Δείτε τις τρομερές επιπτώσεις της υδρολίσθησης! (Video)

Δείτε τις τρομερές επιπτώσεις της υδρολίσθησης! (Video)

Δείτε τις τρομερές επιπτώσεις της υδρολίσθησης! (Video)

Υπάρχουν πάρα πολλές επικίνδυνες καταστάσεις σε σχέση με την οδήγηση του αυτοκινήτου οι οποίες συνδέονται με τις καιρικές συνθήκες. Πολλοί θα πουν τον πάγο και το χιόνι. Όμως ένας από τους πιο ύπουλους εχθρούς είναι η υδρολίσθηση, ή aquaplaning όπως λέγεται στα αγγλικά.

Πρόκειται για το φαινόμενο εκείνο όπου το λάστιχο δεν μπορεί να αποβάλει πλέον τις αναγκαίες ποσότητες νερού και δημιουργείται ανάμεσα σ’ αυτό και την άσφαλτο ένα φιλμ νερού. Στην ουσία δεν υπάρχει πια έλεγχος και το αυτοκίνητο κινείται ανεξέλεγκτα. Το δύσκολο της υπόθεσης είναι ότι η μετάβαση σ’ αυτή την κατάσταση δεν μπορεί να γίνει άμεσα αντιληπτή, και αρκούν ελάχιστα χιλιόμετρα παραπάνω σε ταχύτητα για να περάσεις κατευθείαν στην κόλαση. 

Κάτι τέτοιο συνέβηκε στον οδηγό μιας Porsche Macan την οποία βλέπουμε να μπλέκει στα δίχτυα της υδρολίσθησης, σε καταγραφή από μία πλευρική κάμερα ενός Tesla. To περιστατικό έγινε σε έναν αυτοκινητόδρομο του Μαϊάμι όπου όπως βλέπουμε η άσφαλτος έχει συγκρατήσει κατά τόπους αρκετό νερό.

Όμως ο οδηγός της Porsche φαίνεται να κινείται με περισσότερα χιλιόμετρα από ότι επιβάλλουν οι συνθήκες και μάλιστα επιταχύνει για να μπει μπροστά από ένα van. Ξαφνικά, χάνεται από το οπτικό πεδίο της κάμερας, και εμφανίζεται κλάσματα του δευτερολέπτου αργότερα να έχει πέσει πάνω στο κεντρικό στηθαίο, με τον οδηγό να έχει χάσει εντελώς κάθε έλεγχο.

Ευτυχώς τα αυτοκίνητα που έρχονται πίσω από την Porsche βρίσκονται σε επαρκή απόσταση ώστε να σταματήσουν και να μην πέσουν επάνω της. Και όπως φαίνεται, εκτός από τις ζημιές στην Macan μάλλον δεν υπήρξε κάποιος σοβαρός τραυματισμός.

Όσο για το ηθικό δίδαγμα; Προσοχή όταν το οδόστρωμα είναι καλυμμένο με μεγάλες ποσότητες νερού και περιορισμός της ταχύτητας σε λογικά πλαίσια, καθώς η υδρολίσθηση δεν αστειεύεται, δεν ξεχωρίζει ικανούς και μη ικανούς οδηγούς, και όταν εμφανιστεί θα έρθει εντελώς ξαφνικά και με απειροελάχιστες δυνατότητες αντίδρασης από την πλευρά του οδηγού. 

Πηγή


Ρεπορτάζ : Radio4.GR Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας