Αμερικανός στρατηγός: Νωρίς να μιλάμε για νίκη επί του Ντά’ες

Αμερικανός στρατηγός: Νωρίς να μιλάμε για νίκη επί του Ντά’ες

Την εκτίμηση ότι είναι νωρίς να γίνεται λόγος για «νίκη» επί της οργάνωσης Ντά’ες στη Συρία εξέφρασε ο στρατηγός που διοικεί τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις.

Ερωτηθείς σχετικά στη διάρκεια ακρόασης στην επιτροπή της Γερουσίας που είναι αρμόδια για τις Ένοπλες Δυνάμεις, ο στρατηγός Ρέιμοντ Τόμας απάντησε: «Θα δίσταζα να χρησιμοποιήσω τη λέξη νίκη αντί της λέξης σκοπός. Σκοπός είναι να μειωθεί η απειλή σε αυτή την περιοχή».

«Είμαστε κοντά στο να περιορίσουμε την απειλή και (…) να διαπιστώσουμε ποιες δυνατότητες πρέπει να διατηρήσουμε στην περιοχή ώστε διασφαλίσουμε την επίτευξη του σκοπού», πρόσθεσε ο στρατηγός, αναφερόμενος στην αποτροπή της ανασύνταξης του Ντά’ες.

Ανακοινώνοντας τον Δεκέμβριο την αποχώρηση των περίπου 2.000 αμερικανών στρατιωτικών – στην πλειονότητά τους μελών των ειδικών δυνάμεων – που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ «νίκησαν». Μετά την αναγγελία του Τραμπ, Αμερικανοί αξιωματούχοι υποβάθμισαν την ανακήρυξη της νίκης επί του Ντά’ες, υπογραμμίζοντας ότι η εξτρεμιστική οργάνωση παραμένει μεγάλη απειλή, παρότι έχασε τον έλεγχο των εδαφών του «χαλιφάτου» της.

Ο στρατηγός Τόμας συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί να εκφραστεί με σιγουριά για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί τελικά στη Συρία. «Αυτή είναι μια από τις πιο περίπλοκες προκλήσεις με τις οποίες βρέθηκαν αντιμέτωπες οι δυνάμεις μας εδώ και αρκετό καιρό», σημείωσε. Αναφερόμενος στους Κούρδους μαχητές που υποστηρίχθηκαν από την Ουάσιγκτον και η αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ τους φέρνει σε ευάλωτη θέση έναντι της Τουρκίας ο ίδιος διαβεβαίωσε πως «εργαζόμαστε για να βρούμε λύσεις ώστε να διατηρήσουμε επαφή (μαζί τους) κι ένα ορισμένο επίπεδο υποστήριξης».

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα


Ρεπορτάζ : Δούκας Γαϊτατζής Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας