Νέα επιχείρηση πειθούς των επενδυτών στις ΗΠΑ από τον Τσακαλώτο

Νέα επιχείρηση πειθούς των επενδυτών στις ΗΠΑ από τον Τσακαλώτο

Νέα παρουσία θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη «μήτρα» των αγορών τη Νέα Υόρκη τις επόμενες με αφορμή το ετήσιο συνέδριο Capital Link. Λίγους μήνες μετά το γύρο που έκανε σε ΗΠΑ και Ασία (για τη φθινοπωρινή Σύνοδο του ΔΝΤ) ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχε νέες επαφές με επενδυτές εν όψει της προσπάθειας εξόδου στις αγορές, αλλά και διακρίβωσης του σχετικού κλίματος. Άλλωστε η επιλογή της χρονικής εξόδου για δανεισμό είναι μια δύσκολή υπόθεση.

«Όπως ξέρετε υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα στα επιτόκια τη συγκεκριμένη περίοδο. Ο λόγος που έχουμε χτίσει το μαξιλάρι είναι για να μπορούμε να επιλέξουμε τη χρονική στιγμή της εξόδου και να μπορούμε να ξεπεράσουμε την μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές» τόνισε σχετικά στην Καθημερινή της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών και συμπλήρωσε: «Ακριβώς επειδή επιστρέφουμε στην κανονικότητα ο ΟΔΔΗΧ, μέχρι το τέλος του χρόνου, θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες για το 2019 και ένα πλαίσιο προγραμματισμού για το πόσες φορές και σε τι χρονικό ορίζοντα θα βγούμε στις αγορές.  Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στα εξειδικευμένα στελέχη του ΟΔΔΗΧ. Με την ευκαιρία θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον Αν. Γενικό Διευθυντή του οργανισμού κ. Δ. Τσάκωνα για την βράβευσή του ως Sovereign Risk Manager of the Year από το Risk.net».

Σημειώνεται ότι χρηματοδοτικές ανάγκες της επόμενης χρονιάς (11,74 δισ. ευρώ) είναι πλήρως καλυμμένες από  το «μαξιλάρι» διαθεσίμων, που σήμερα ξεπερνά τα 26,6 δισ. ευρώ. Ωστόσο σε εύθετο χρόνο θα πρέπει να καταγραφεί νέα σημείο στην λεγόμενη καμπύλη χρέους, με έκδοση ομολόγων, καθώς ήδη η παρατεταμένη απουσία από τις αγορές εγείρει ανησυχίες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις  στόχος του ΟΔΔΗΧ είναι να εκδοθεί ένας νέος κρατικός τίτλος (3ετούς ή 5ετούς διάρκειας το πιθανότερο) μέσα στο πρώτο τρίμηνο-τετράμηνο του 2019 και να ακολουθήσει άλλη μια έκδοση. Το ποσό που συνολικά σχεδιάζεται να αντληθεί κινείται σε ένα εύρος από 4-5 δισ. ευρώ έως 7 δισ. ευρώ, ανάλογα με τη διεθνή συγκυρία. Βέβαια η καμπύλη χρέους διαμορφώνεται με 10τή έκδοση που ωστόσο λόγω «ρίσκου χώρας» ακόμη και διεθνούς συγκυρίας φαντάζει δύσκολη.

Στο πλαίσιο αυτό οι επαφές του κ. Τσακαλώτου θα έχουν το χαρακτήρα ενημέρωσης αλλά και διακρίβωσης προθέσεων για τοποθετήσεις στις μελλοντικές εκδόσεις του ΟΔΔΗΧ.  Σημειώνεται ότι το θέμα ου  στο 20ό Ετήσιο Φόρουμ «Invest in Greece» του Capital Link, που θα πραγματοποιηθεί στο Metropolitan Club  είναι  «Η Ελλάδα μετά τα Μνημόνια». Στο βήμα του συνεδρίου και στα πάνελ του θα βρεθούν ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών, τραπεζίτες από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, υψηλόβαθμα στελέχη επενδυτικών οίκων και οι επικεφαλής ισχυρών παικτών του εγχώριου επιχειρηματικού γίγνεσθαι.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρεμβάσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη μέσω Διαδικτύου, ομιλίες της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά και του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργου Πιτσιλή και συζητήσεις με τη συμμετοχή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Δημήτρη Τσάκωνα, των επικεφαλής των τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την Ελλάδα, Ντέκλαν Κοστέλο και Φραντσέσκο Ντρούντι, αλλά και του πρώην εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στη χώρα μας, Μπομπ Τράα.

Πέρα από τις εκδόσεις ελληνικού χρέους στόχος της ελληνικής παρουσίας στις ΗΠΑ είναι η τόνωση του επενδυτικού κλίματος. Άλλωστε η ανάγκη για «επενδυτικό σοκ» είναι αδήριτη και την έχουν επισημάνει τόσο οι παραγωγικοί φορείς όσο και η κυβέρνηση που στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019  έχει βάλει πρόβλεψη για αύξηση του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου κατά 11,9%, έναντι μόλις 0,8% φέτος.

Το προφιλ του συνεδρίου Capital Link

Στα πάνελ του φετινού συνεδρίου του Capital Link θα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και της Eurobank Νίκος Καραμούζης, οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου και της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Αρτέμης Θεοδωρίδης, υψηλόβαθμα στελέχη διεθνών επενδυτικών τραπεζών και οίκων αξιολόγησης, όπως οι ΒΝΡ Paribas, Citi, Nomura, Goldman Sachs και Moody’s, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα απονεμηθούν τα βραβεία της Capital Link. Το «2018 Hellenic Capital Link Leadership Award» θα απονεμηθεί στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Επιχειρήσεων Μυτιληναίος, Ευάγγελο Μυτιληναίο, «για την εξαιρετική συνεισφορά του στην Ελλάδα», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η οποία σημειώνει ακόμα: «Υπό την ηγεσία του, η Mytilineos Holdings εξελίχθηκε σε έναν διαφοροποιημένο όμιλο επιχειρήσεων, που είναι μία από τις λίγες μεγάλες ελληνικές πολυεθνικές, έχει πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει προσελκύσει στο κεφάλαιό του μεγάλους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές, συνεισφέροντας ποικιλοτρόπως στην ελληνική οικονομία και κοινωνία».

Την Τρίτη θα γιορταστεί η «Ελληνική Ημέρα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης», όπου η ελληνική αντιπροσωπεία, εκπρόσωποι ελληνικών επιχειρήσεων και εταιριών που μετείχαν στο φόρουμ θα χτυπήσουν το καμπανάκι της λήξης της συνεδρίασης.

Γιώργος Αλεξάκης

The post Νέα επιχείρηση πειθούς των επενδυτών στις ΗΠΑ από τον Τσακαλώτο appeared first on Aftodioikisi.gr.


Ρεπορτάζ : Νικολέτα Αρκολάκη Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας