Επίδομα θέρμανσης: Εξετάζεται αύξηση και πρώτη δόση μέσα στο 2019-Αλλαγές και στα κριτήρια

Επίδομα θέρμανσης: Εξετάζεται αύξηση και πρώτη δόση μέσα στο 2019-Αλλαγές και στα κριτήρια

Με ιδιαίτερα ενδιαφέρον και μεγάλη προσοχή παρακολουθεί το οικονομικό επιτελείο τις εξελίξεις και το ράλι τιμών στην αγορά καυσίμων, μετά τις επιθέσεις στις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις διύλισης του κόσμου στη Σαουδική Αραβία κάτι που έχει αντίκτυπο και στην ελληνική αγορά.

 Οι επιπτώσεις από την εκτίναξη των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου στην ελληνική αγορά αναμένεται να φανούν τα επόμενα 24ωρα στις αντλίες των πρατηρίων βενζίνης, αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης του επιδόματος θέρμανσης με τις οριστικές αποφάσεις ωστόσο να αναμένονται στις αρχές Νοεμβρίου εξαρτώμενες από την πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Παράλληλα εξετάζονται αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης έτσι ώστε η πληρωμή της πρώτης δόσης τους επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους να γίνει εντός του 2019 και όχι στις αρχές του 2020 προκειμένου να διευκολυνθούν άμεσα όσοι το έχουν ανάγκη.

Στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται και οι αλλαγές στα αλλαγές στα γεωγραφικά κριτήρια.

Στόχος είναι η ενίσχυση με μεγαλύτερα ποσά επιδόματος περισσότερων νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα και μικρής αξίας ακίνητη περιουσία, τα οποία διαμένουν μόνιμα σε ορεινές και απομονωμένες περιοχές και τα οποία -λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν ήδη από το φθινόπωρο στις περιοχές αυτές– αναγκάζονται να καταναλώνουν κάθε χρόνο πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους πολύ πιο νωρίς από τα νοικοκυριά που κατοικούν στην υπόλοιπη χώρα.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξηση του επιδόματος θέρμανσης είχε αφήσεις και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις πρόσφατες δηλώσεις του από την Θεσσαλονίκη. Ερωτηθείς σχετικά είχε δηλώσει ότι: «Εντός του 2019 αν έχουμε υπεραπόδοση προϋπολογισμού, θα είναι άμεση προτεραιότητα το πετρέλαιο θέρμανσης. Ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο σύντομα θα έχουμε πρόσθετα νέα».

Οι δικαιούχοι σήμερα

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν αυτή τη στιγμή, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι:

-Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 130.000 ευρώ.

-Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

-Μονογονεϊκές οικογένειες που κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.


Ρεπορτάζ : NewsRoom Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας