«Μια Απλή Ανθρωποκτονία, την Έκαναν Θέμα»

«Μια Απλή Ανθρωποκτονία, την Έκαναν Θέμα»

«Μια απλή ανθρωποκτονία ήταν και το έκαναν θέμα». Αυτό εκστόμισε νωρίτερα ο χρυσαυγίτης Ρουπακιάς στην απολογία του στο Εφετείο για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα τον Σεπτέμβριο του 2013 και τη δράση της νεο-ναζιστικής οργάνωσης. Αμετανόητος και κυνικός, ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι τα μέλη του τάγματος εφόδου συγκεντρώθηκαν εκείνο το βράδυ στην τοπική οργάνωση της Νίκαιας δήθεν για να διανείμουν τρικάκια για την ομιλία του Μιχαλολιάκου, δύο μέρες αργότερα, και ότι τότε πληροφορήθηκε ότι «την πέσανε σε έναν δικό μας στο Κερατσίνι». Έτσι, ακολούθησε τα μηχανάκια προς την καφετέρια Κοράλλι.

Ο Ρουπακιάς ισχυρίστηκε ότι ο Φύσσας τού επιτέθηκε και ότι ο ίδιος βρισκόταν σε άμυνα. «Ήταν ο Φύσσας με καμία εικοσαριά άτομα. Έκοψαν μετά οι μηχανές, έκοψα κι εγώ και με κατάλαβε ο Φύσσας και μου φώναξε “γαμώ το σπίτι σου”. Ήταν μικρό το στενό, έκοψαν οι μηχανές, έκοψα κι εγώ. Δεν του απάντησα και άνοιξα την πόρτα για να κατέβω. Εκείνη τη στιγμή έρχεται ένας της ομάδας ΔΙΑΣ και μου χτυπάει το καπό και μου λέει “έλα, έλα”, σαν να μου λέει φύγε». Ακολούθησε ο διάλογος με την πρόεδρο του δικαστηρίου, όπως τoν κατέγραψε το Golden Dawn Watch.

Ρουπ: Μου λέει «τι είναι ρε, τι είναι ρε» και έρχεται προς το αυτοκίνητο και λέω «μάλλον με γνώρισε και έρχεται για μένα». Ανοίγω την πόρτα του αυτοκινήτου με το αριστερό μου χέρι…
Πρ: Τον έχετε από την πλευρά του οδηγού;
Ρουπ: Ναι και τράβηξα χειρόφρενο και κάνω την κίνηση και παίρνω ένα μαχαίρι που είχα…
Πρ: Έως εδώ, γιατί ολα αυτά; Ήσαστε κλεισμένος μέσα σε ένα αμάξι και έρχεται κάποιος με απειλητικές διαθέσεις και λέτε ότι η πρώτη κίνηση ήταν να ανοίξετε το ντουλαπάκι και να πάρετε το μαχαίρι, αυτή ήταν η αντίδρασή σας;
Ρουπ: Ναι… ποια να ήταν η αντίδρασή μου; Το λάθος ήταν που έκανα την κίνηση αυτή, που πήρα το μαχαίρι.
[…]
Πρ: Αυτός που ερχόταν είχε ρόπαλα; Κρατούσε μαχαίρι; Έκανε κατι να φοβηθείτε;
Ρουπ: Όχι, τίποτα δεν κράταγε αλλά ήταν τέσσερα άτομα και όταν βλέπω έναν και άλλους τρεις να έρχεται κατά πάνω μου, εγώ δεν έχω ξαναανακατευτεί με τέτοια, με γηπεδικά και τέτοια… Το να φύγω αντίθετα, ήταν μονόδρομος, να κλείσω παράθυρα, πότε, δεν προλάβαινα, έκανε δυο-τρία βήματα και ήρθε σε μένα.


VICE Video: Οι Επιθέσεις της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα

Παρακολουθήστε όλα τα βίντεo του VICE, μέσω της νέας σελίδας VICE Video Greece στο Facebook.


O Ρουπακιάς είπε στη συνέχεια ότι αν δεν είχε το μαχαίρι, θα άνοιγε την πόρτα και του αυτοκινήτου και θα έφευγε με τα πόδια. «Βγαίνω έξω, κάνω ένα βήμα στο πεζοδρόμιο κι αρχίζει να με χτυπάει με γροθιές (σσ: ο Φύσσας). Κρατώντας το μαχαίρι έκανα τα χέρια μου προς τα πάνω για να προστατευθώ. Ήταν πιο ψηλός από εμένα. Του έριξα στα πόδια για να κάνει πίσω. Όπως πήγα για τη δεύτερη, είχε πέσει και τον πέτυχα στην καρδιά.

Πρ: Ο ιατροδικαστής βρήκε χτυπήματα; Έχετε δει την έκθεση;
Ρουπ: Έχω μαλακό τριχωτό κεφαλής και μου βρήκε κάποιες εκδορές. Στην έκθεση δεν αναφέρεται τίποτα.
Πρ: Η διαφορά ύψους με τον Φύσσα ποια ήταν;
Ρουπ: Ένα κεφάλι περίπου…
Πρ: Την πρώτη φορά που τον χτυπήσατε;
Ρουπ: Στο πόδι.
Πρ: Όταν σκοπός κάποιου δεν είναι να σκοτώσει, επιλέγει μέρη που δεν είναι ζωτικά και τον αποδυναμώνει. Η συνέχεια γιατί χρειαζόταν;
Ρουπ: Δεν έχω απασχολήσει ποτέ εγώ. Ούτε γήπεδο ούτε πουθενά. Το μόνο που θέλεις εκείνη την ώρα είναι να φύγει από το χέρια του.
Πρ: Τα χέρια ενός ανθρώπου που σύμφωνα με τον ιατροδικαστή δεν σας έχει καταφέρει πλήγμα.
Ρουπ: Ούτε να τον τραυματίσω ήθελα.
Πρ: Βρέθηκαν χτυπήματα στο θώρακα και την καρδιά.
Ρουπ: Όταν σε βαράει ο άλλος κι είσαι σκυμμένος, πάνω στην ταραχή και την τρέλα δεν καταλαβαίνεις την ώρα που τρως ξύλο…
Πρ: Ξύλο βέβαια δεν προκύπτει.
Ρουπ: Έχει γίνει μια απλή ανθρωποκτονία και… το έκαναν…
Πρ: Δεν μπορείτε να λέτε «απλή ανθρωποκτονία». Ποτέ.

Νωρίτερα, ο Ρουπακιάς είχε καταθέσει: «Τους ακολούθησα με το αμάξι. Στη μέση της διαδρομής βρήκαμε και το Τζόρβα. Φτάσαμε στο Κοράλλι την καφετέρια. Βλέπω τον Παύλο Φύσσα και καμία εικοσαριά άτομα. Είχε τελειώσει ο αγώνας και δεν ξέρω αν ήταν παρέα του όλοι αυτοί ή απλώς τελείωσε ο αγώνας. Ηταν όλοι σταματημένοι μπροστά από την καφετέρια. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα». O ίδιος υποστήριξε ότι δεν γνώριζε καθόλου τον Φύσσα μέχρι εκείνη τη στιγμή. Αυτή του η φράση εξόργισε τον πατέρα του Παύλου Φύσσα που φώναξε από το ακροατήριο, «Είσαι ψεύτης!».

Για τον όρκο που έδιναν τα μέλη της Χρυσής Αυγής, για τον ναζιστικό χαιρετισμό και τις σημαίες των Ες-Ες, ο κατηγορούμενος είπε: «Στη Νέδα, ήμασταν ο Καζαντόζγλου, ο Πατέλης και ο Τσακανίκας, με τον τελευταίο να διαβάζει ένα κείμενο. Ήμουν κι εγώ και άλλοι δυο εκεί. Όταν τελείωσε αυτό που διάβαζα, είπαμε ένα “ορκίζομαι”. Ήταν ανούσιο τελείως. Δεν θυμάμαι τι έλεγε. Ξέρω ότι ήταν κάποιος αρχαίος ελληνικός όρκος. Τελειώσαμε με ένα χαιρετισμό που είναι αρχαίος ελληνικός, που κάποιοι λένε για τον Χίτλερ. Σημασία έχει τι νιώθεις εκείνη την ώρα». Ο ίδιος είπε επίσης: «Ποτέ πρόλαβε η πατρίδα μας και γέμισε με 600.000 ναζιστες; Εμείς χαιρετούσαμε έτσι, επειδή ήταν αρχαίος χαιρετισμός, όχι για να υμνήσουμε τον Χίτλερ». Η δίκη συνεχίζεται.

Για τα καλύτερα θέματα του VICE Greece, γραφτείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter μας.

Περισσότερα από το VICE

Οι Έλληνες Επιστήμονες που Βρέθηκαν στο Τσερνόμπιλ

Ο «Ράπερ που Συνελήφθη για Κάνναβη» Δεν Είναι Ράπερ

Queer, Graysexual, Intersex: Το Λεξικό ΛΟΑΤ+ Όρων

Ακολουθήστε το VICE στο Twitter, Facebook και Instagram.


Ρεπορτάζ : VICE Staff Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας