Είναι η αρχή του τέλους για το NATO η παράδοση των S-400 στην Τουρκία?

Αν οι S400 αφιχθούν τελικά στην Τουρκία όποιο και αν είναι το μέλλον τους, δηλαδή είτε είναι πλήρως λειτουργικοί ή μερικώς λειτουργικοί, είτε αποθηκευθούν ή και ακόμη όπως λέγεται ότι μπορούν να εγκατασταθούν αρχικά σε βάσεις της Τουρκίας εκτός της χώρας και δεν υπάρξουν κυρώσεις από τις ΗΠΑ, από τα λοιπά μέλη του ΝΑΤΟ αλλά και από την ΕΕ τότε:

1. Σημαίνει την αρχή του τέλους του ΝΑΤΟ, διότι μια από τις κύριες και δεσμευτικές αρχές του ΝΑΤΟ είναι η μη αγορά και χρήση οπλικών συστημάτων άλλων χωρών πλην αυτών που παράγονται από τις χώρες μέλη ή αν υπάρξουν προμήθειες από τρίτες χώρες αυτές δεν θα πρέπει να έρχονται σε σύγκρουση με άλλα υφιστάμενα ή υπό ανάπτυξη Νατοϊκά συστήματα.
Με κορωνίδα όλων των απαγορευτικών όρων την μη αγορά κανενός είδος οπλικού συστήματος από τη Ρωσία ή Κίνα.
(Όλοι γνωρίζουν τι έχει υποστεί η Ελλάδα από την προμήθεια των Ρωσικών οπλικών συστημάτων της εποχής Καραμανλή αλλά και ότι η βασική αιτία της πτώχευσης της χώρας μας ήταν αυτή η τότε μερική στροφή της χώρας μας προς τη Ρωσία).
2. Σημαίνει ότι όλες πλέον οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ μπορούν κατά βούληση να προμηθευθούν οποιοδήποτε οπλικό σύστημα θεωρούν κατάλληλο, προσφορότερο και συμφέρον από όποια χώρα και εάν προέρχεται αυτό, Ρωσικό ή Κινέζικο ή από άλλη τρίτη χώρα.
3. Η Τουρκία θα έχει αποδείξει στην Παγκόσμια Κοινότητα ότι οι ΗΠΑ είναι λεονταρισμοί και μόνο και ουσιαστικά προσπαθεί με απειλές να μεταβάλει γνώμες και πολιτικές των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, αλλά στο δια ταύτα όταν κάποια χώρα προβεί σε ανάλογη πράξη-προμήθεια τότε οι ΗΠΑ είναι ένας απλός θεατής γεγονότων και πράξεων των χωρών μελών.
4. Η έστω και μη παράδοση των F-35 στην Τουρκία δεν σημαίνει ότι θα είναι μέρος κυρώσεων, αλλά ουσιαστικά θα είναι ένα απλό μέτρο προφύλαξης των συστημάτων τους αλλά και για την μη ανάγνωση των όποιων υπολειπόμενων μυστικών τους από Τουρκία και βέβαια και την Ρωσία.
5. Σημαίνει πλήρη γεωπολιτική ανακατάταξη, διότι γνώμων δεν θα είναι πλέον η ομπρέλα του ΝΑΤΟ, αλλά τα όποια πρόσκαιρα ή μεσοπρόθεσμα γεωπολιτικά σχέδια της κάθε χώρας μέλους.
6. Σημαίνει ότι και για την χώρα μας ανοίγει ο δρόμος για την αγορά οποιουδήποτε ρωσικού οπλικού συστήματος και με τους γνωστούς ευνοϊκούς οικονομικούς όρους που μας έχουν προταθεί κατά το πρόσφατο παρελθόν.
Πλέον η χώρα μας θα μπορεί να επιλέξει όχι μόνο 4ης ή 5ης γενιάς πολεμικά αεροπλάνα και να προχωρήσει άμεσα στην προμήθεια των 40 έως 60 μαχητικών Su-35ΒΜ ή Su-35S που μας είχαν προτείνει κατά το παρελθόν με ιδιαίτερα ευνοϊκούς και μη ανταγωνίσιμους οικονομικούς όρους,

αλλά να μπορεί να επιλέξει από μια τεράστια γκάμα ενεργητικών και παθητικών οπλικών συστημάτων που θα μπορούν να καλύπτουν όλο το φάσμα των αναγκών μας, όπως φρεγάτες, κορβέτες, αμυντικά ή επιθετικά πυραυλικά συστήματα, παράκτιες πυραυλικές πυροβολαρχίες, και, και, … η γκάμα επιλογών δεν τελειώνει και αφορά όλα τα θέματα αναγκών μας και μάλιστα πολλές φορές στη μισή τιμή από αυτή που μας προτείνουν άλλες δυτικές χώρες για παρόμοια ή και υποδεέστερα συστήματα.

Το σίγουρο ως συμπέρασμα είναι ότι το ΝΑΤΟ, που έχει ήδη υποστεί αρκετά πλήγματα ως προς πραγματική αιτία ύπαρξης του, την αξιοπιστία του, την λειτουργικότητα του και την χωρίς αιτία εμπλοκή του σε πολεμικές συγκρούσεις τα τελευταία 30 χρόνια, θα έχει πληγεί όχι μόνο ανεπανόρθωτα αλλά πιθανά θα είναι η αρχή του τέλους του.

Η Τουρκία προσπαθεί να καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια όχι απλά ως περιφερειακή δύναμη αλλά ως ένας παγκόσμιος ισοδύναμος παίχτης και η ύπαρξη του NATO είναι ένα εμπόδιο στα μελλοντικά της σχέδια. Θέλει να ορίσει τον εαυτό της ως κόμβο μεταξύ όλων των λοιπών εμπλεκομένων για αυτό έχει αναπτύξει σχέσεις με όλους, και Ρωσία-Κίνα-Ιράν και ΝΑΤΟ και ΕΕ και ΗΠΑ και Ισλάμ και Χριστιανοί και όποιος άλλος χωράει αρκεί να εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα.

Η Τουρκία με σαφή προσανατολισμό τα τελευταία 15 χρονιά άλλαξε την πολιτική των απευθείας προμηθειών της και όλες οι προμήθειες της είχαν την πρόβλεψη της συμπαραγωγής, αποκτώντας έτσι πολύτιμη τεχνογνωσία και εμπειρία, δηλαδή όπως οι Κινέζοι στην αρχή συμπαραγωγή, μετά αντιγραφή και στο τέλος δική σου παραγωγή με δικό σου Know How.

Όλα τα ανωτέρω είναι σχετικά πάντα με τα σημερινά ισχύοντα δεδομένα, διότι ο μεσο-μακροπρόθεσμος στόχος της είναι απόκτηση δικού της πυρηνικού οπλοστασίου, εξ ου και τα νέα Ρωσικά Πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και η στενή της συνεργασία με το Ιράν – Πακιστάν, προκειμένου να αποκτήσει τεχνογνωσία και εγκαταστάσεις. Όταν συμβεί αυτό όλα θα είναι διαφορετικά και όχι μόνο για την περιοχή μας.

Μπορεί μέχρι τώρα η Τουρκία να λειτουργεί ως Δούρειος Ίππος τόσο για δικό της λογαριασμό όσο και για άλλους, αλλά στην προκειμένη περίπτωση της παραλαβής των s-400 θα αναφερόμαστε σε τετελεσμένα και όχι για κάποια πράξη που τυχόν θα γίνει στο απώτερο μέλλον.

Πολύ σύντομα όλοι θα γνωρίζουμε.

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας