φαμπρίς Λεζερί στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» ότι αυτή τη στιγμή λείπουν 5.000 αστυνομικοί για την αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων.

Πηγή Εφημερίδα το Βήμα
 

Είναι Συνέντευξη?: 
0
Post it: 
0
Date/Time to be posted: 
Τρίτη, 11 Ιουνίου, 2019 – 21:18


Ρεπορτάζ : tsekpoint_335 Σύνδεσμος

Loading...

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας