Μαρτυρία από το Diamond Princess: Είμαστε σε «πλοίο φυλακή» – Επιχείρηση επαναπατρισμού για δύο Ελληνες

Μαρτυρία από το Diamond Princess: Είμαστε σε «πλοίο φυλακή» – Επιχείρηση επαναπατρισμού για δύο Ελληνες

Τον δικό τους Γολγοθά ζουν δύο Ελληνες που βρίσκονται, μαζί με 3.700 ακόμη επιβάτες, στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, όπου παραμένει σε «καραντίνα».

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η επιχείρηση επαναπατρισμού των δυο Ελλήνων που βρίσκονται στο κρουαζεριόπλοιο Diamond Princess.

«H επιχείρηση θα γίνει πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα», επεσήμανε ο υπουργός Υγείας, στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, στον ΣΚΑΪ.

«Ήδη συντονίζουμε και οργανώνουμε μια επιχείρηση ενδεχομένως για την άλλη εβδομάδα επαναπατρισμού αυτών των δυο Ελλήνων σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και όλους τους συναρμόδιους φορείς», τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Ο υπουργός Υγείας δεν αποκάλυψε περισσότερα για τους δύο Έλληνες που βρίσκονται στο κρουαζιερόπλοιο στο οποίο επιβαίνουν πάνω από 3.700 άτομα και έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό 355.

«Όποιον συμπατριώτη μας χρειαστεί από τις τέσσερις άκρες του κόσμου θα τον επαναπατρίσουμε, σωστά, δομημένα, οργανωμένα», διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας.

Δραματική μαρτυρία ελληνοαμερικανίδας: Η καμπίνα μοιάζει με φυλακή

Στο πλοίο βρίσκεται μια Ελληνοαμερικανίδα δικηγόρος μαζί με τον σύζυγό της στην καμπίνα τους που μοιάζει με φυλακή.

Η Κατρίν Κοντέκας δεν κρύβει την αγωνία της μιλώντας στο Open.

«Έχουμε δεσμοφύλακα. Οι ιαπωνικές αρχές αυτό μας λένε να κάνουμε», λέει παραμένοντας μαζί με τον σύζυγό της μέσα στην καμπίνα.

«Οι υγειονομικές αρχές της Ιαπωνίας ανέβηκαν στο πλοίο και άρχισαν να μας περνούν από κόσκινο έναν έναν. Δεν αφήνεις το δωμάτιό σου. Αυτό είναι ο κόσμος σου για τις επόμενες δύο εβδομάδες, μας είπαν. Οπότε μετράω αντίστροφα… Και αυτό λέω κάθε μέρα στον εαυτό μου και ανυπομονώ. Λέω ότι άλλη μια μέρα πέρασε και θα μπορέσω να φύγω από αυτό το πλοίο», ανέφερε.

Ο σύζυγός της Μάθιου Σμιθ περιέγραψε και αυτός με τη σειρά του τις δύσκολες στιγμές.

«Υπάρχει αδιαμφισβήτητα η αίσθηση του περιορισμού. Δεν έχουμε επαφή με τους άλλους επιβάτες και το πλήρωμα που φέρνει στην καμπίνα μας το φαγητό και τα άλλα αντικείμενα φορά εξοπλισμό ασφαλείας. Υπάρχουν άτομα που καταλαβαίνουμε ότι θέλουν να φύγουν. Έχουν πολύ μικρότερες καμπίνες από τη δικιά μας. Η δική μας έχει πρόσβαση σε μπαλκόνι οπότε μπορούμε να αναπνεύσουμε καθαρό αέρα».

Η Ελληνοαμερικανίδα δικηγόρος δεν έκρυψε πως μόλις τελειώσει η περιπέτειά της ανυπομονεί να έρθει στην Ελλάδα.

«Έχω ήδη αρχίσει να προγραμματίζω ένα ταξίδι στα ελληνικά νησιά, γιατί θέλω να δω από που κατάγονται η γιαγιά και ο παππούς μου».

70 νέα κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο

Ο υπουργός Υγείας της Ιαπωνίας Κατσουνόμπου Κάτ διευκρίνισε σε δηλώσεις του σε κυριακάτικη ιδησεογραφική εκπομπή του ιαπωνικού δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου NHK ότι ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί μεταξύ των επιβαινόντων στο πλοίο ανέρχεται πλέον σε 355.

«Μέχρι στιγμής, έχουμε υποβάλει σε εξετάσεις συνολικά 1.219 ανθρώπους και 355 αποκαλύφθηκε ότι είναι θετικοί», είπε ο Κατσουνόμπου Κάτο.

Από το σύνολο των ανθρώπων που είναι φορείς του COVID-19, οι 73 δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, διευκρίνισε ο ίδιος. Οι άνθρωποι που εξακριβώνεται πως έχουν μολυνθεί αποβιβάζονται και διακομίζονται σε ειδικά εξοπλισμένα νοσοκομεία.

Μπροστά στην επιδείνωση της κατάστασης, η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να επαναπατρίσει τους υγιείς υπηκόους των ΗΠΑ σε συντονισμό με τις ιαπωνικές αρχές. Θα επιβιβαστούν σε ειδικές πτήσεις και θα επιστρέψουν στην αμερικανική επικράτεια όπου θα τεθούν σε απομόνωση για 14 ημέρες σε δύο στρατιωτικές βάσεις. Πάνω στο πλοίο απέμεναν χθες Σάββατο περίπου 350 αμερικανοί υπήκοοι.

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε επίσης χθες ότι θα επαναπατρίσει 330 πολίτες της αυτόνομης περιοχής της Κίνας που βρίσκονται πάνω στο πλοίο, με ειδικές πτήσεις τουλάχιστον ενός μισθωμένου αεροσκάφους.

Ρεπορτάζ : Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας