Η γυναίκα που ξεκίνησε μια επανάσταση απ’ το φωτογραφικό της στούντιο

Η γυναίκα που ξεκίνησε μια επανάσταση απ’ το φωτογραφικό της στούντιο

Για δεκαετίες μετά το θάνατο της, το μυστικό της Marie Høeg παρέμενε καλά κρυμμένο. Μέχρι και τη δεκαετία του ’80, όταν ένα κουτί με 440 αρνητικά που έγραφε απ’έξω “private” (προσωπικό) βρέθηκε σ’ έναν εγκαταλελειμμένο αχυρώνα στο Όσλο της Νορβηγίας.

Αυτή η ανακάλυψη έφερε στο φως μια σχεδόν ξεχασμένη επανάσταση μιας ομάδας γυναικών και των φίλων τους που πειραματίζονταν με την έννοια του φύλου σε μια περίοδο με πολύ αυστηρούς περιορισμούς σε ό,τι αφορούσε στη σεξουαλικότητα και τη σεξουαλική ταυτότητα.

Το 1894 η Marie και η σύντροφος της Bolette Berg, φοιτήτριες φωτογραφίας και οι δυο, άνοιξαν ένα φωτογραφικό στούντιο στην πόλη Horte (όπως διαβάζω, χάρη στην Μαριάννα Τ. στο messynessychic). Οι πελάτες ζητούσαν κυρίως τα παραδοσιακά σκηνικά και πορτρέτα για καρτ-ποστάλ. Όταν όμως το μαγαζί έκλεινε τις πόρτες του, μετατρεπόταν σε κάτι εντελώς διαφορετικό…

Η Marie, η σύντροφός της και οι φίλες τους ντύνονταν όπως ήθελαν και τραβούσαν φωτογραφίες για αυστηρά δική τους χρήση.

Επηρεασμένη από το κίνημα για τα γυναικεία δικαιώματα και τις σπουδές της στη σχολή καλών τεχνών στη Φινλανδια, η  Høeg χρησιμοποιούσε το στούντιο όχι μόνο για φωτογραφίσεις αλλά και ως τόπο συνάντησης για φεμινίστριες και σουφραζέτες.

Σε μια περίοδο που οι γυναίκες αντιμετωπίζονταν ως το “ασθενές φύλο” και δεν είχαν δικαίωμα ψήφου, -και οι ομοφυλόφιλες γυναίκες συγκεκριμένα δεν τολμούσαν με τίποτα να αποκαλύψουν την αλήθεια τους-  η Marie σκηνοθετούσε μαζί με τις φίλες της φωτογραφικά γυρίσματα στα οποία περιγελούσαν τα στερεότυπα της Νορβηγίας, επιδίδονταν σε τυπικά αντρικές πόζες και αναζητούσαν τα όρια της έκφρασης φύλου. Παρόλο που προωθούσε δημοσίως τα δικαιώματα των γυναικών (ίδρυσε το παράρτημα του Εθνικού Συμβουλίου για το δικαίωμα των γυναικών να ψηφίζουν και το Συμβούλιο Γυναικών του Horten), αυτές οι φωτογραφίες παρέμειναν κρυφές.

Βλέπετε η Marie Høeg ήταν μια γυναίκα, και μάλιστα ομοφυλόφιλη που προσπαθούσε να εκφράσει το αληθινό της πνεύμα και να βρει την θέση της στην κοινωνία ως ίση. Δυστυχώς γι’ αυτήν όμως γεννήθηκε σε μια εποχή που έπρεπε να κρύβεται. Για να ανακαλυφθεί και να εκτιμηθεί αργότερα, από μια γενιά που απολαμβάνει όλες τις ελευθερίες για τις οποίες αυτή πολέμησε…


Ρεπορτάζ : Άρης Δημοκίδης Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας