Λιβύη: Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. εξετάζει την επανενεργοποίηση της ναυτικής επιχείρησης «Σοφία»

Λιβύη: Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. εξετάζει την επανενεργοποίηση της ναυτικής επιχείρησης «Σοφία»

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020, 07:00

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 θα εξετάσουν στο συμβούλιό τους σήμερα την πιθανότητα να επιτηρείται το εμπάργκο όπλων που είχε επιβάλει στη Λιβύη ο ΟΗΕ το 2011 με την επανενεργοποίηση μιας ναυτικής αποστολής που ανεστάλη εξαιτίας των διαφωνιών και των αντεγκλήσεων μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. για το ζήτημα της διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο.

Δεν αναμένεται να υπάρξει σήμερα ούτε επίσημη έγκριση της κίνησης αυτής, που ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Τζουζέπ Μπορέλ χαρακτηρίζει κρίσιμη, ούτε καν πολιτική συμφωνία για τα επόμενα βήματα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η Ε.Ε. έχει δεσμευθεί να πράξει το παν εντός των δυνάμεών της ώστε να αποτραπούν περαιτέρω παραδόσεις όπλων στην εμπόλεμη Λιβύη. Ωστόσο, η συζήτηση για την εκ νέου ανάπτυξη πολεμικών πλοίων προσκρούει στην ένσταση κρατών-μελών να γίνονται διασώσεις μεταναστών και προσφύγων από τις ευρωπαϊκές ναυτικές περιπολίες στα ανοικτά των λιβυκών ακτών.

Η Αυστρία εναντιώνεται σθεναρά στην πρόταση να ξαναρχίσει η Επιχείρηση «Σοφία».

Στο συμβούλιο θα συζητηθούν επίσης το νέο σχέδιο των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό, το οποίο επέκρινε ο Μπορέλ, καθώς και η σχέση της ΕΕ με την Αφρικανική Ένωση.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020, 07:03


Ρεπορτάζ : Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας