Κύπρος: Σάλος για το ταξίδι Αναστασιάδη στις Σεϋχέλλες με το αεροσκάφος Σαουδάραβα φίλου του

Κύπρος: Σάλος για το ταξίδι Αναστασιάδη στις Σεϋχέλλες με το αεροσκάφος Σαουδάραβα φίλου του

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2020, 20:34

Με αεροσκάφος Σαουδάραβα φίλου του ταξίδεψε, δωρεάν, οικογενειακώς στις Σεϋχέλλες για διακοπές ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, ενώ το ίδιο αεροσκάφος χρησιμοποίησε αρκετές φορές για υπηρεσιακά ταξίδια, καταβάλλοντας ιδιαιτέρως χαμηλό ενοίκιο.

Οι εν λόγω επισημάνσεις γίνονται από τον Γενικό Ελεγκτή της Κύπρου, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου. Στην έκθεση αναφέρεται ακόμα πως ο Σαουδάραβας, μαζί με άλλα 36 άτομα (αδέλφια, σύζυγοι, παιδιά κλπ) απέκτησαν κυπριακή υπηκοότητα και διαβατήρια το 2015, στο πλαίσιο του προγράμματος πολιτογράφησης ξένων επενδυτών.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση:

«Κατά την εξέταση του θέματος των ταξιδιών, διαφάνηκε λόγω δαπάνης παραμονής στο εξωτερικό 2 μελών της προεδρικής φρουράς, ότι κατά τον Αύγουστο του 2018 ο ΠτΔ μετέβη ιδιωτικά στο εξωτερικό. Με βάση αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης μελών της οικογένειας του ΠτΔ, φαίνεται ότι πρόκειται για ταξίδι στις Σεϋχέλλες για το οποίο ζητήσαμε ενημέρωση ως προς τον τρόπο μετάβασης της οικογένειας του ΠτΔ, αφού υπήρξαν δημόσια ερωτήματα κατά πόσο το ταξίδι πραγματοποιήθηκε με το αεροσκάφος που είχε ναυλωθεί από τη Δημοκρατία στο πρόσφατο ταξίδι του Σεπτεμβρίου του 2019 στην Νέα Υόρκη και προβλήθηκαν ισχυρισμοί ότι υπήρξε διασύνδεση των δύο ταξιδιών. Ο Προϊστάμενος Διοίκησης Προεδρίας μας ανέφερε ότι δεν γνωρίζει κάτι για το θέμα αυτό και ότι το ιδιωτικό ταξίδι του ΠτΔ δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Γενικού Ελεγκτή.

»Υπήρχε φορολογική πτυχή την οποία όφειλε να διερευνήσει η Υπηρεσία μας. Συγκεκριμένα, αν όντως είχε παραχωρηθεί αεροσκάφος από οποιονδήποτε ιδιώτη για μετακίνηση του ΠτΔ και της οικογένειάς του για ιδιωτικούς σκοπούς, με οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση κάλυψη κόστους από τη Δημοκρατία, θα έπρεπε να αναζητηθεί καθοδήγηση από το Τμήμα Φορολογίας αφού, με βάση το άρθρο 5(1) του περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμου (Ν.118(Ι)/2002), αν το αεροσκάφος παραχωρήθηκε λόγω του αξιώματος του ΠτΔ, ώστε να μπορεί να εξαχθεί ότι παρέχεται έμμεσα από την Κυπριακή Δημοκρατία, τότε ενδεχομένως να θεωρείται παροχή σε είδος (benefit in kind) που συνιστά φορολογητέο εισόδημα».

Τι αναφέρει η Προεδρία της Δημοκρατίας της Κύπρου

Η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τις «Αεροπορικές Μετακινήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας», όπως αυτή συνοψίζεται στα «Συμπεράσματα και συστάσεις», δικαιώνει πλήρως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και καταρρίπτει άλλη μία προσπάθεια σπίλωσης του ονόματος του, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Στην ανακοίνωση, τονίζεται ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία αναγνωρίζει και επιβεβαιώνει ότι:

«…οι ναυλώσεις αεροσκαφών γινόντουσαν κατά κανόνα σε χαμηλές ή πολύ χαμηλές τιμές και ως εκ τούτου δεν προκύπτει θέμα διασπάθισης δημοσίου χρήματος».

Η Προεδρία της Δημοκρατίας με τις ενέργειες της, συνέβαλε στην εξοικονόμηση 3,5 εκατ. ευρώ.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία αναγνωρίζει τις ιδιαίτερες απαιτήσεις ασφάλειας, ταχύτητας και ευελιξίας που οφείλει να λαμβάνει υπόψη η Προεδρία της Δημοκρατίας, όταν πρόκειται για τις μετακινήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, γεγονός που επιβάλλει την επιλογή διαφοροποιημένων από τις πάγιες διαδικασιών.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία, αναγνωρίζει «ως πολύ ικανοποιητικό» το «Πλαίσιο Ανάθεσης Δημοσίων Συμβάσεων, Ναύλωσης Αεροσκαφών», το οποίο η Προεδρία της Δημοκρατίας έχει ήδη ετοιμάσει.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει ελέγξει και το ιδιωτικό ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς να προκύψει ζήτημα για το οποίο να καταγραφούν οι οποιεσδήποτε συστάσεις ή παρατηρήσεις.

Όπως αναφέρει το philenews σύμφωνα με την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αναγνωρίζοντας το διαχρονικό πρόβλημα μετακίνησης που και στο μέλλον θα αντιμετωπίζει ο εκάστοτε Πρόεδρος, αποφάσισε να ενεργοποιήσει διαδικασίες έρευνας για πιθανή αγορά από την Κυπριακή Δημοκρατία αεροσκάφους, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των επόμενων ηγετών της Κύπρου.

Με τα ευρήματα του Γενικού Ελεγκτή διαφώνησαν τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών της Κύπρου.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2020, 21:02


Ρεπορτάζ : Σύνδεσμος


Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας