Ενεργοποιήθηκε το σχέδιο «Δευκαλίων» στη Χαλκιδική

Ενεργοποιήθηκε το σχέδιο «Δευκαλίων» στη Χαλκιδική

Μετά από εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έδωσε διαταγή για ενεργοποίηση τμημάτων του σχεδίου «Δευκαλίων» που αφορά στη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τα ακραία φαινόμενα που έπληξαν τη Χαλκιδική. Η εντολή δόθηκε χθες το βράδυ μετά το σχετικό αίτημα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, χθες το βράδυ, ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας πέταξε πάνω από τη θαλάσσια περιοχή της Νέας Καλλικράτειας για τον εντοπισμό του αγνοούμενου ψαρά, ωστόσο, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών επέστρεψε στη βάση του. Ακολούθησε νέα προσπάθεια από ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά συνάντησε, επίσης, τις ίδιες κακές καιρικές συνθήκες και επέστρεψε στο Κοτρώνι. Σήμερα το πρωί, ελικόπτερο Σούπερ Πούμα ξαναπέταξε πάνω από τη θαλάσσια περιοχή όπου οι συνθήκες είχαν βελτιωθεί. Τις έρευνες συνεχίζουν μέσα του Λιμενικού.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του σχεδίου «Δευκαλίων» τίθενται σε ετοιμότητα για την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας προς τις αρχές όπου και εφόσον ζητηθεί, με εξειδικευμένες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως το Μηχανικό, η Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΚΟΜΑΚ), η Κινητή Ομάδα Συντήρησης Υποβρυχίων και Θαλασσίων Εγκαταστάσεων (ΚΟΣΥΘΕ), η 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης (ΜΕΕΔ) της Πολεμικής Αεροπορίας, ελικόπτερα CHINOOK της Αεροπορίας Στρατού και προσωπικό για θέματα Διοικητικής Μέριμνας. Η συνδρομή αφορά, μεταξύ άλλων, και υποστήριξη στην αποκατάσταση υποδομών.

Στο πλαίσιο του σχεδίου τίθενται, επίσης, σε ετοιμότητα στρατιωτικά νοσοκομεία για την παροχή υγειονομικής υποστήριξης, εφόσον ζητηθεί.

Όπως έγινε γνωστό, μέχρι στιγμής διατίθενται 5 γεννήτριες για την κάλυψη των αναγκών αστυνομικών και πυροσβεστικών τμημάτων σε Νέα Μουδανιά, Νέα Καλλικράτεια, Νέο Μαρμαρά και Κασσάνδρα.

Τι δήλωσε ο ΥΕΘΑ μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Θα μας πείτε για την κατάσταση που επικρατεί στη Χαλκιδική και τις πρωτοβουλίες που έχετε πάρει ως Υπουργείο;
Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, αυτή την ώρα που μιλάμε, οι δύο γεννήτριες του Στρατού είναι καθοδόν προς τους τόπους όπου έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, λόγω της μεγάλης ζημιάς στον κεντρικό πυλώνα ηλεκτροδότησης. Από χθες αργά το βράδυ, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα. Δύο ελικόπτερα, ένα του Πολεμικού Ναυτικού και ένα της Πολεμικής Αεροπορίας, πέταξαν προς αναζήτηση του αγνοούμενου ψαρά. Λόγω πολύ σφοδρής κακοκαιρίας δεν κάλυψαν όλο το πεδίο και δεν βρήκαν τίποτα, αλλά θα συνεχιστούν οι έρευνες.
Από εκεί και πέρα, νωρίς το πρωί, το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν σε ετοιμότητα. Συνεννοηθήκαμε με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον Αρχηγό του Στρατού. Τα βαριά μηχανήματα του Στρατού είναι σε ετοιμότητα 30 λεπτών για να ανάψουν μηχανές προκειμένου να αποκαταστήσουν ζημιές και βέβαια μετά από την απαραίτητη συνεννόηση με τους αρμόδιους Υπουργούς, δηλαδή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργείου Εσωτερικών, όπου μαζί με τον Υπουργό Μεταφορών βρέθηκαν στον τόπο της καταστροφής, συνεννοηθήκαμε για τη διάθεση των γεννητριών.
Η καταστροφή είναι μεγάλη. Είναι θλιβερό ότι χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, αλλά ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιείται. Τα αναγκαία, νομίζω, που επιλύθηκαν ήταν οξύτατα. Όσον αφορά στις Ένοπλες Δυνάμεις, για μια ακόμα φορά βρίσκονται σε ετοιμότητα και σπεύδουν να αποκαταστήσουν ζημιές.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Ο κρατικός μηχανισμός ήταν σε θέση να ανταπεξέλθει στην καταστροφή η οποία έγινε, από την πρώτη στιγμή;
Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το πρόβλημα είναι ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται πολύ ακραία και πολύ συχνά. Αυτό δεν υπήρχε προ ετών. Και δυστυχώς χτύπησαν χθες, σε αυτή τη φονική καταιγίδα, η οποία ήταν επιπέδου καταιγίδων του Ειρηνικού Ωκεανού, απ’ ό,τι με ενημέρωσαν οι μετεωρολόγοι του Στρατού. Ασφαλώς και πρέπει ο κρατικός μηχανισμός να βρίσκεται σε εγρήγορση. Αυτή η εγρήγορση θεωρώ ότι υπάρχει και η τελευταία γραμμή αμύνης, για να το πω έτσι σχηματικά, να είναι πάντα οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες προστρέχουν για να προλάβουν, αλλά και για να αποκαταστήσουν.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Έχει ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών; Θα δοθούν κάποια κονδύλια στους πληγέντες;
Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να σας πω ότι αυτό δεν είναι δική μας δουλειά ασφαλώς. Εμείς παίρνουμε το αίτημα από τους αρμόδιους, δηλαδή το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και σπεύδουμε να συνδράμουμε στην αποκατάσταση των ζημιών. Τα υπόλοιπα φαντάζομαι θα πρέπει να τα συζητήσετε με τους Υπουργούς που συσκέφτηκαν σήμερα, επί τόπου, για να δουν και τα μέτρα ανακούφισης. Αλλά αυτό δεν είναι δουλειά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπως καταλαβαίνετε, εμείς απλά αποκαθιστούμε ζημιές και συνδράμουμε στους ανθρώπους που υποφέρουν αυτή τη στιγμή.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Οι γεννήτριες καλύπτουν μεγάλο μέρος των αναγκών;
Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είμαι σίγουρος γι’ αυτό. Είναι καθαρά τεχνικό ζήτημα. Απλά εμείς τις διαθέσαμε. Ασφαλώς και δεν μπορούν να καλύψουν το σύνολο των αναγκών, αλλά θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν μέρος της ζημιάς, ώστε να ηλεκτροδοτηθεί, έστω και μερικώς, η περιοχή μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη, κάτι το οποίο είναι απ’ ό,τι καταλαβαίνω θέμα ωρών. Όμως, ο Α.Δ.Μ.Η.Ε. είναι ο αρμόδιος γι’ αυτό φορέας και επομένως εκεί θα πρέπει να απευθυνθείτε.

The post Ενεργοποιήθηκε το σχέδιο «Δευκαλίων» στη Χαλκιδική appeared first on Militaire.gr.


Ρεπορτάζ : Militaire News Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας