Ηλεκτρικά είδη: Τουρισμός, Airbnb και Βlack Friday «πυρήνες» του τζίρου

Ηλεκτρικά είδη: Τουρισμός, Airbnb και Βlack Friday «πυρήνες» του τζίρου

Η άνοδος του τουρισμού και ειδικά των βραχυχρόνιων μισθώσεων και η Black Friday είναι όπως φαίνεται πλέον οι μοχλοί που δίνουν τζίρο στην αγορά ηλεκτρικών τα τελευταία χρόνια, εξ’ ου και η καλύτερη εικόνα του τζίρου σε τουριστικές περιοχές, όπου βέβαια υπάρχει και περισσότερο εισόδημα.

Σταθερή αύξηση καταγράφεται από το 2017 στην αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών. Βέβαια, ακόμη, μένει αρκετό έδαφος για να πιάσει η συγκεκριμένη αγορά τα επίπεδα προ – μνημονίου.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της GfK TEMAX ® Greece με αφετηρία το 2017 και μέχρι πέρυσι υπάρχει μια άνοδος της τάξης του 7,7%. Ετησίως ο τζίρος κινείται στο «έδαφος» των 2 δισ. περίπου, ενώ το 2010 ήταν στα 2,62 δισ. Συνολικά, σε επίπεδο δεκαετίας οι πωλήσεις του κλάδου, που έχει υποστεί ένα ισχυρό μετασχηματισμό, έφτασαν τα 21,7 δισ. ευρώ.

Πέρυσι, η αγορά έκλεισε με τζίρο 2,23 δισ. ευρώ, 2% υψηλότερο σε σχέση με το 2018, το καλύτερο τρίμηνο ήταν το τέταρτο στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η Black Friday αλλά και η Χριστουγεννιάτικη περίοδος.

Συγκεκριμένα, από τζίρο 501 εκατ. ευρώ το περσινό πρώτο τρίμηνο, 483 εκατ. ευρώ το δεύτερο και 550 εκατ. ευρώ, το τελευταίο τρίμηνο της περσινής χρονιάς οι πωλήσεις ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών ανήλθαν στα 703 εκατ. ευρώ, 2,2% υψηλότερες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. Είναι δε το καλύτερο τέταρτο τρίμηνο για τη συγκεκριμένη αγορά σε βάθος δεκαετίας.

Τα πιο ευπώλητα προϊόντα ήταν αυτά της τηλεπικοινωνίας με  πωλήσεις 659 εκατ. ευρώ, στο σύνολο του 2019, οι οποίες, ωστόσο, εμφάνισαν πτώση 1% σε σχέση με το 2018. Στη δεύτερη θέση είναι οι μεγάλες οικιακές συσκευές. Πέρυσι ο τζίρος της συγκεκριμένης κατηγορίας, όμως, έπιασε διψήφιο ποσοστό αύξησης  στο 10,6% με πωλήσεις  531 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, λόγω Black Friday αλλά και των παραγγελιών για ανακαινίσεις λόγω τουρισμού το τέταρτο τρίμηνο η ποσοστιαία αύξηση ήταν 14,2%.

Στην τρίτη θέση με τζίρο 477 εκατ. ευρώ και ποσοστιαία αύξηση 0,2% βρίσκονται τα προϊόντα πληροφορικής και ακολουθούν τα ηλεκτρονικά καταναλωτικά αγαθά με τζίρο 343 εκατ. ευρώ (-2,7%), οι μικρές οικιακές συσκευές με τζίρο 170 εκατ. ευρώ (+7% το 2019 και +10,5% το τέταρτο τρίμηνο), τα είδη εξοπλισμού γραφείου 29 εκατ. ευρώ (-7,9%) και τα φωτογραφικά είδη με τζίρο 27 εκατ. ευρώ (-4,1%).

Γιώργος Αλεξάκης


Ρεπορτάζ : kandila@reporter.gr (Χαρά Κάνδηλα) Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας