Βούτυρο ή μαργαρίνη;

Βούτυρο ή μαργαρίνη;

Βούτυρο ή μαργαρίνη; Ποιο είναι πιο υγιεινό; Όσο έμενα Ελλάδα αγόραζα μια μαργαρίνη από ελαιόλαδο. Πλέον ζω στο εξωτερικό και οι μαργαρίνες που βρίσκω είναι όλες με ηλιέλαιο, κραμβέλαιο, φοινικέλαιο σε διάφορους συνδυασμούς. Διαβάζω διάφορα τρομακτικά για αυτά τα συστατικά και σκέφτομαι μήπως είναι καλύτερο να γυρίσω στο παραδοσιακό αγελαδινό βούτυρο. Δεν χρησιμοποιώ βούτυρο/μαργαρίνη στο μαγείρεμα, αλλά στο πρωινό και στα γλυκά. Μια απάντηση από την καταπληκτική διατροφολόγο σας (που απαντάει πάντα με στοιχεία) θα με βοηθούσε πολύ! Ευχαριστώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ενώ όλα τα είδη λιπαρών δίνουν τις ίδιες θερμίδες, η επίδραση τους στην υγεία μας διαφέρει και αυτό εξαρτάται από τη χημική τους δομή. Τα λιπαρά οξέα των τροφίμων χωρίζονται σε κορεσμένα, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα. Τα δύο τελευταία χωρίζονται επίσης σε cis και trans, ενώ τα πολυακόρεστα τα χωρίζουμε επιπλέον και στις υποκατηγορίες των ”ω”, όπως ω-3, ω-6 κτλ. Οι μελέτες για τη συσχέτιση της κατανάλωσης λιπαρών με την υγεία μας χρονολογούνται από τη δεκαετία του ’50, αλλά από τότε πολλά πράγματα έχουν αλλάξει, τόσο στις διατροφικές μας συνήθειες όσο και στον τρόπο που σχεδιάζονται και υλοποιούνται οι ιατροβιολογικές μελέτες, οπότε συνεχώς δημοσιεύονται νέα δεδομένα και γι’ αυτό υπάρχει μια γενικότερη σύγχυση σχετικά με το θέμα.

Το βούτυρο αποτελείται κυρίως από κορεσμένα λιπαρά, που σε μεγάλη κατανάλωση φαίνεται να αυξάνουν την LDL (”κακή) χοληστερόλη και τον κίνδυνο για ορισμένα νοσήματα, όπως τα καρδιαγγειακά και ο καρκίνος. Επίσης, περιέχει σε μικρή ποσότητα ορισμένα φυσικά trans λιπαρά, τα οποία σίγουρα σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα και πιθανώς με ορισμένα είδη καρκίνου.

Οι μαργαρίνες παρασκευάζονται κυρίως από φυτικά πολυακόρεστα έλαια και νερό. Οι παλαιού τύπου σκληρές μαργαρίνες περιέχουν τεχνητά υδρογονωμένα λιπαρά, τα οποία είναι trans. Οι νέου τύπου μαργαρίνες, δεν περιέχουν trans λιπαρά. Οι περισσότερες έχουν σε μικρό ποσοστό ένα κορεσμένο λίπος, όπως το φοινικέλαιο ή το κραμβέλαιο, προκειμένου να διατηρούν μια σταθερότητα στην υφή. Τα δεδομένα για την επίδραση αυτών των ελαίων συγκεκριμένα στην υγεία μας, είναι ακόμα ασαφή, αλλά σε μικρή κατανάλωση δε φαίνεται να είναι όσο επιβαρυντικά τα θέλει η φήμη που κυκλοφορεί.

Πρακτικά τώρα, θα σε συμβούλευα τα εξής:

  • Το ελαιόλαδο είναι σίγουρα το πιο υγιεινό όσον αφορά στο μαγείρεμα.

  • Για το πρωινό που είναι καθημερινό, καλό θα ήταν να χρησιμοποιείς κάποιο προϊόν όπως το ταχίνι ή το φυστικοβούτυρο, τα οποία περιέχουν πολλά ακόρεστα λιπαρά συν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Επίσης, τα βρίσκουμε πλέον σε 100% καθαρή μορφή στο εμπόριο.

  • Για τη ζαχαροπλαστική, εφόσον δεν καταναλώνετε καθημερινά γλυκά σε μεγάλη ποσότητα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας είτε χρησιμοποιείς βούτυρο είτε μαργαρίνη. Ίσως πρότεινα με λίγη περισσότερη ευκολία τη μαργαρίνη, εάν υπάρχει κάποιος στην οικογένεια με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Να θυμάσαι ότι εάν ένα προϊόν αναγράφει στα συστατικά του ”υδρογονωμένα” ή ”μερικώς υδρογονωμένα” λιπαρά, τότε περιέχει trans λιπαρά και το αποφεύγουμε.

Ενδεικτική βιβλιογραφία για όποιον ενδιαφέρεται εδώ, εδώ, εδώ και εδώ. Επίσης, ένα εξαιρετικό infographic για τα trans λιπαρά από τον ΕΦΕΤ.


Ρεπορτάζ : Ευαγγελία Σχοινά Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας