Η διαβεβαίωση που έδωσε η Μέρκελ στον Μητσοτάκη

Η διαβεβαίωση που έδωσε η Μέρκελ στον Μητσοτάκη

Τη δέσμευσή της στις θέσεις της ΕΕ σχετικά με το σύμφωνο Τουρκίας – Λιβύης επιβεβαίωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Άνγκελα Μέρκελ στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε την Παρασκευή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επιδίωξε την τηλεφωνική συνομιλία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, προκειμένου να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου και την ανησυχία του για την κατάσταση στη Λιβύη, ιδίως όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την υπογραφή των «άκυρων μνημονίων» μεταξύ Σάρατζ-Τουρκίας.

Τα παραπάνω είχε αναφέρει και σε επιστολή του προς τη Γερμανίδα Καγκελάριο τις προηγούμενες ημέρες, καθώς και το ότι η Ελλάδα θα προβάλλει βέτο σε περίπτωση που οποιαδήποτε πολιτική λύση υπάρξει για τη Λιβύη δεν απορρίπτει το σύμφωνο Ερντογάν- Σάρατζ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Ελληνας πρωθυπουργός στη συνομιλία του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο την Παρασκευή έθεσε επίσης τους προβληματισμούς του για την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου λόγω των αποσταθεροποιητικών τουρκικών ενεργειών. Κάλεσε την κυρία Μέρκελ και τους εκπροσώπους της Ε.Ε. που συμμετέχουν στη Διάσκεψη, να εφαρμόσουν τη σχετική απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από την οποία δεσμεύονται.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε την πλήρη δέσμευσή της στις θέσεις της ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου έχει ως στόχο να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη και δεν θα ασχοληθεί με θέματα θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η κυρία Μέρκελ εξέφρασε επίσης την πλήρη στήριξή της στα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες».

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Διαβάστε επίσης:


Ρεπορτάζ : polychronopoulos@reporter.gr (Σπύρος Πολυχρονόπουλος) Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας