Εύα Παπαμαργαρίτη: «Έβλεπα με Μανία Thundercats»

Εύα Παπαμαργαρίτη: «Έβλεπα με Μανία Thundercats»

Δεν έχει κάποιον παιδικό ήρωα, αλλά έβλεπε με μανία Thundercats όταν ήταν μικρή. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Βόλο, αλλά την κέρδισαν οι ψηφιακές τέχνες. Σήμερα, η Εύα Παπαμαργαρίτη, έχοντας ως έδρα της το Λονδίνο, ερευνά τη συνεχώς μεταβαλλόμενη επικράτεια μεταξύ φυσικών και τεχνητών συστημάτων.

Αντιστέκεται στις σταθερές, στατικές μορφολογίες, προξενεί συνθήκες που βρίσκονται στο μεταίχμιο μεταξύ πανταχού παρόντος και κρυφού, αξίας και ανεπάρκειας, κοινού και επίσημου, επιθυμίας και απέχθειας. Χρησιμοποιώντας ψηφιακά κατασκευασμένες αλληλουχίες / περιβάλλοντα, συλλαμβάνει τα σημερινά παραμορφωτικά θραύσματα χωρίς κανέναν εξωραϊσμό. Το VICE Greece είχε μια γρήγορη κουβέντα μαζί της, με αφορμή το φιλμ But for now all i can promise is that things will become weirder, που παρουσιάζει αυτές τις ημέρες στην Μπιενάλε Αθηνών.

1544089295388-ABJ1_Photo-1

Πώς βλέπεις το παρόν αλλά και το μέλλον της ψηφιακής τέχνης στην Ελλάδα;
Παρατηρώ πως συμβαίνουν πράγματα κυρίως μεμονωμένα από συγκεκριμένους καλλιτέχνες αλλά σταδιακά και σε πιο ευρύ φάσμα. Δε θα έλεγα πως υπάρχει ακόμα μια συστηματική προσέγγιση προς αυτό το είδος τέχνης στην Ελλάδα αν και κάποια πράγματα πλέον έχουν αρχίσει να συμβαίνουν και σε ακαδημαϊκό επίπεδο, τα οποία βέβαια θεωρώ πως δεν αρκούν από μόνα τους. Θεωρώ όμως πως είναι πολύ σημαντικό που υπάρχουν εκθέσεις όπως η φετινή Biennale οι οποίες παρουσιάζουν έργα ψηφιακής τέχνης, ειδικά σε τέτοιο βαθμό. Το κοινό της Ελλάδας δεν είναι ακόμα εξοικειωμένο με τα ψηφιακά μέσα και πολλές φορές αντιμετωπίζεται η ψηφιακή τέχνη σαν κάτι το παράξενο μιας και υπάρχει έντονη πρακτική ακόμα γύρω από πιο παραδοσιακές μορφές τέχνης που μοιάζουν ακόμα αρκετά πιο προσβάσιμες κυριολεκτικά και μεταφορικά. Παρ’όλα αυτά πιστεύω πως αργά ή γρήγορα θα συμβεί κι αυτό, πολύ απλά διότι είναι μια μορφή τέχνης που μπορεί να συνομιλήσει άμεσα με το τι συμβαίνει γύρω μας αυτή τη στιγμή και να φιλτράρει το πραγματικό με υπερβατικούς όρους.

Για τα καλύτερα θέματα του VICE Greece, γραφτείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter μας.

Περισσότερα από το VICE

«Τον Χτύπησαν, ρε!» – Η Δολοφονία Γρηγορόπουλου σε 3D Αναπαράσταση

The Last Drive: «Η Μουσική Προορίζεται να Μιλήσει για τα Πάντα»

Ο Γιάννης Μαντζουράνης Φωνάζει Ακόμη «Εθνικάρα» στα Γήπεδα

Ακολουθήστε το VICE στο Twitter, Facebook και Instagram.


Ρεπορτάζ : Ναυσικά Μαυρομούστακου Σύνδεσμος

Related Post