Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: Μια ήπια Κεντροαριστερή στο Δημόσιο

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: Μια ήπια Κεντροαριστερή στο Δημόσιο

Με την ανάληψη της θέσης της Όλγας Γεροβασίλη στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που μετακινήθηκε στο υπουργείο Προστασίας, από μια παλιά γνώριμη από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, τη Μαριλίζα Ξενογιαννακόπουλου, πραγματοποίησε o Aλέξης Τσίπρας με τη νέα κυβέρνηση, το περίφημο άνοιγμα στην κεντροαριστερά.

Η ήπια, αγαπητή και γλυκομίλητη (σ.σ. αρετές που αναμένεται να χρειαστεί στις επαφές της με τους «σκληρούς» συνδικαλιστές) Κεφαλλονίτισσα (σ.σ. τόπος καταγωγής της, μιας και γεννήθηκε στην Αθήνα) Μαριλίζα μετά από χρόνια συνεργασίας τις δεκαετίες του 1980 και 1990 με τον τότε Ευρωβουλευτή και μετέπειτα Επίτροπο Ενέργειας Χρήστο Παπουτσή, το 2004 εκλέγεται Ευρωβουλευτής και αναλαμβάνει επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Διετέλεσε Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ (2005-2006). Το 2007 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο ελληνικό κοινοβούλιο, στην Β΄ Αθήνας και επανεξελέγη στις εκλογές του 2009 του. Δεν εξελέγη στις εκλογές του 2012.

Τον Οκτώβριο του 2009 ορίστηκε Υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου 2009, και στον ανασχηματισμό του Σεπτεμβρίου του 2010 ορίστηκε Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών υπεύθυνη για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις. Στις 10 Φεβρουαρίου 2012 παραιτήθηκε από την κυβέρνηση Παπαδήμου λόγω διαφωνίας της με τις ρυθμίσεις του δευτέρου Μνημονίου, το οποίο καταψήφισε στη Βουλή (12/2/2012) και διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Λίγο πριν την ψήφιση από τη Βουλή των νέων μέτρων το Νοέμβριο του 2012, με επιστολή της στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε την αποχώρησή της από το ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας τη διαφωνία της. Δύο χρονια αργοτερα (2014) με αναρτηση της στο FB (24/6/) η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου «καλεί» για ένταξη στο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας «θετική» την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα για τη συγκρότηση μιας ευρείας προοδευτικής πολιτικής συμμαχίας.

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είναι δικηγόρος. Σπούδασε στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris I).

The post Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: Μια ήπια Κεντροαριστερή στο Δημόσιο appeared first on Aftodioikisi.gr.


Ρεπορτάζ : Χρίστος Βούζας Σύνδεσμος

Loading...

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας