Αμερικανικό αεροσκάφος ισχυρίζεται πως δέχτηκε πυρά λέιζερ από κινεζικό πολεμικό

Αμερικανικό αεροσκάφος ισχυρίζεται πως δέχτηκε πυρά λέιζερ από κινεζικό πολεμικό

Μοιραστείτε το άρθρο

Σε μια πράξη που το Αμερικανικό Ναυτικό χαρακτήρισε “καθόλου ασφαλή και επαγγελματική” κινεζικό πολεμικό πλοίο ενεργοποίησε στρατιωτικών προδιαγραφών όπλο λέιζερ εναντίον αεροσκάφους παρατήρησης Ρ-8 που εκτελούσε αποστολή παρακολούθησης πάνω από τον Ειρηνικό.

Τα λέιζερ στρατιωτικών εφαρμογών, που αποκαλούνται συχνά “dazzlers”, εκπέμπουν μια ισχυρή δέσμη ακτίνας φωτός που μπορεί να διανύσει μεγάλες αποστάσεις και να φωτίσει όργανα παρατήρησης και προσωπικό στο πιλοτήριο ενός αεροσκάφους. Η άμεση έκθεση εξοπλισμού και γυμνού οφθαλμού σε αυτήν την ακτίνα μπορεί να αποδειχθεί “εξαιρετικά βλαπτική σε μέλη πληρωμάτων και εξοπλισμό”, καταλήγει η ανακοίνωση.

P-8A Poseidon στο κυνήγι κινεζικών ‘boomers’

Επίσημες αμερικανικές αρχές σκοπεύουν να υποβάλουν διπλωματική διακοίνωση στην Κίνα για το περιστατικό αυτό, ανέφεραν πηγές του ναυτικού στους δημοσιογράφους. Το γεγονός αποκαλύπτει την κλιμακούμενη ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στον στρατιωτικό τομέα.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει κατηγορήσει ξανά την Κίνα για ιμπεριαλιστική πολιτική καταγγέλλοντας τον αλματώδη ναυτικό εξοπλισμό του και την κατασκευή εγκαταστάσεων σε νησίδες στην Νότια Κινεζική Θάλασσα ως μέτρα περιφερειακής επέκτασης της κυριαρχίας της.

Κινεζικό Ναυτικό προς Ρ-8Α στην Νότια Σινική Θάλασσα: «Αποχωρείστε αμέσως»!

Ας σημειωθεί πως δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για επιθετική χρήση λέιζερ εναντίον αεροσκαφών τους. Το 2018 Αμερικανοί επίσημοι κατηγόρησαν την Κίνα για χρήση dazzlers κατά αεροσκάφους C-130 στο Τζιμπουτί, όπου Κίνα και ΗΠΑ διατηρούν στρατιωτικές βάσεις.

Πηγή: CNN

Μοιραστείτε το άρθρο

Ρεπορτάζ : Stathis Vasileiou Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας