Οι ήρωες της Φιλανθρωπίας, καταλύτες για τις μεγάλες αλλαγές-Οι 9 οικογένειες που δίνουν πολλά λεφτά

Οι ήρωες της Φιλανθρωπίας, καταλύτες για τις μεγάλες αλλαγές-Οι 9 οικογένειες που δίνουν πολλά λεφτά

Ίσως αρκεί το όραμα μερικών σπουδαίων ευεργετών για να αλλάξει τον κόσμο: Αγγελόπουλος, Βαρδινογιάννης, Λασκαρίδης, Λάτσης, Μαρινάκης, Μαρτίνος, Νιάρχος, Περρωτή, Παπαδημητρίου.

Οι ιστορικές φυσιογνωμίες της Ελλάδας: Αβέρωφ, Αρσάκης, Βαρβάκης, Γεννάδιος, Γουλανδρής, Εμμανουήλ Παππάς, Ζάππας, Ζωσιμάδες, Μπενάκης, Παπάφης, Σίνας, Τοσίτσας, Υψηλάντης… 

Οι σημαντικοί αυτοί ευπατρίδες έμειναν στην Ιστορία ως σύμβολα μεγάλων αξιών (αλτρουισμού και γενναιοδωρίας inter alia) μιας εποχής από καιρό χαμένης.

‘Η μήπως όχι; διότι ενώ ευποιία τέτοιου μεγέθους μοιάζει σήμερα ασύλληπτη, αυτή η αναλυτική αναφορά αποδεικνύει ότι η αλληλεγγύη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κουλτούρας.

Ύστερα από την εθνική τραγωδία του 2018, το Ίδρυμα Νιάρχος διέθεσε 25 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση των πυροσβεστικών μέσων, η Motor Oil για την αποκατάσταση του Λύρειου Ορφανοτροφείου, το Ίδρυμα Λάτση πέντε εκατομμύρια ευρώ για δομές υγείας, ο όμιλος Κοπελούζου δύο εκατομμύρια για την αποκατάσταση μόνιμων κατοικιών ανθρώπων με χαμηλά εισοδήματα στις πληγείσες περιοχές και το Ιδρυμα Ωνάση πέντε εκατομμύρια ευρώ…

Ειδικά τους τελευταίους μήνες, οι μεγάλες ελληνικές οικογένειες φανερώνουν εντυπωσιακή κινητοποίηση. Μοιάζει να έχουν συσπειρωθεί γύρω από το όραμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη ραγδαία ανάπτυξη της χώρας.

Σε μία κοινή προσπάθεια εθνικής αναγέννησης: σήμερα όπως και παλιότερα απαιτούσε τη σύμπλευση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με σύγχρονους και ευέλικτους κυβερνώντες.

Η συγκεκριμένη μνεία αποτελεί αργοπορημένο φόρο τιμής (σε δέκα από τους) σύγχρονους ευεργέτες. Τις οικογένειες που (ήδη) κατέχουν αξιοσημείωτη θέση στις σελίδες της ημέτερης ιστορίας.

Σήμερα μάλιστα φαίνεται ότι διαθέτουν μεγαλύτερους πόρους και περισσότερη τεχνογνωσία για ακόμη μεγαλύτερη αγαθοεργία από ό,τι προπολεμικά. Το παρελθόν έχει νόημα μόνο όταν ενημερώνει την ερμηνεία του παρόντος όχι για να επιμένει κανείς σε αυτό και να το δοξάζει με εμμονή.

Ειδικά στην εκπνοή της κρίσης όπου το 64% των πολιτών δηλώνουν ότι γνωρίζουν λίγα ή τίποτα για τη δράση των κοινωφελών ιδρυμάτων και ενώ το 56% αντιμετωπίζει τη δράση τους «επιφυλακτικά» (Ίδρυμα Μποδοσάκη, ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ και Μονάδα Ερευνών ΕΠΙ ΠΑΜΑΚ για το ρόλο της κοινωνίας των πολιτών και της φιλανθρωπίας στην Ελλάδα).

Οικογένεια Λάτση

Μαριάννα Λάτση

«H φιλανθρωπία του δεν υπάκουε στους σημερινούς κανόνες, δεν μπορούσε να γίνει αντικείμενο εκπαίδευσης, δεν είχε σωστές και λανθασμένες πρακτικές, ήταν αυθεντική και πηγαία, ανυστερόβουλη και ταπεινή, ευεργετική και καλοδεχούμενη» δήλωσε η Mαριάννα Λάτση. Μαζί με τον αδελφό της Σπύρο Λάτση, συνεχίζουν την πορεία του πατέρα τους.

Ο Ιωάννης Λάτσης γεννήθηκε το 1910, το έκτο από τα εννιά παιδιά του ψαρά, μικροκαλλιεργητή, βαρκάρη Σπύρου Λάτση και της Αφροδίτης Ευθυμίου στο παραθαλάσσιο Κατάκολο του Νομού Ηλείας.

Από όπου με αγάπη για τη θάλασσα και την ασίγαστη επιθυμία για περιπέτεια και δημιουργία, ξεκίνησε ως καπετάνιος και κατέληξε κυβερνήτης μίας περιουσίας ανάμεσα στις χίλιες μεγαλύτερες παγκοσμίως. Απεβίωσε το 2003 έχοντας κατακτήσει τον κόσμο.

«Αγκάλιασε με τη φαντασία σου τον κόσμο ολόκληρο» έγραφε με τελικό αποδέκτη τα εγγόνια του. «Ζήσε μαζί του τις λύπες και τις χαρές. Κατάλαβε τα προβλήματά του. Βοήθησε όπου μπορείς και όσο μπορείς».

Σταθερά ανέτρεχε στο φυσικό τοπίο όπου ξαμολιόταν ως παιδί, εξελίχθηκε σε μεγάλο ευεργέτη του τόπου του (αναρίθμητα έργα υποδομών, υδροδότησης, σχολικών μονάδων της ευρύτερης περιοχής…).

Το πατρικό του σπίτι σήμερα στεγάζει το Μουσείο αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων και παιχνιδιών. Το λιμάνι φέρει το όνομά του.

Το Ίδρυμα Yποτροφιών Hλείων Iωάννη Σ. Λάτση (από το 1967 ως το 2011) χορήγησε περίπου δυο χιλιάδες υποτροφίες σε φοιτητές για την Ελλάδα και το εξωτερικό μεταξύ άλλων βοηθημάτων στους μαθητές του Nομού.

Χωρίς να αναφερθεί κανείς στο πρόγραμμα εθνικής ανασυγκρότησης Είναι καθήκον μας που ανέλαβαν από κοινού το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και η τράπεζα Eurobank EFG με προϋπολογισμό εξήντα εκατομμύρια ευρώ αρχικά για το Νομό Ηλείας και τις πυρόπληκτες περιοχές.

Το 2012 δημιουργήθηκε και το έκτακτο πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης με την ίδια ονομασία για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κρίσης. Από τότε έχει χρηματοδοτήσει επισιτιστικά προγράμματα ετήσιας διάρκειας σε διάφορους δήμους της Περιφέρειας Αττικής και οχτώ δήμους της Περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης στηρίζοντας σχεδόν έξι χιλιάδες οικογένειες και ηλικιωμένους.

Το 2017 προέβη σε δωρεά για το Πυροσβεστικό σώμα και στην υιοθέτηση ηλικιωμένων σε συνεργασία με το TIMA και τη Hellenic Hope.

Όσο για τη συμβολή του στην υγεία: Ακριβώς πριν από έναν χρόνο εγκαινιάστηκε το νέο αγγειογραφικό σύστημα (στεφανιογράφου) στο επεμβατικό τμήμα καρδιολογίας στο «Σισμανόγλειο – Αμαλία Φλέμινγκ». Πρόκειται για δωρεά στο πλαίσιο του προγράμματος Συμπράττουμε για την Υγεία που εγκαινιάστηκε το 2018 σε συνεργασία με τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ με στόχο την αναβάθμιση υποδομών και υπηρεσιών στα δημόσια νοσοκομεία εντός και εκτός Αθηνών.

Μόλις ανακοινώθηκε μάλιστα και ο τρίτος κύκλος του προγράμματος με δημόσια πρόσκληση για δωρεές μικρής και μεσαίας κλίμακας.

Αδύνατο να καλύψει κανείς όλες τις δράσεις της οικογένειας: Από το Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο στον Πύργο ως το Λάτσειο του Κολλεγίου Ψυχικού και τις ετήσιες υποτροφίες του Ιδρύματος.

Και μάταιο, διότι κάποια από τις πιο μικρές θα χαθεί στα ψιλά γράμματα (την αυξημένη φροντίδα του Αννουσάκειου Ιδρύματος – Θεραπευτηρίου της Ιεράς Μονής Κισάμου και Σελίνου…) ή θα μείνει παντοτινά στην αφάνεια.

Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη 

Γιάννα Αγγελοπούλου

Δεν απασχολεί το κοινό με τις μεγαλοπρεπείς δεξιώσεις στη Φιλοθέη ή τα κεράσματα στο σκάφος ΟΚΤΟ με τους Ρόθτσιλντ, τον Κάρολο και την Καμίλα.

Η Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη θα αφήσει εποχή με δωρεές που απορρέουν από τη διανοούμενη πλευρά της. Και εμπίπτουν στη σφαίρα των πνευματικών ενδιαφερόντων της στην πολιτική φιλοσοφία, την επιχειρηματικότητα, την επιστήμη.

Η Γιάννα κινείται πάντα στην αιχμή του δόρατος: ξεκίνησε με το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ (Harvard) που ως το πλουσιότερο του κόσμου, διαθέτει τους πόρους για να κατακτήσει την ερευνητική πρωτοπορία.

Το 1994 διορίστηκε αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Πρυτανείας στο περίφημο Κέντρο δημόσιας ηγεσίας Τζον Φ. Κένεντι στο Χάρβαρντ . Το 2012 μάλιστα θέσπισε το Διεθνές Πρόγραμμα Αγγελοπούλου (Angelopoulos Global Public Leaders Fellowship program) με πρώτο καλεσμένο τον απερχόμενο πρόεδρο του Μεξικού και απόφοιτο του Κέντρου, Φελίπε Καλντερόν.

Οι διάφοροι ηγέτες μεταδίδουν την εμπειρία τους σε μια όσμωση με φοιτητές του Χάρβαρντ που επωάζει μελλοντικούς ηγέτες.

Το 2014 με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων της Σχολής δημόσιας υγείας του Χάρβαρντ και με την αρωγή της Γιάννας Αγγελοπούλου, ξεκίνησε μία σειρά από προγράμματα που στόχευαν στην αναβάθμισή της καθώς και στη μετάβαση σε μια διδασκαλία επί του πεδίου.

Ας σημειωθεί ότι σε όλες τις κοιτίδες της γνώσης και της διπλωματικής επιρροής, η πρώην βουλευτής και δικηγόρος ορίζεται (δικαιωματικά, τιμητικά και επίσημα) ως πρέσβειρα του ελληνικού κράτους. Σε παγκόσμια κλίμακα, αναδείχθηκε σπόνσορας στην Παγκόσμια Πρωτοβουλία Κλίντον CGI επιδοτώντας τη συμμετοχή ελλήνων φοιτητών σε ενέργειες κοινωνικής δράσης, αλληλεγγύης και επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας (CGI U).

Πριν από έναν χρόνο εγκαινιάστηκε το πενταετές Πρόγραμμα Γιάννας Αγγελοπούλου για τις Επιστήμες, την Τεχνολογία και την Καινοτομία στο κορυφαίο πανεπιστήμιο του Cambridge (ειδικότερα στο Maxwell Centre του τμήματος Φυσικής). Μοναδικό διεθνώς, αποσκοπεί στην επιστημονική καινοτομία για την οποία εκδηλώνεται ταυτόχρονα ζήτηση από την αγορά έτσι ώστε η Ελλάδα να στραφεί σε ένα μέλλον «ριζωμένο στην αριστεία και ταυτόχρονα στην πραγματικότητα» όπως τόνισε η ίδια.

«Ήδη χαίρομαι που 15 Έλληνες φοιτητές παρακολούθησαν εξειδικευμένο πρόγραμμα πληροφορικής υψηλών επιδόσεων στο Cambridge, ενώ και μικρομεσαίες επιχειρήσεις συμμετέχουν εκεί σε πρόγραμμα στήριξης των διαδικασιών μάνατζμεντ, που τους υποβοηθά στην ανάπτυξή τους. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας, μια φιλοσοφία που βρίσκεται στον πυρήνα του Cambridge Cluster, δηλαδή της συμπόρευσης έρευνας που στηρίζεται σε αριστεία καθώς και επιχειρηματικότητας. Με προωθημένα ερευνητικά εργαλεία και παντρεύοντας την επιστήμη με την οικονομία».

Η ακροτελεύτια φράση στην αυτοβιογραφία της προέρχεται από τον Ζορμπά, έτσι ώστε να υπερτονίσει το αίσθημα δημόσιου καθήκοντος που την διακατέχει εξ απαλών ονύχων. «Διότι πρέπει να αγαπάς την ευθύνη. Οφείλεις να λες θα σώσω τον κόσμο. Αν ο κόσμος χαθεί, θα έχω την ευθύνη».

Το όραμα από μόνο του δεν αρκεί, απαιτείται ταυτόχρονη δράση και έτσι η Γιάννα Αγγελοπούλου ορίστηκε από τον πρωθυπουργό επικεφαλής της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για τον εορτασμό της 200ης επετείου από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας.

Ρεπορτάζ : Κατερίνα Δαφέρμου Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας