Μας δουλεύουν κανονικά, 2 UAV Heron αντί 7 που είχε συμφωνήσει ο κος Βίτσας.

Για μια ακόμη φορά στη χώρα μας συμβαίνουν τα ίδια και οι προμήθειες για τις ανάγκες της χώρας μας πραγματοποιούνται σε συνθήκες πανικού χωρίς να καλύπτουν ούτε τα ελάχιστα.

Ανακοινώθηκε η προμήθεια 2 UAV Heron για €39εκ ενώ υπάρχει ήδη από τον Φεβρουάριο του 2018 η εγκεκριμένη από την Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής συμφωνία του κου Βίτσα για 7 UAV Heron με χαμηλότερο κόστος €35.5εκ., τα οποία θα έπρεπε να ήταν ήδη στη χώρα μας σύμφωνα με τις τότε προβλέψεις.

“Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δ. Βίτσας ενημέρωσε στην επιτροπή Εξοπλισμών τους βουλευτές για την εν λόγω συμφωνία με το Ισραήλ που προβλέπει την τριετή χρονομίσθωση 7 UAVs από το Ισραήλ έναντι 16,5 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και 9,5 εκατ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια.

Συνολικά θα αγοραστούν 15-20 UAVs, με την ίδια μέθοδο, δηλαδή πρώτα με leasing και μετά με αγορά τους. Είναι η δεύτερη αγορά UAVs από το Ισραήλ, αφού είχε προηγηθεί η αγορά από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από τον Β.Κικίλια, αριθμού συστημάτων.”

UAV που δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες τις χώρας μας γιατί απλά δεν θα φέρουν οπλισμό και άρα σε οποιαδήποτε κατάσταση ανάγκης δεν θα μπορούν να προσφέρουν ενεργές αμυντικές ή επιθετικές υπηρεσίες υποστήριξης των Ε.Δ., αλλά μόνο παρακολούθησης, αν επιβιώσουν βέβαια κάποιες ώρες από τα απέναντι συστήματα ανίχνευσης, εγκλωβισμού και κατάρριψης.

Η χώρα μας έχει άμεσες ανάγκες και οι όποιες επιλογές θα πρέπει να είναι από όπλα που να καλύπτουν πολλαπλούς ρόλους και να της δίνουν πολλαπλασιαστή ισχύος και όχι να καλύπτουν μέρος των αναγκών μας, δηλαδή στη προκειμένη περίπτωση – προμήθεια χρειαζόμαστε UCAV που σημαίνει οπλισμένα, είμαστε πολύ πίσω σε όλους τους τομείς και θα πρέπει η κάθε αγορά μας να είναι άμεσα διαθέσιμη από τον προμηθευτή καθώς και να υπερκαλύπτει αυτές.

Ενώ η τότε συμφωνία πρόβλεπε την προμήθεια συνολικά 15 έως 20 UAV Heron όπως επίσης και την προσπάθεια ένταξης τους σε πρόγραμμα συγχρηματοδότησης της ΕΕ με αιτιολογικό το προσφυγικό μέσω της FRONTEX, η τωρινή συμφωνία είναι για ΔΥΟ ΜΟΝΟ και δεν προβλέπει ανάλογη ένταξη της προμήθειας αυτών σε συνχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της ΕΕ.

Δηλαδή αντί να έρθει η νέα κυβέρνηση και να κάνει μια νέα καλύτερη συμφωνία ή έστω να διατηρήσει την παλαιά και να την υλοποιήσει άμεσα έρχεται και αλλάζει προς το χείρον την ήδη υφιστάμενη συμφωνία.

Είμαστε περίεργοι να δούμε τις αμέσως επόμενες μέρες τι στάση θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς και αν θα προβεί σε κάποιες ενέργειες για την τήρηση της παλαιάς συμφωνίας, που σίγουρα ήταν ποιο συμφέρουσα.

Ίσως και να έχουμε λάθος εκτίμηση αλλά με τα μέχρι τώρα δεδομένα η συμφωνία αυτή χρήζει περισσότερης σκέψης και ελέγχουν, τέλος δεν θα πρέπει να μπερδεύουμε την παρούσα συμφωνία με την ενοικίαση από την FRONTEX ενός UAV Heron για 4 μήνες τον Σεπτέμβριο του 2018.

Ερώτημα: Δώσαμε τα πάντα στις ΗΠΑ με την τελευταία συμφωνία για τις βάσεις γιατί δεν μας προμηθεύουν με ανάλογα οπλισμένα συστήματα UAV & UCAV που έχουν ήδη αποσύρει ???

Για όσους θέλουν να μάθουν σχετικά με την παλαιά συμφωνία ακολουθήστε τον σύνδεσμο

7 UAVs από το Ισραήλ με Leasing

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας