Αλέξης Χαρίτσης: Ο Μητσοτάκης εξαπατούσε τους πολίτες όταν κατηγορούσε τον Τσίπρα ως σκευωρό

Αλέξης Χαρίτσης: Ο Μητσοτάκης εξαπατούσε τους πολίτες όταν κατηγορούσε τον Τσίπρα ως σκευωρό

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης τονίζει στην Κυριακάτικη Kontranews πως η προανακριτική επιτροπή που προτείνει η ΝΔ για τον κ. Παπαγγελόπουλο είναι «προσπάθεια αντιπερισπασμού από το πραγματικό σκάνδαλο Novartis», ενώ χαρακτήρισε ως «συκοφαντίες» τις κατηγορίες των Σαμαρά και Βενιζέλου. Σημειώνει πως σε αντίθεση με την κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να  αποδώσει κοινωνικό μέρισμα και φέτος και τονίζει πως επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επετεύχθη «ρεκόρ δεκαετίας στις επενδύσεις».

Πώς χαρακτηρίζετε την απόφαση της ΝΔ να συσταθεί προανακριτική επιτροπή για τον κ. Παπαγγελόπουλο; Ποια στάση θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Πρόκειται για μια προσπάθεια αντιπερισπασμού από το πραγματικό σκάνδαλο Novartis, τις υπερτιμολογήσεις δηλαδή των φαρμάκων της εταιρείας που κόστισαν δισεκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό δημόσιο, τους ασφαλισμένους και τους φορολογούμενους πολίτες. Επιπλέον, είναι και μια προσπάθεια εκδίκησης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επί των ημερών της οποίας άρχισε να διερευνάται από τη Δικαιοσύνη το σκάνδαλο αυτό.

Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να συσταθεί προανακριτική επιτροπή μόνο για τον κ. Παπαγγελόπουλο αποδεικνύει ότι ο ίδιος εξαπατούσε τους πολίτες όταν κατηγορούσε τον κ. Τσίπρα ως “σκευωρό” καθώς και ότι οι ίδιες κατηγορίες των κκ Σαμαρά – Βενιζέλου δεν είναι παρά συκοφαντίες. Αποδεικνύει όμως και κάτι άλλο ακόμα πιο σοβαρό: ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει την πολιτική γενναιότητα να διερευνηθούν και να αποδοθούν οι πολιτικές ευθύνες για το πραγματικό σκάνδαλο Novartis. Αντ’ αυτού, επιλέγει τον αντιπερισπασμό και την εκδίκηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να διαλευκανθεί πλήρως το σκάνδαλο. Αν μη τι άλλο, το οφείλουμε στους πολίτες που έχουν δικαίωμα να μάθουν τι ακριβώς συνέβη.

 

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται σοβαρές καταγγελίες περί παρέμβασης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στη Δικαιοσύνη. Τι απαντάτε;

Οι καταγγελίες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο του αντιπερισπασμού και της εκδίκησης που αναφέραμε προηγουμένως. Είναι προφανές ότι γίνονται προκειμένου να στηριχτούν τα ευφάνταστα σενάρια περί σκευωρίας. Επομένως, έχουν τόση αξία όσο έχει και η καθαυτή φαρσοκωμωδία της δήθεν σκευωρίας.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τιμά τη Δικαιοσύνη, σέβεται και υπερασπίζεται το κύρος και την ανεξαρτησία της. Γι’ αυτό το λόγο, όταν προέκυψαν συγκεκριμένες καταγγελίες από δικαστικούς λειτουργούς, ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου ζήτησε να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση ώστε να αποφανθεί η ίδια η Δικαιοσύνη σύμφωνα με τις δικές της διαδικασίες.

 

Γιατί κατηγορείτε την κυβέρνηση πως παίρνει μέτρα κυρίως για τους έχοντες και όχι για τους πολλούς; Πχ η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση;

Φυσικά. Και αμφότερα είχαν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά με μια μικρή λεπτομέρεια: εμείς δεν προβλέπαμε μείωση του ΕΝΦΙΑ για τις μεγάλες περιουσίες πάνω από 500.000 ευρώ. Αυτή ήταν η “δημιουργική” προσθήκη της ΝΔ. Και τον λογαριασμό για αυτήν θα τον πληρώσουμε όλοι και όλες μαζί. Η μείωση λοιπόν του ΕΝΦΙΑ για το 3% των πλουσιότερων συμπολιτών μας, θα επιβαρύνει το 97%. Αυτό δεν είναι δίκαιο.

 

Κατηγορείτε τη ΝΔ πως δεν θα δώσει το κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του έτους. Η κυβέρνηση σας θα το έδινε, παρά το ότι έδωσε τη 13η σύνταξη το Πάσχα;

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από το 2016 θέσπισε το κοινωνικό μέρισμα ως ένα συμβολικό και ουσιαστικό αντίβαρο στις συλλογικές θυσίες του ελληνικού λαού στα χρόνια της κρίσης. Το κοινωνικό μέρισμα προέκυπτεαπό το υπερπλεόνασμα του προϋπολογισμού και στήριξε συνολικά 1,5 εκατομμύριο συμπολίτες μας. Το 2019 καταφέραμε, με μεγάλες προσπάθειες, να δημιουργήσουμε το δημοσιονομικό χώρο ώστε μεταξύ άλλων να θεσπιστεί η 13η σύνταξη το Πάσχα ως μόνιμο μέτρο.  Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 2019 μας έδινε τη δυνατότητα να αποδώσουμε κοινωνικό μέρισμα και το 2019. Τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη μας λέει “τα λέμε -και αν- του χρόνου”. Γιατί; Γιατί απλά δεν τους ενδιαφέρει η ενίσχυση των πολλών. Δεν θυμάστε πώς έλεγαν ότι όλα αυτά είναι “παροχές” και πώς απαξίωναν τα “επιδόματα”;

Γιατί κατηγορείτε την κυβέρνηση πως δρα καθ’ υπόδειξη του ΣΕΒ;

Για τον απλό λόγο ότι μία από τις ελάχιστες κυβερνητικές πρωτοβουλίες ήταν η κατάθεση της τροπολογίας Βρούτση μέσα στο καλοκαίρι που αναίρεσε τις ασφαλιστικές δικλείδες υπέρ των εργαζομένων στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων. Και σας θυμίζω ότι η τροπολογία αυτή ήρθε καθ’ υπόδειξη του ΣΕΒ. Ήταν το “προσεχώς” όσων βλέπουμε σήμερα με τον αναπτυξιακό νόμο και τις εξαγγελίες του κυρίου Μητσοτάκη για τα εργασιακά. Μνημονιακότερος του μνημονίου!

 

Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο κατά των επενδύσεων και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, όσο υποστηρίζει η ΝΔ;

Είναι δυνατόν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να ήταν κατά των επενδύσεων και παρ’ όλα αυτά να κατάφερε να μειώσει την ανεργία κατά 10%; Από τον ουρανό έπεσαν αυτές οι εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας; Να σοβαρευτούν επιτέλους στη ΝΔ. Η πραγματικότητα είναι ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαμε ρεκόρ δεκαετίας στις επενδύσεις. Θα αναφέρω δύο μόνο στοιχεία: i) Καταφέραμε να εκτοξεύσουμε τις Ξένες Άμεσες Επενδύσεις στο 2% του ΑΕΠ (στοιχεία ΟΟΣΑ) καταγράφοντας ρεκόρ 20ετίας, ενώ το διάστημα 1995-2015 αυτές ήταν της τάξης του 1% του ΑΕΠ ή και λιγότερο. ii) Καταφέραμε η Ελλάδα να έχει την πρωτιά στην αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ. Ούτε αυτά έπεσαν από τον ουρανό. Ήταν αποτέλεσμα της σκληρής, συστηματικής και πολυεπίπεδης προσπάθειας της Κυβέρνησης μας να ενισχύσει παραγωγικές δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας και να διασφαλίσει διαφάνεια, αντικειμενικότητα και σαφείς κανόνες για όλους. Για παράδειγμα, οι πολίτες που κάνουν αίτηση να λάβουν επιδότηση από το ΕΣΠΑ γνωρίζουν πλέον εκ των προτέρων τη βαθμολογία τους, κάτι για το οποίο είμαι και προσωπικά υπερήφανος (καθώς έγινε επί των ημερών μου στο ΥΠΟΙΑΝ). Εξ’ ίσου σημαντικό όμως ήταν και το ότι οργανώσαμε περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια σε όλη τη χώρα μέσα από τα οποία συγκροτήσαμε μια συνεκτική αναπτυξιακή πολιτική με σαφείς προτεραιότητες και χρονοδιαγράμματα. Μια στρατηγική με στόχο την δίκαιη ανάπτυξη, όπου η ενίσχυση των εργαζόμενων και η προστασία του περιβάλλοντος ήταν αναπόσπαστα συνυφασμένες με την παραγωγική ανασυγκρότηση και την οικονομική μεγέθυνση. Ενώ σήμερα τι βλέπουμε; Μια απίστευτη οπισθοδρόμηση στις πρακτικές που οδήγησαν στην κρίση και τη χρεοκοπία το 2009: περιορισμό των εργασιακών δικαιωμάτων και της προστασίας του περιβάλλοντος διότι αυτά υποτίθεται ότι συνιστούν εμπόδιο για τις επενδύσεις, αντί για κανόνες που θα γίνονται σεβαστοί απ’ όλους, φωτογραφικές διατάξεις υπέρ κομματικών φίλων και ισχυρών συμφερόντων, παντελής έλλειψη μακρόπνοου αναπτυξιακού σχεδιασμού. Συγγνώμη αλλά αυτά δεν συγκροτούν αναπτυξιακή πολιτική αλλά συνταγή καταστροφής.

 

 


Ρεπορτάζ : kelly Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας