Ενταση στην Κυπριακή ΑΟΖ – Αγκυρα προς ΗΠΑ και ΕΕ: Μην ανακατεύεστε! – Τη βοήθεια του ΝΑΤΟ ζητάει ο Ερντογάν – Γκουτέρες: Ανησυχώ

Ενταση στην Κυπριακή ΑΟΖ – Αγκυρα προς ΗΠΑ και ΕΕ: Μην ανακατεύεστε! – Τη βοήθεια του ΝΑΤΟ ζητάει ο Ερντογάν – Γκουτέρες: Ανησυχώ

Ενταση στην Κυπριακή ΑΟΖ – Αγκυρα προς ΗΠΑ και ΕΕ: Μην ανακατεύεστε! – Τη βοήθεια του ΝΑΤΟ ζητάει ο Ερντογάν – Γκουτέρες: Ανησυχώ

Η Αγκυρα «τραβάει το σχοινί» στην αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και με αφορμή την προειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να σταματήσει τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, απαντά με οργισμένη ανακοίνωση κατά των ΗΠΑ και «τρίτων χωρών», καλώντας τους να μην ανακατεύονται!

Η Τουρκία έστειλε μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες πως θα συνεχίσει τις υποθαλάσσιες έρευνες και τις γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου, με αιχμηρή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην οποία υποστηρίζει πως οι αμερικανικές θέσεις είναι εκτός πραγματικότητας καθώς αφορούν την υφαλοκρηπίδα της ίδιας της Τουρκίας.

Κάλεσε παράλληλα τις «τρίτες χώρες» να μην ανακατεύονται επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να προσποιούνται τα διεθνή δικαστήρια, ούτε να επιχειρούν να οριοθετήσουν θαλάσσιες ζώνες και σύνορα, και επισημαίνει πως έχει καταστήσει σαφή την θέση της όσον αφορά τα δικαιώματά της στην περιοχή.

Η Άγκυρα σημειώνει δε πως με την στάση της προασπίζεται τα δικαιώματα των τουρκοκύπριων, καταγγέλλοντας εκ νέου πως ο πληθυσμός των κατεχόμενων δεν λαμβάνεται υπόψη από την Λευκωσία.

Το αυστηρό μήνυμα των ΗΠΑ στην Αγκυρα

Νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, 72 ώρες μετά την προειδοποίηση του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Φράνσις Φάννον αρμοδίου για θέματα Ενέργειας να αποφευχθεί κάθε κίνηση που συμβάλλει στην αύξηση της έντασης στην περιοχή, επανήλθε – ύστερα από ερώτηση του real.gr – με ανακοίνωση της εκπροσώπου, Μόργκαν Ορτάγκους  και κάλεσε  σε πιο σκληρό τόνο την Αγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Ερντογάν ζητά τη βοήθεια του ΝΑΤΟ

«Η Τουρκία αναμένει από το ΝΑΤΟ να υποστηρίξει τα δικαιώματά του στην ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε σε ομιλία του το απόγευμα της Δευτέρας ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Κομισιόν επαναλαμβάνει την προειδοποίηση στην Τουρκία περί ΑΟΖ

«Δεν θα προβούμε σε εικασίες σχετικά με την κατάλληλη απάντηση», στην οποία αναφέρθηκε η Ύπατη Εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι στο μήνυμά της προς την Τουρκία το Σάββατο, και την προειδοποίηση να απέχει από κάθε παράνομη ενέργεια στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη, δήλωσε σήμερα η αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν και της ΕΥΕΔ, Μάγια Κοτσίγιανιτς.

Η Μ.Κοτσίγιανιτς, κληθείσα από το real.gr να διευκρινίσει και να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με την συγκεκριμένη φράση στην επίσημη δήλωση του Σαββάτου, σημείωσε ότι δεν θα μπει σε εικασίες και επεσήμανε ότι “οι διπλωματικές επαφές και η σχετική εμπλοκή θα συνεχιστεί”.

Την ανησυχία του εκφράζει ο Γκουτέρες

Την ανησυχία του  ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες  για τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και την θέση των Ηνωμένων Εθνών  για την εκμετάλλευση των υδρογοναθράκων εξέφρασε  στο Real.gr  εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντούτζαρικ.

Ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ ερωτηθείς για το πώς σχολιάζουν τα Ηνωμένα Έθνη τις  δραστηριότητες των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ απάντησε :

«Ο Γενικός Γραμματέας παρακολουθεί στενά και με ανησυχία τις εξελίξεις.

Η θέση μας σχετικά με την εξερεύνηση των υδρογονανθράκων δεν έχει αλλάξει. Οι υπεράκτιοι  υδρογονάνθρακες μπορούν να ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες στην Κύπρο.

Ο Γενικός Γραμματέας υπενθυμίζει ότι ο Ελληνοκύπριος ηγέτης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης συμφώνησαν προηγουμένως στις διαπραγματεύσεις τους ότι οι φυσικοί πόροι σε μια ενωμένη  Κύπρο θα ανήκουν στην αρμοδιότητα της μελλοντικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ο Γενικός Γραμματέας προτρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για τη μείωση των εντάσεων».

Στήριξη Ταγιάνι στην Κύπρο

Τη βαθιά του ανησυχία για την πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

Στο μήνυμά του, ο Πρόεδρος Ταγιάνι κάλεσε τις τουρκικές αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να παύσουν τις παράνομες πράξεις, επαναλαμβάνοντας τη στήριξή του προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Κατρούγκαλος: Προβολή σημαίας κάνει ο «Πορθητής» στην κυπριακή ΑΟΖ

“Προβολή σημαίας” και τίποτα παραπάνω κάνει η Τουρκία με τον «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ, εκτιμά ο ΥΠΕΑ Γιώργος Κατρούγκαλος. Υποστηρίζει ότι “δεν πρόκειται για παρουσία ουσίας, αφού δεν διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για πραγματικές εξορύξεις στην περιοχή”.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στον News 24/7 στους 88,6, είπε πως η Τουρκία προσπαθεί να αντιδράσει στην πρόοδο που υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά αποτυγχάνει, διότι εισπράττει την καταδίκη σύσσωμης της Διεθνούς Κοινότητας. “Θέλει να δημιουργήσει αντιπερισπασμούς και αποτυγχάνει” είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως τόσο η χώρα μας όσο και η Κυπριακή Δημοκρατία κινείται βάσει του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας σε αντίθεση με την Τουρκία που είναι δύναμη αναθεωρητική χρησιμοποιώντας την προβολή ισχύος.

Προκλητικό δημοσίευμα της Yeni Safak

Οι S-400 θα τοποθετηθούν στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο για να ελέγχουν την Ελλάδα και τα ενεργειακά σχέδια της Κύπρου, υποστηρίζει η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak με πρωτοσέλιδο τίτλο ‘Να ο λόγος του πανικού για τους S-400.


Ρεπορτάζ : Σύνδεσμος

Loading...

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας