Γαλλία: Το Ιράν θα όφειλε να δείξει πολιτική «ωριμότητα»

Γαλλία: Το Ιράν θα όφειλε να δείξει πολιτική «ωριμότητα»

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν χαρακτήρισε «κακή αντίδραση» την απειλή του Ιράν να πάψει να τηρεί ορισμένες από τις βασικότερες δεσμεύσεις που ανέλαβε εντός των ορίων της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας και προέτρεψε την Τεχεράνη να επιδείξει «πολιτική ωριμότητα».

   «Το Ιράν είχε μια κακή αντίδραση μπροστά στην κακή αμερικανική απόφαση για την αποχώρηση από τις συμφωνίες της Βιένης και την επανεπιβολή των κυρώσεων», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην Parisien, η οποία αναρτήθηκε χθες Σάββατο στον ιστότοπο της εφημερίδας.

   Την 8η Μαΐου, το Ιράν έδωσε προθεσμία δύο μήνες στους Ευρωπαίους για να φροντίσουν να βγουν οι τομείς του πετρελαίου και της τραπεζικής από την απομόνωση που τους επιβάλλουν οι αμερικανικές κυρώσεις, προειδοποιώντας ότι εάν δεν γίνει αυτό η Ισλαμική Δημοκρατία θα πάψει να τηρεί πολλές από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει εντός των ορίων του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης, της διεθνούς συμφωνίας που επέβαλε δραστικούς περιορισμούς στο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Τεχεράνης.

   Το Ιράν κατέστησε σαφές έτσι ότι θα σταματήσει να επιβάλλει τους περιορισμούς στις ποσότητες βαρέος ύδατος και εμπλουτισμένου ουρανίου που διατηρεί στην κατοχή του, αναιρώντας δεσμεύσεις που προέβλεπε η συμφωνία. Οι Ευρωπαίοι εξέφρασαν την «έντονη ανησυχία» τους έπειτα από την απόφαση αυτή, ενώ τόνισαν ότι δεν δέχονται «τελεσίγραφα».

   «Είναι κρίμα που οι ΗΠΑ δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους, το Ιράν θα όφειλε να δείξει την πολιτική ωριμότητά του και να τηρήσει τις δικές του», εκτίμησε ο Λεντριάν.

   Ο ΥΠΕΞ της Γαλλίας προειδοποίησε ταυτόχρονα εναντίον οποιασδήποτε «πολεμοχαρούς κλιμάκωσης», υπογραμμίζοντας την «ευθύνη» των ΗΠΑ και επιμένοντας ότι είναι ανάγκη να υπάρξει διάλογος με την Τεχεράνη.

   Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε προχθές Παρασκευή ότι στέλνει στη Μέση Ανατολή ένα πολεμικό πλοίο με αμφίβια οχήματα και συστοιχίες πυραύλων Patriot, που προστίθενται σε ένα αεροπλανοφόρο με τη δύναμη κρούσης του και βομβαρδιστικά B-52 που αναπτύσσονται στην περιοχή, επικαλούμενο τις απειλές περί «άμεσων» επιθέσεων που προσάπτει στο Ιράν.

Πηγή: e-today.gr


Ρεπορτάζ : zougla.gr Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας