Οι επιδιώξεις της Τουρκίας στη Συρία και ο εφιάλτης επανεμφάνισης του ISIS

Οι επιδιώξεις της Τουρκίας στη Συρία και ο εφιάλτης επανεμφάνισης του ISIS

Μοιραστείτε το άρθρο

Εδώ και μερικές ώρες η Τουρκία έχει ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων στη ΒΑ Συρία, με σκοπό τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» βάθους 32km στη συριακή πλευρά των συνόρων.

Όπως περιγράφει το «BBC», οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις πιστεύεται ότι θα εισβάλουν στην περιοχή μήκους 100km μεταξύ των πόλεων Tal Abyad και Ras al-Ain, που είναι αραιοκατοικημένη και κατοικείται κυρίως από Άραβες. Η περιοχή είναι διάσπαρτη με δεκάδες χωριά και πόλεις και αποτελούσε κάποτε τον σιτοβολώνα της Συρίας. Η Τουρκία θέλει επίσης να διώξει τους Κούρδους μαχητές μακριά από τα σύνορα, γιατί η ίδια θεωρεί ότι αποτελούν παρακλάδι του PKK, που διατηρεί αντάρτικο στη ΝΑ Τουρκία τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι Κούρδοι αποτελούν το 7-10% του πληθυσμού της Συρίας και μέχρι το 2011 κατοικούσαν στις κυριότερες συριακές πόλεις και περιοχές στη Βόρεια και Ανατολική Συρία. Όταν ο Συριακός Στρατός εγκατέλειψε τις κουρδικές περιοχές για να αντιμετωπίσει αλλού τους «Αντικαθεστωτικούς», οι Κούρδοι ανέλαβαν τον έλεγχο. Το 2014 απέκρουσαν με τη συνδρομή αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών το ISIS στο Κομπάνι και το μετά το 2015 πέτυχαν να διώξουν την εξτρεμιστική σουνιτική οργάνωση από το ¼ της Συρίας. Επιθυμώντας να αποφύγουν μια εισβολή, οι Κούρδοι συμφώνησαν τους προηγούμενους μήνες να αποσύρουν βαρύ οπλισμό και να καταστρέψουν οχυρώσεις κοντά στα σύνορα.

Στις περιοχές που οι Κούρδοι ελέγχουν βρίσκονται 2 εκατ. πολίτες, εκ των οποίων τουλάχιστον 1,6 εκατ. χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν. Σύμφωνα με την ανθρωπιστική οργάνωση «International Rescue Committee», μια στρατιωτική επίθεση θα μπορούσε να εκτοπίσει άμεσα τουλάχιστον 300 χιλιάδες ανθρώπους και να παρεμποδίσει τις υπηρεσίες των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Μεγάλος προβληματισμός υπάρχει για τους 12.000 μαχητές του ISIS που φρουρούνται από τους Κούρδους σε 7 φυλακές. Τουλάχιστον 4.000 από αυτούς είναι ξένοι και κάποιες από τις φυλακές βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Οι Κούρδοι έχουν πει ότι θα συνεχίσουν να τους φυλούν, αλλά υπάρχει τεράστια ανησυχία ότι θα αναγκαστούν να σταματήσουν την φύλαξή τους…

Το τεύχος 401 της Π&Δ Οκτωβρίου 2019 διαθέσιμο ηλεκτρονικά στο Joomag

Μοιραστείτε το άρθρο


Ρεπορτάζ : Δημήτρης Κελεπούρης Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας