Οι Καρχαρίες που Περπατάνε Είναι η Νέα «Φάση» σε Θάλλασες και Ακτές

Οι Καρχαρίες που Περπατάνε Είναι η Νέα «Φάση» σε Θάλλασες και Ακτές

Υπάρχει μια ολόκληρη κινηματογραφική υποκουλτούρα αφιερωμένη στους καρχαρίες που βρίσκουν έξυπνους τρόπους να ταξιδέψουν στη γη – βλέπε Sharknado. Εν τω μεταξύ, στον πραγματικό κόσμο, υπάρχει όντως μια οικογένεια καρχαριών που έχουν εξελιχθεί για να «περπατούν» στη γη, αν και είναι πολύ μικρότεροι, πιο χαριτωμένοι και λιγότερο πεινασμένοι για την ανθρώπινη σάρκα, σε σχέση με τους ομολόγους τους στις ταινίες.

Αυτοί οι καρχαρίες που περπατούν, ανήκουν στην οικογένεια Hemiscyllium, η οποία είναι η νεότερη γενιά καρχαριών στον πλανήτη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Marine and Freshwater Research. Χρησιμοποιώντας ειδικά προσαρμοσμένα πτερύγια, οι καρχαρίες είναι σε θέση να τραβούν τους εαυτούς τους σε υφάλους, στον τροπικό ινδο-αυστραλιανό βιότοπο, ακόμη και όταν δεν είναι βυθισμένοι στο νερό.

«Είναι απίστευτα χαριτωμένα μικρά ζώα και μοιάζουν πιο πολύ με gecko, παρά με καρχαρία», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Mark Erdmann, οικολόγος στην Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνια.

«Δεν είναι σπουδαίοι κολυμβητές», πρόσθεσε ο Erdmann, ο οποίος επίσης υπηρετεί ως αντιπρόεδρος της αμερικανικής μη κερδοσκοπικής περιβαλλοντικής οργάνωσης Asia-Pacific Field of Conservation International. «Μένουν στον ίδιο ύφαλο όπου γεννιούνται».

Ενώ αυτές οι περιπατητικές δεξιότητες έχουν τεκμηριωθεί σε προηγούμενες μελέτες, ο Erdmann και οι συνεργάτες του έριξαν νέο φως στην εξελικτική προέλευση της οικογένειας, αναλύοντας το DNA από τα εννέα σήμερα αναγνωρισμένα είδη του Hemiscyllium. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι οι καρχαρίες που περπατούν είναι ο νεότερος κλάδος του οικογενειακού δένδρου του καρχαρία. «Με το μοριακό ρολόι μας, μπορέσαμε να δείξουμε ότι αυτή η ομάδα διακόπηκε από τον πλησιέστερο πρόγονό της, πριν από εννέα εκατομμύρια χρόνια», δήλωσε ο Erdmann.

Αυτή η χρονολογική συσχέτιση, συμπίπτει με σημαντικές γεωλογικές αλλαγές που εμφανίστηκαν. Αυτές οι τεκτονικές διεργασίες, συνοδευόμενες από ηφαιστειακές εκρήξεις, έχουν επανειλημμένα ανακατέψει την περιοχή για εκατομμύρια χρόνια.

Οι καρχαρίες που περπατάνε, ξεπέρασαν αυτές τις γεωλογικές καταιγίδες, ανθώντας σε νεοσύστατους αβαθείς υφάλους, όπου απέκτησαν την ικανότητα να σκαρφαλώνουν στην ξηρά. Οι καρχαρίες έχουν επίσης προσαρμοστεί ώστε να υπομένουν την εξάντληση του οξυγόνου που εμφανίζεται σε αυτά τα σημεία, κατά την άμπωτη.

Αλλά παρά τις εκπληκτικές αυτές προσαρμογές, οι καρχαρίες που περπατούν είναι ευάλωτοι σε φυσικές καταστροφές, όπως τα τσουνάμι και οι ηφαιστειακές εκρήξεις, σύμφωνα με τον Erdmann.

Οι καρχαρίες αντιμετωπίζουν επίσης όλο και περισσότερο ανθρωπογενείς πιέσεις, συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης δημοτικότητάς τους ως ατραξιόν ενυδρείου και πιθανής απώλειας των βιοτόπων τους, λόγω της παράκτιας ανάπτυξης.

Ο Erdmann και οι συνάδελφοί του σχεδιάζουν να διεξάγουν πολλές ακόμα αποστολές στους υφάλους του Ινδο-Ειρηνικού, όπου τα ζώα αυτά ευδοκιμούν, προκειμένου να μάθουν περισσότερα για τις απαιτήσεις διατήρησης και την έκταση των ποικιλιών τους.

Tο άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο VICE US.

Για τα καλύτερα θέματα του VICE Greece, γραφτείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter μας.

Περισσότερα από το VICE

«Δεν Είναι μία Δουλειά που Κάνεις Μέχρι τα 75» – Μια Ελληνίδα Σεξεργάτρια στη Γερμανία

Η Ελλάδα Παραμένει η Τρίτη Χώρα στην Ευρώπη με τα πιο Κρύα Σπίτια τον Χειμώνα

H Πενθήμερη Εκδρομή στην Εποχή του Instagram

Ακολουθήστε το VICE στο Twitter, Facebook και Instagram.


Ρεπορτάζ : Becky Ferreira Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας