Βαρουφάκης : Να συνασπιστούμε πανευρωπαϊκά για να επιβάλουμε στις Βρυξέλλες τον διάλογο

Βαρουφάκης : Να συνασπιστούμε πανευρωπαϊκά για να επιβάλουμε στις Βρυξέλλες τον διάλογο

«Να συνασπιστούμε πανευρωπαϊκά για να αλλάξουμε, να επιβάλουμε στις Βρυξέλλες τον διάλογο, που από μόνες τους ποτέ δε θα δεχθούν» τόνισε σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, ο γραμματέας του «ΜέΡΑ25» Γιάνης Βαρουφάκης, αναφερόμενος στις προτάσεις του DiEM25 για μια εναλλακτική προοπτική της ΕΕ.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην κατάσταση που υπήρχε στη χώρα μας μέχρι το 2008, στο «τρίγωνο της αμαρτίας», δηλαδή, «εργολάβους, τραπεζίτες και μέσα μαζικής ενημέρωσης» και στην επίδραση τους στο πολιτικό σύστημα, με αποτέλεσμα αυτό να λέει «ναι σε όλα» να οδηγείται τελικά η χώρα στα μνημόνια, προκειμένου να διασωθούν ευρωπαϊκά τραπεζικά συμφέροντα. «Ποιος χρηματοδοτούσε το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ; Οι τράπεζες. Ποιος χρηματοδοτούσε τις προσωπικές καμπάνιες των πολιτικών μας; Οι εργολάβοι» είπε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε:

«Το 2015 είχαμε εκλεγεί με τον Αλέξη για να βάλουμε τέλος σε αυτό. Δυστυχώς, εκείνος και η κεντρική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εντάχθηκαν σε αυτή τη διαδικασία. Δεν αμφισβητώ ότι ήταν δύσκολο το εγχείρημα που προσπαθούσαμε. Αλλά ήταν εφικτό. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν να παραμείνουμε σταθεροί στην αρχική μας γραμμή, ότι εμείς δε θα δανειστούμε νέα χρήματα εάν δεν κουρευτεί το χρέος. Όλα τα άλλα ήταν συζητήσιμα για μένα. Πρέπει να κάνεις και συμβιβασμούς, δε μπορεί να τα έχεις όλα δικά σου. Αλλά το χρέος έπρεπε να κουρευτεί, τόσο το δημόσιο, όσο και το ιδιωτικό. Δεν έγινε και έχουμε άλλα τρία χρόνια χρεοδουλοπαροικίας, άλλα τρία χρόνια που φεύγουν οι νέοι μας στο εξωτερικό, άλλα τρία χρόνια αναξιοπρέπειας».

Χαρακτήρισε, «μακρύτερο, πιο τοξικό και δολοφονικό» το «μεταμνημόνιο, μετά το μνημόνια, μέχρι το 2060».

Σε δηλώσεις του, ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι θα εφεσιβάλει στο ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τη σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε., που απέρριψε αίτημα δικό του και Ιταλού ευρωβουλευτή για να δοθεί στη δημοσιότητα η νομική γνωμοδότηση την οποία παρήγγειλε η ΕΚΤ σε ιδιωτική εταιρία, με βάση την οποία, όπως είπε, έκλεισε τον ELA και οδήγησε σε capital control τις ελληνικές τράπεζες, το καλοκαίρι του 2015. Σχολίασε, ότι το σκεπτικό της απόφασης του Δικαστηρίου της Ε.Ε., ότι «θα περιόριζε τον χώρο του σκέπτεσθαι της ΕΚΤ» δεν αντέχει σε κριτική.

 

Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασε δύο υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25 την Ειρήνη Μήτσιου και τον Κώστα Νάνο, ενώ απουσίασε λόγω ελαφράς αδιαθεσίας η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα.


Ρεπορτάζ : ikritikou Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας