Αγαπητή «Α, μπα»: Είναι κακό να θες ο σύντροφος σου να έχει χρήματα;

Αγαπητή «Α, μπα»: Είναι κακό να θες ο σύντροφος σου να έχει χρήματα;

Παλιότερα πίστευα ότι αυτά που έχουν σημασία σε ένα σύντροφο είναι η προσωπικότητα, η συμβατότητα, ή κοινή ηθική, το κοινό χιούμορ, η κοινή αντιμετώπιση σε θέματα θρησκείας, οικονομικής διαχείρισης, κοινωνικών σχέσεων… Σίγουρα όχι η οικονομική κατάσταση. Και μάλιστα έκρινα αρνητικά πρώην φίλη μου που έκανε σχέσεις μόνο με πολύ ευκατάστατους. Τα τελευταία χρόνια, νομίζω τελικά ότι δεν έχει τίποτα μεμπτό να βάλεις και τα χρήματα στην εξίσωση. Για μένα είναι αργά, αλλά νομίζω ότι έκανα λάθος να κρίνω αρνητικά τους ανθρώπους, άντρες, γυναίκες, nonbinary, που το λαμβάνουν υπόψιν. Δεν είναι κάτι κακό να θες το ταίρι σου να έχει χρήματα, ακόμη κι αν εσύ δεν τα έχεις, σωστά;

Όχι. Δεν έχει τίποτα το μεμπτό να το βάλεις στην εξίσωση. Η ρύθμιση της εξίσωσης είναι η συνταγή που θα δημιουργήσει το αποτέλεσμα. Το «να έχει χρήματα» δεν λέει και πολλά, ούτε είναι αντικειμενικό. Τι θα πει να έχει χρήματα; Πόσα δηλαδή, πού είναι το δικό σου «πολλά;» Τι θα πει ότι εσύ δεν τα έχεις; Και αυτός που τα έχει, πώς τα απέκτησε; Και τι είναι διατεθειμένος να κάνει για να τα αυξήσει, ή να τα συντηρήσει; Όλα αυτά δεν είναι ασήμαντα, είναι παράμετροι της εξίσωσης. Δεν είναι όλα τα χρήματα ίδια, γιατί δεν είναι κάτι έξω από το όραμα ευτυχίας, από την ηθική, από την αντιμετώπιση της οικονομικής διαχείρισης. Δεν μπορείς να βγάλεις τα λεφτά από κάθε άνθρωπο, λίγα ή πολλά, είναι από αυτά που τον έχουν σχηματίσει. Αυτός που σου αρέσει τώρα, αν είχε τα πενταπλάσια λεφτά, δεν θα ήταν αυτός που σου αρέσει τώρα, θα ήταν κάποιος άλλος.

Μπορείς να συνεχίσεις να κρίνεις αρνητικά τη φίλη που είχε μόνο αυτό το κριτήριο. Αν ήταν όντως το βασικό κριτήριο ο λόγος που έκανε σχέσεις με ευκατάστατους, και όχι ότι κι αυτή ήταν ευκατάστατη, ας πούμε, οπότε ευκατάστατους ήξερε.


Ρεπορτάζ : Λένα Φουτσιτζή Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας