Αυστρία: Σε παραίτηση καλεί τον Κουρτς ο πρώην καγκελάριος Κρίστιαν Κερτς

Αυστρία: Σε παραίτηση καλεί τον Κουρτς ο πρώην καγκελάριος Κρίστιαν Κερτς

Να παραιτηθεί καλεί τον Σεμπάστιαν Κουρτς ο προκάτοχός του, πρώην καγκελάριος και πρώην αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, μετά από το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς με πρωταγωνιστή τον πρώην αντικαγκελάριου Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.  Ο Κρίστιαν Κερν, ο οποίος διετέλεσε καγκελάριος της Αυστρίας μεταξύ Μαΐου 2016 και Δεκεμβρίου 2017, υπήρξε ο κύριος αντίπαλος του Κουρτς στις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2017, τις οποίες τελικά κέρδισαν ο νυν καγκελάριος και το κόμμα του.

«Θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα μου (σ.σ. την δική του παραίτηση μετά την εκλογική ήττα του) και να ανοίξει τον δρόμο για μία νέα αρχή», τόνισε σε συνέντευξή του ο Κερν, ο οποίος τον Οκτώβριο του 2018 είχε ανακοινώσει την αποχώρησή του από την πολιτική και την παραίτησή του από όλα τα κομματικά αξιώματα.

Ο πρώην καγκελάριος επεσήμανε ότι τώρα, είναι η πρώτη φορά μετά το 1979 που (σ.σ. στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο) οι Σοσιαλδημοκράτες, το κόμμα ΝΕΟΣ και οι Πράσινοι θα είχαν τη δυνατότητα να συγκεντρώσουν πλειοψηφία στην αυστριακή βουλή. Ο Κρίστιαν Κερν υπονόησε ότι στις εκλογές του 1979 ήταν η τελευταία φορά που ο «ιστορικός» καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του – τότε – Σοσιαλιστικού Κόμματος Αυστρίας Μπρούνο Κράισκι, συγκέντρωνε απόλυτη πλειοψηφία άνω του 50% και σχημάτιζε την επόμενη αυτοδύναμη κυβέρνησή του. Μετά τις εκλογές του 1983, στις οποίες οι Σοσιαλιστές του δεν πέτυχαν την απόλυτη πλειοψηφία άνω του 50%, αναγκάστηκαν να σχηματίζουν κυβερνήσεις συνασπισμού.

Ο 53χρονος πρώην καγκελάριος, κατηγόρησε το Λαϊκό Κόμμα ότι με τον συνασπισμό του με το ακροδεξιό, εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, «άνοιξε πόρτες και πύλες σε ακροδεξιούς και υπόπτους τύπους». Πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο, «σε κάθε άλλη πολιτισμένη χώρα, θα είχε αποτύχει ήδη έπειτα από τρεις μήνες». «Ο δεξιός λαϊκισμός είναι ανίκανος, όταν βρίσκεται στην κυβέρνηση. Αποτελειώνεται τις περισσότερες φορές από μόνος του. Δυστυχώς αυτό προξενεί πάντα ζημιές», ανέφερε.

Ο Κρίστιαν Κερν υπήρξε ο 13ος καγκελάριος στη μεταπολεμική ιστορία της Αυστρίας και ήταν ο ένατος στη σειρά αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών μετά το 1945, έχοντας διαδεχθεί τον Μάιο του 2016 στα δύο αυτά αξιώματα τον Βέρνερ Φάιμαν.

Πριν από την ανάληψη των δύο αξιωμάτων, ο Κερν διατελούσε επί σειράν ετών γενικός διευθυντής των δημόσιων Ομοσπονδιακών Αυστριακών Σιδηροδρόμων, τους οποίους είχε οδηγήσει με επιτυχία σε εντυπωσιακή εξέλιξη. Από το 1997 έως το 2010 κατείχε διευθυντική θέση στον Όμιλο των αυστριακών Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού.

Με εξαίρεση την περίοδο 2000-2006 -που την διακυβέρνηση της Αυστρίας είχε ο πρώτος συνασπισμός του Λαϊκού Κόμματος και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων-, το Σοσιαλδημοκρατικό (πρώην Σοσιαλιστικό) Κόμμα Αυστρίας κυβερνούσε μεταξύ 1970 και 1983 αυτοδύναμα με τον ιστορικό καγκελάριο Μπρούνο Κράισκι και στη συνέχεια ηγούνταν όλων των αυστριακών κυβερνήσεων συνασπισμού.

Οι Σοσιαλδημοκράτες έχασαν την πρώτη θέση στις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2017 και πέρασαν στην αντιπολίτευση μετά τον σχηματισμό, στις 18 Δεκεμβρίου 2017, της κυβέρνησης συνασπισμού ανάμεσα στο, πρώτο πλέον, Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και το, τρίτο σε δύναμη, ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων του πρώην αντικαγκελάριου Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ


Ρεπορτάζ : Υβόννη Κλάπα Σύνδεσμος

Loading...

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας