ΗΠΑ: Πρώτη πτήση για το Chinook με βελτιωμένους έλικες

ΗΠΑ: Πρώτη πτήση για το Chinook με βελτιωμένους έλικες

Η εταιρεία Boeing εκτελεσε την πρώτη πτήση του ελικοπτέρου βαρέων μεταφορών CH-47F Chinook Block 2 με το νέο βελτιωμένο στροφείο Chinook (ACRB), όπως ανακοίνωσε η εταιρεία την 16η Ιανουαρίου.

Η πτήση πραγματοποιήθηκε περίπου 10 μήνες αφού πρωτο ελικόπτερο Block 2 εκτελεσε την παρθενική του πτήση «φορώντας» τους βασικούς έλικες. Η Boeing δεν παρείχε λεπτομέρειες για τις δοκιμές του ACRB, εκτός από το γεγονός ότι θα προσφέρει 771 κιλά στην ανυψωτική δυνατότητα του ελικοπτέρου (νωρίτερα η εταιρεία είχε μιλήσει για αύξηση 680 κιλών στα 4000 πόδια και στους 35ºC σε αιώρηση -το 4K/95 κριτήριο αξιολόγηση των επιδόσεων του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής).

Το ACRB αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπαθείας ενίσχυσης της διαμόρφωσης Block 2 για το Chinook που είναι προσανατολισμένη για την επανάκτηση της ανυψωτικής ικανότητας που με τα χρόνια απωλέσθηκε με την τοποθέτηση περισσότερων εξοπλισμών αποστολής. Εκτός από τους νέους έλικες που διαθέτουν βελτιωμένη γεωμετρία και νέα ασύμμετρη αεροτομή. Το Block 2 περιλαμβάνει ένα νέο σύστημα κίνησης προκείμενου να εξυπηρετήσει τα υψηλότερα επίπεδα ροπής, μια ενιαία δεξαμενή καυσίμου σε κάθε πλευρά σε αντίθεση με τις τρεις τωρινές, ενισχύσεις στα ηλεκτρικά συστήματα και ορισμένες άλλες αδιευκρίνιστες βελτιώσεις. Το Block 2 θα ανοίξει την πόρτα για τον βελτιωμένο κινητήρα του Chinook μέσω του προγράμματος Future Affordable Turbine Engine (FATE).

Νωρίτερα η Boeing είχε περιγράψει το Block-2 στο Jane’s ως ένα “τρίποδο σκαμνάκι” που περιλαμβάνει την σύμβαση του σχεδιασμού και βιομηχανικής κατασκευής (EMD), τον εξοπλισμό του Chinook MH-47 ειδικών αποστολών και τον εξοπλισμό του βασικού CH-47F.

Με την φάση EMD να είναι, επί του παρόντος, η μοναδική υπό σύμβαση φάση ο Στρατός των ΗΠΑ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ίσως να εκτρέψει τη χρηματοδότηση μακριά από την μεγαλύτερη προσπάθεια και να τη διοχετεύσει στις εργασίες του Future Vertical-Lift (FVL). Ο Ράντι Ρότ, διευθυντής μεταφορικών ελικοπτέρων, διεθνών πωλήσεων και προώθησης, δήλωσε οτι η απόφαση για το ορόσημο «Milestone C» (έγκριση μαζικής παραγωγής), το οποίο αναμένεται εντός του 2021, θα είναι “μια σημαντική στιγμή” για το πρόγραμμα Block 2 καθώς αυτό είναι που θα πρέπει ο Στρατός των ΗΠΑ να πάρει την τελική απόφαση του για το αν θα το προχωρήσει ή όχι.

Gareth Jennings

Απόδοση/Μετάφραση απο το janes.com για την Προέλαση.

Σχετικά άρθρα


Ρεπορτάζ : Doukas Gaitatzis Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας