Η Ινδία ζήτησε από την Γαλλία να οπλίσει τα Rafale με πυραύλους Meteor

Η Ινδία ζήτησε από την Γαλλία να οπλίσει τα Rafale με πυραύλους Meteor

Η Ινδία ζήτησε από την Γαλλία να εξοπλιστούν τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale με τον μεσαίου βεληνεκούς αέρος-αέρος πύραυλο Meteor. Τον Νοέμβριο 2019, ο Γάλλος κατασκευαστής αεροσκαφών Dassault Aviation παρέδωσε τρία μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων Rafale στην ινδική Πολεμική Αεροπορία (IAF).

Τον Σεπτέμβριο 2016, η Ινδία σύναψε άμεση συμφωνία με την γαλλική κυβέρνηση για την απόκτηση 36 νέων μαχητικών αεριωθούμενων Rafale σε μια σύμβαση αξίας €7,87 δισεκατομμυρίων. Η σύμβαση αυτή είναι μια διακυβερνητική συμφωνία. Προβλέπει την ξεχωριστή σύμβαση στην οποία η Dassault Aviation δεσμεύεται να πραγματοποιήσει επενδύσεις συμψηφισμού (αντισταθμιστικά ωφελήματα) στην Ινδία συνολικής αξίας στο 50% της τιμής της προμήθειας.

Η σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τους κανόνες των Διαδικασιών Αμυντικών Προμηθειών (DPP) 2016. Σ’αυτό το πλαίσιο και σύμφωνα με την πολιτική του Make in India, η Dassault Aviation αποφάσισε να συνεργαστεί με τον ινδικό όμιλο Reliance Group.

Η Dassault Aviation παρέδωσε το πρώτο από τα 36 μαχητικά αεριωθούμενα Rafale που παρήγγειλε η IAF με μια τελετή στις εγκαταστάσεις παραγωγής Μπορντό – Μερινιάκ την 8η Οκτωβρίου. Η ινδική κυβέρνηση ποτέ δεν διευκρίνισε αν η IAF παρέλαβε τα άλλα δύο αεροσκάφη. Η παράδοση όλων των 36 αεροσκαφών αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο 2022.

Το Dassault Rafale είναι ένα γαλλικό δικινητήριο αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, δελτοπτέρυγο με ριναία πηδάλια ανόδου/καθόδου (canards), που σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται από την Dassault Aviation. Το Rafale, παρουσιάστηκε το 2001, κατασκευάζεται για την γαλλική Αεροπορία και για τις επιχειρήσεις από αεροπλανοφόρο του γαλλικού Ναυτικού. Το Rafale διατέθηκε για εξαγωγή σε αρκετές χώρες και επιλέχθηκε από την ινδική Αεροπορία, την αιγυπτιακή Αεροπορία και την καταρινή Αεροπορία. Το Rafale χρησιμοποιήθηκε στις επιχειρήσεις πάνω από το Αφγανιστάν, την Λιβύη, το Μάλι, το Ιράκ και την Συρία.

Το μαχητικό Rafale μπορεί να μεταφέρει φορτίο πάνω των 9 τόνων σε 14 πυλώνες για την έκδοση της αεροπορίας, σε 13 για την ναυτική έκδοση. Το φάσμα των όπλων περιλαμβάνει: πυραύλους αέρος-αέρος Mica, Magic, Sidewinder, ASRAAM και AMRAAM, πυραύλους άερος-εδάφους Apache, AS30L, ALARM, HARM, Maverick και PGM100 και αντιπλοϊκούς πυραύλους Exocet / AM39, Penguin 3 και Harpoon.

Για στρατηγική αποστολή το Rafale μπορεί να εκτοξεύσει τον πυρηνικό πύραυλο βολής από απόσταση (stand-off) ASMP της MBDA (πρώην Aerospatiale). Τον Δεκέμβριο 2004, ο stand-off πύραυλος κρουζ MBDA Storm Shadow / Scalp EG πιστοποιήθηκε στο Rafale.

Ο πύραυλος άερος-αέρος Meteor αναπτύσσεται από όμιλο Ευρωπαίων εταίρων υπό την ηγεσία της MBDA για να καλύψει τις ανάγκες έξι ευρωπαϊκών χωρών που περιλαμβάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γερμανία, την Ιταλία, την Γαλλία, την Ισπανία και την Σουηδία.

Ο πύραυλος αέρος-αέρος πέραν του οπτικού ορίζοντα (BVRAAM) Meteor διαθέτει τελευταίας λέξης ενεργό ανιχνευτή ραντάρ, αμφίδρομη σύνδεση δεδομένων και πυραυλοκινητήρα αεριωθητή (Ramjet) στέρεου καυσίμου για την προσβολή μεγάλου φάσματος στόχων με απόλυτη ακρίβεια. Επίσης, διαθέτει εκρηκτικη θραυσματογόνα κεφαλή με πυροσωλήνες προσέγγισης και πρόσκρουσης για βέλτιστη καταστρεπτικότητα. Ο πύραυλος διαθέτει μεγάλη αντίσταση στα αντίμετρα και προσφέρει την μεγαλύτερη “no escape zone”.

Απόδοση/Μετάφραση από το airrecognition.com για την Προέλαση.

Σχετικά άρθρα


Ρεπορτάζ : Doukas Gaitatzis Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας