Νταβός: Οι κρίσιμες διαβουλεύσεις στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και οι επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού

Πενήντα τρεις αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από ολόκληρο τον κόσμο. Περισσότεροι από εκατόν δέκα δισεκατομμυριούχοι. Προσωπικότητες που ξεκινούν από την έφηβη Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και καταλήγουν στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ, τοποθετούν για ακόμα μια χρονιά αυτήν την μικρή αλπική ελβετική πόλη των μόλις δέκα χιλιάδων κατοίκων, στο κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Μισό αιώνα μετά την πρώτη συνεδρίαση στο Νταβός το 1971, οι ισχυροί του πλανήτη θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις ενός τελείως διαφορετικού κόσμου. Κλιματική αλλαγή. Μετανάστευση. Η ισότητα των φύλων. Ο μετασχηματισμός της παγκόσμιας οικονομίας. Οι εμπορικοί συσχετισμοί που επιβάλουν οι δύο υπερδυνάμεις του 21ου αιώνα, ήτοι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Κίνα και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό ακριβώς το πλαίσιο θα κληθεί να διαχειριστεί και πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα βρεθεί στο Νταβός της Ελβετίας το διήμερο 23-24 Ιανουαρίου.

Η μικρή αυτή πόλη της Ελβετίας, ένας από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Ευρώπης, κτισμένη σε υψόμετρο 1.560 μέτρων στην οποία διεξάγεται από το 1971 το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο φρούριο. Παρόλο που το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής αποτελεί την προτεραιότητα των συμμετεχόντων, περισσότερα από 300 αεροσκάφη και άγνωστος αριθμός ελικοπτέρων, έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για να μεταφέρουν στο χιονισμένο θέρετρο των Άλπεων τους ισχυρούς πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες του πλανήτη.

Ήδη την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε να επιτεθεί, όχι στην Κίνα ή τη Ρωσία, αλλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Πρόεδρος Τραμπ χαρακτήρισε δυσκολότερη την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσά σε ΗΠΑ και ΕΕ από ότι ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα. Το βασικό ζήτημα του προέδρου Τραμπ είναι ότι προσπαθεί εδώ και αρκετό καιρό να εκβιάσει τη Γαλλία και την Ιταλία, ώστε οι δύο αυτές χώρες να υποκύψουν στις αμερικανικές πιέσεις αναφορικά τη φορολόγηση των τεχνολογικών αμερικανικών κολοσσών. Των λεγόμενων GAFA (από τα αρχικά των εταιρειών της Silivon Valey, όπως Google, Apple, Facebook. Amazon).

Τα κράτη – μέλη της ΕΕ δεν μπορούν να αντικρούσουν την πίεση της Ουάσινγκτον, συνεπώς ζητούν από τις Βρυξέλλες (δηλαδή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) να απαντήσει συλλογικά ως ΕΕ.

Οι επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού

O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συμμετάσχει το διήμερο 23-24 Ιανουαρίου στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), που πραγματοποιείται στο Νταβός της Ελβετίας. Στο επίκεντρο της φετινής διοργάνωσης βρίσκεται η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο του επίσημου προγράμματος, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σε δύο εκδηλώσεις του WEF, ενώ θα έχει σειρά διμερών επαφών με σημαντικούς διεθνείς οικονομικούς παράγοντες στο περιθώριο του Φόρουμ.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα της διοργάνωσης, διαμορφώνεται ως εξής:

-Την Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, στις 12.30 ώρα Ελλάδας, ο Kυριάκος Μητσοτάκης θα συνομιλήσει, παρουσία κοινού, με τον καθηγητή Ιστορίας των πανεπιστημίων Harvard και Stanford Niall Ferguson. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί σε live streaming.

-Την ίδια ημέρα, στις 15.30 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σε πάνελ με θέμα «Αναζητώντας ένα Πράσινο New Deal», στο οποίο θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Frans Timmermans και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Mark Rutte. Το πάνελ θα μεταδοθεί σε live streaming.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Νταβός, ο πρωθυπουργός θα συναντήσει επενδυτές και εκπροσώπους μεγάλων ξένων επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Microsoft, Brad Smith, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ENEL, Francesco Starace, τη διευθύνουσα σύμβουλο της Visa Europe, Charlotte Hogg, τον πρόεδρο του Bloomberg, Peter T. Grauer, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Japan Bank for International Cooperation (JBIC), Tadashi Maeda, την οικονομική διευθύντρια της Heineken, Laurence Debroux και τον επικεφαλής της Google για τις χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, Matt Brittin.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα έχει στο Νταβός διεθνείς διμερείς πολιτικές επαφές:

-Την Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, στις 17.45 ώρα Ελλάδας, ο Kυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας και πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), Annegret Kramp-Karrenbauer.

-Αμέσως μετά, στις 18.30 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Bruno Le Maire.

-Την Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, στις 10.30 ώρα Ελλάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης και μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, Juan Guaidó.

-Αμέσως μετά, στις 11.15 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν, Nechirvan Barzani.

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας