Οι ΗΠΑ δωρίζουν ΤΟΜΑ Bradley στην Κροατία

Οι ΗΠΑ δωρίζουν ΤΟΜΑ Bradley στην Κροατία

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) σχεδιάζει να δωρίσει στην Κροατία περίπου 60 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Bradley στη διαμόρφωση ODS (Επιχείρηση Καταιγίδα της Ερήμου), σύμφωνα με ανακοίνωση του Κροάτη υπουργού άμυνας Ντάμιρ Κρεστίτσεβιτς.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες δέχθηκαν να δωρίσουν 60 οχήματα μάχης Bradley ωστε να ολοκληρωθεί το τάγμα βαριού πεζικου με ακόμη 24 οχήματα για ανταλλακτικά”, δήλωσε ο Κρεστίτσεβιτς κατά τη διάρκεια διεθνούς αμυντικού συνεδρίου της εφημερίδας Jutarnji list που το υπουργείο άμυνας έδωσε τον τίτλο: “Το μέλλον της κροατικής αμυντικής βιομηχανία και οι νέες τεχνολογίες”.

Ο ιστοτοπος Kamenjar.com μετέδωσε επίσης οτι αυτή είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός Κρεστίτσεβιτς μίλησε επισήμως για το έργο των Bradley μετά απο ένα χρόνο διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ.

Ο υπουργός άμυνας πρόσθεσε επίσης οτι τα επιλεγμένα οχήματα Bradley, τα οποία θα παραχωρηθούν στον κροατικό Στρατό, είναι σε εξαιρετικά καλή κατάσταση και οτι η Κροατία θα πρέπει να επενδύσει μεταξύ $2 και $5 εκατομμύριων σε κάθε όχημα για την ανακαίνιση ανακατασκευή και τον μετέπειτα εκσυγχρονισμό τους. Αυτήν την στιγμή, τα πλεονασματικά οχήματα Bradley βρίσκονται σε καθεστώς μακροχρόνιας αποθήκευσης από τον Στρατό των ΗΠΑ.

Ο υπουργός επιβεβαίωσε επίσης οτι η Κροατία συμφώνησε να συμμετέχει στο νέο ERIP, το πρόγραμμα του υπουργείου άμυνας των ΗΠΑ μέσω του οποίου οι ΗΠΑ βοηθούν τους συμμάχους τους να μεταβούν από την ανατολική στη δυτική αμυντική τεχνολογία.

Μέσω του ERIP, η Κροατία παρέλαβε $25 εκατομμύρια για το πρόγραμμα Bradley. Με την εφαρμογή αυτού του έργου, η Κροατία θα εκπληρώσει και το πρόγραμμα ανάπτυξης αμυντικών ικανοτήτων εντός του NATO.

Σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές στα μέσα ενημέρωσης, η βρετανική BAE Systems ενδιαφέρεται να περιλάβει στην ιδιοκτησιακή της δομή την κροατική Đuro Đaković, σχεδιάζοντας να υποστηρίξει και να εκσυγχρονίσει τον στόλο οχημάτων μάχης Bradley της ανατολικής Ευρώπης.

Απόδοση/Μετάφραση απο το defence-blog.com για την Προέλαση.

Σχετικά άρθρα


Ρεπορτάζ : Doukas Gaitatzis Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας