Οργασμικό Κενό

Οργασμικό Κενό

Πριν ένα μήνα, με ρωτάει η Λένα αν έχω γράψει κάτι για το οργασμικό κενό, και λέω ναι, αλλά είναι πολύ παλιό, δεν θα έγραφα πλέον αυτό. Και η αλήθεια είναι ότι δεν ήθελα να μπω στη διαδικασία να γράψω για το οργασμικό κενό, παρόλο που συχνά εξηγώ γιατί υπάρχει, και ότι φταίει η πατριαρχία και γι’ αυτό.

Οργασμικό κενό ονομάζουμε την τεράστια διαφορά που προκύπτει αν συγκρίνεις το πόσες φορές έχουν οργασμό οι άντρες όταν κάνουν σεξ με γυναίκες, σε σχέση με το πόσες φορές έχουν οργασμό οι γυναίκες όταν κάνουν σεξ με άντρες.

Δεν ήθελα να γράψω για το οργασμικό κενό, παρόλο που είμαι θυμωμένη με την κοινωνία που στερεί από τις γυναίκες την ερωτική επιθυμία ή δεν τους επιτρέπει να θέλουν σεξ για το σεξ σαν αυτοσκοπό, θυμωμένη με τον Φρόιντ για την ανοησία για την ώριμη απόλαυση τη γυναικεία, που σημαίνει φυσικά σεξ διεισδυτικό, και θυμωμένη με τον εαυτό μου που όλο αυτό το είχε ανεχτεί στο παρελθόν, για τόσον καιρό.

Δεν ήθελα να γράψω για το οργασμικό κενό από το πρίσμα το φεμινιστικό, γιατί ακόμα και να μην έχει ιδέα κάποιος από φεμινισμό, το πράγμα είναι απλό.

Αν δεν σε νοιάζει να απολαύσουμε και οι δυο μας τη βραδιά, αυτό που θέλεις στην ουσία, είναι σεξεργασία, γι’ αυτό καλύτερα να απευθυνθείς σε επαγγελματία.

Το 1905, λοιπόν, ο Φρόιντ δήλωσε ότι ο κλειτοριδικός οργασμός είναι ένα φαινόμενο που σχετίζεται με την πρώιμη ηλικία της γυναίκας και μέχρι εκείνη να φτάσει την εφηβεία. Είπε ότι όταν ένα κορίτσι ενηλικιωθεί και φτάσει στην ωριμότητα, τότε πλέον μπορεί να έρχεται σε οργασμό «σωστά», δηλαδή κολπικά. Που σημαίνει αποκλειστικά με κολπική διείσδυση, χωρίς διέγερση της κλειτορίδας. Μόνο που ο Φρόιντ δεν είχε απολύτως κανένα δεδομένο ή αποδεικτικό στοιχείο στο οποίο να βασίζει αυτή τη δήλωση. Παρόλα αυτά, «αφού το είπε ο Φρόιντ, έτσι θα ‘ναι». Και μας γάμησε.

Πριν βγούμε απ’ τα ζεστά και πατήσουμε τα κλάματα, πριν αποφασιστεί τι φύλο θα είναι το παιδί, όλοι ξεκινάμε με το ίδιο εξάρτημα ανάμεσα στα πόδια μας, που πρόκειται να εξελιχθεί σε εξωτερικά γεννητικά όργανα. Όταν μπαίνουν όλα σε μια σειρά και αναλαμβάνουν τα χρωματοσώματα ΧΧ και αποφασίζεται ότι «το κοριτσάκι μου θα είναι μια πριγκίπισσα», για τα μελλοντικά κορίτσια, το εξάρτημα που λέγαμε, γίνεται κλειτορίδα. Όταν μπουκάρει η τεστοστερόνη, αντίστοιχα, και το ΧΥ αποφαίνεται ότι το μωρό θα γίνει αγόρι και «το δικό μου το παιδί θα είναι Ολυμπιακός», για τα μελλοντικά αγόρια, το εξάρτημα γίνεται πέος. Αλλά, κατά βάθος, ξεκίνησε ως το ίδιο εξάρτημα.

Η κλειτορίδα είναι το μόνο όργανο στο ανθρώπινο σώμα, του οποίου ο αποκλειστικός ρόλος είναι η απόλαυση. Έχει 6.000 νευρικές απολήξεις, ενώ το εσωτερικό του κόλπου, ψιλά πράγματα -αν και εκεί στην είσοδο, στο μυθικό σημείο G, κάτι γίνεται.

Βγάζοντας τον Φρόιντ τελείως κομπλεξικό, οι σύγχρονες έρευνες αποδεικνύουν ότι σε ένα ποσοστό 75-80%, οι γυναίκες μπορούν να φτάσουν στην κορύφωση είτε αποκλειστικά διεγείροντας την κλειτορίδα άμεσα (δηλαδή αν κάποιος τη γλείψει ή τη χαϊδέψει, ή με έναν δονητή) ή με συνδυασμό διείσδυσης και κλειτοριδικής διέγερσης ή ακόμα και με έμμεση διέγερση, όταν η στάση είναι τέτοια που βοηθάει.

Από εκείνο το 25% που χαίρεται μόνο με διείσδυση, είναι πολλές αυτές που χωροταξικά έχουν την κλειτορίδα κάπως πιο κοντά στον κόλπο, ώστε βοηθιέται το θέμα από μόνο του. Με την προϋπόθεση ότι το σεξ θα κρατήσει για κάνα δεκάλεπτο. Στο δίλεπτο, σόρι, ακόμα και για το 25%, δεν γίνεται δουλειά. Θέλει το χρόνο του.

Το πρόβλημα, λένε, είναι ότι το σεξ τελειώνει όταν τελειώνει ο άντρας. Διαφωνώ. Δεν έχουμε πρόβλημα να τελειώνει το σεξ όταν τελειώνει ο άντρας. Έχουμε πρόβλημα να τελειώνει το σεξ χωρίς να έχουμε τελειώσει εμείς. Ας σταματήσουν να μας κερνάνε ποτά και να μας ανοίγουν τις πόρτες, απλά ας μας τελειώνουν πρώτες.

Προς το τέλος της δεκαετίας του 80 και στη δεκαετία του 90, ήταν πολλές αυτές που αναστέναζαν, φώναζαν, ούρλιαζαν και τέλος πάντων υποκρίνονταν ότι έφταναν σε οργασμό, ενώ από μέσα τους μετρούσαν τις ρωγμές στο ταβάνι, σκέφτονταν εκείνο το ζευγάρι πλατφόρμες που είδαν στη βιτρίνα και τι ώρα έχουν κλείσει πεντικιούρ αύριο.

Ήταν αυτές που είχαν καταπιεί αμάσητο το αφήγημα του Κουλ Γκερλ, που σημαίνει ότι για να θεωρείται κάποια σέξι, οφείλει να προσποιείται ότι είχε οργασμό. Για να κάνει τον άντρα να αισθάνεται ότι είναι καλός εραστής, και να χαϊδεύει το δικό του εγωισμό.

Το πράγμα δυστυχώς δεν έχει αλλάξει και πολύ. Πέρασαν τα χρόνια αλλά ακόμα κάτι δεν πάει καλά. Γιατί, είπαμε, στις επίσημες έρευνες, έχουμε μόνο ένα 25% από γυναίκες που πετάνε το καουμπόικο καπέλο τους και φωνάζουν «γίιι-χααα!» με το μέσα-έξω. 25% το πολύ.

Μόνο που, γνωρίζουμε τόσους άντρες που ορκίζονται ότι οι περισσότερες γυναίκες με τις οποίες έχουν κάνει σεξ, ήταν «κολπικές». Οι αιώνιες πρώην που είχαν πολλαπλούς οργασμούς και τέλειωναν στα ενενήντα δευτερόλεπτα με το «κομπρεσέρ» σαν πορνοστάρ, που αναρωτιέσαι αν όλοι επιτέλους είχαν την ίδια πρώην, και πώς τους προλάβαινε και δεν κουραζόταν αυτό το δόλιο το κορίτσι. Οπότε, ή οι άντρες λένε ψέματα, ή οι γυναίκες τούς έχουν κάνει να τα πιστέψουν, σε μια πράξη που μας καταδικάζει σε έναν φαύλο κύκλο σεξουαλικής δυστυχίας.

Γιατί το να προσποιείσαι οργασμούς, είναι σαν να σου λέει ο εργοδότης να δουλεύεις τσάμπα, και να λες βεβαίως, ευχαριστώ. Το να προσποιείσαι οργασμούς, είναι σαν να σε κλέβει στα ρέστα ο ταξιτζής, και να του αφήνεις και πουρμπουάρ δύο ευρώ. Το να προσποιείσαι οργασμούς, είναι σαν να σου σερβίρουν σούπα χλιαρή με τρίχα κατσαρή, και να δίνεις συγχαρητήρια στον σεφ, για τη μυστική του συνταγή. Το να προσποιείσαι οργασμούς, είναι σαν να προσπαθείς να ανοίξεις το κινητό, και να βάζεις επίτηδες λάθος κωδικό. Το να προσποιείσαι οργασμούς, είναι σαν να θες να πας Παγκράτι, και να βάζεις στον πλοηγό Κολωνάκι. Το να προσποιείσαι οργασμούς, είναι σαν να μαθαίνεις στο σκύλο σου να ξαπλώνει, όταν αυτό που θες, είναι να σου φέρει το μπαλάκι.

Το να προσποιείσαι με κάποιον οργασμούς και να χωρίζεις, είναι σαν να πηγαίνεις επίσκεψη με δώρο σπασμένο διακοσμητικό, που σου είχαν κάνει δώρο εσένα, πριν από καιρό. Αν είσαι άντρας και είσαι σίγουρος ότι καμιά δεν προσποιούταν μαζί σου οργασμό, κοιτάξου στον καθρέφτη και ψάξε τις ρωγμές.

Απ’ την άλλη, όταν οι γυναίκες μιλάμε για οργασμικό κενό, εμφανίζονται διάφοροι που μας κατηγορούν ότι φταίμε εμείς που δεν λέμε ξεκάθαρα τι θέλουμε, και το κρατάμε μυστικό. Δεν ξέρω πόσες ιστορίες χρειάζεται κανείς από εμάς που το είπαμε, όχι απλά σε τυχαία ραντεβού περιστασιακά, αλλά σε ανθρώπους που γουστάραμε, ερωτευτήκαμε ή και αγαπήσαμε πραγματικά.

Εν τω μεταξύ, όταν ο άλλος έχει στο μυαλό του ότι θα έπρεπε να ικανοποιείσαι όπως ικανοποιείται κι αυτός, με διείσδυση δηλαδή, και όλα τα άλλα είναι περιττά, θα προτιμούσες να είσαι ξαπλωμένη στην καρέκλα του οδοντίατρου και να σου κάνουν απονεύρωση, παρά να του επικοινωνήσεις ότι για να ευχαριστηθείς κι εσύ τη σεξουαλική συνεύρεση, χρειάζεται να κάνει κάτι έξτρα.

Παρόλο που ο άλλος βέβαια δεν έχει κανένα πρόβλημα να σου δείξει με ευγενικές και διακριτικές χειρονομίες το πόσο θα ήθελε να τον ικανοποιήσεις με τον φάρυγγά σου για κάνα 20λεπτο, ανεξάρτητα αν κινδυνεύεις να ξεράσεις ή/και να πάθεις εξάρθρωση της κάτω σιαγόνας.

Αλλά το είπαμε. Το είπαμε όσο πιο γλυκά γινόταν και διακριτικά, κι εκείνοι στην ιδέα ότι πρέπει να καταβάλλουν προσπάθεια για να είναι η απόλαυση αμοιβαία, προσβλήθηκαν, ξενέρωσαν, προσπάθησαν να μας πείσουν ότι δεν λειτουργούμε φυσιολογικά, (σε αντίθεση με τις πρώην τους που δεν είχαν ποτέ παράπονο, φυσικά), και χρειάστηκε να παραμερίσουμε την ντροπή, την πικρία, το γαμώτο και την αδικία, και να τους παρηγορήσουμε κιόλας μετά, που τους πλήξαμε τον εγωισμό και τους χαλάσαμε τη βραδιά.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, υπάρχει και ένα ρεύμα που υποστηρίζει ότι εσύ η γυναίκα είσαι υπεύθυνη για τον δικό σου οργασμό, κι αν δεν φροντίζει ο άλλος γι’ αυτόν, τότε μπορείς να φροντίσεις εσύ.

Αλλά αν ήταν να τραβήξω μαλακία όχι επειδή δεν δουλεύει κάτι άλλο εκείνη τη στιγμή, αλλά απλά επειδή ο άλλος δεν βλέπει το λόγο να προσπαθήσει, καθόμουν και στο κρεβάτι μου σε πρωτόγονη κατάσταση, άβαφτη και με άλουστο μαλλί, να βλέπω ό,τι γουστάρω στο νέτφλιξ, να τρώω πίτσα και να μπω σε πορνοτιούμπ να δω βίντεο με χεντάι. (Χεντάι που είναι ζωγραφιστά και δεν προάγουν τη γυναικεία κακοποίηση όπως τα πορνοβίντεο τα κλασικά).

Αυτό που συζητάμε, ο γυναικείος οργασμός, δεν είναι κερασάκι στην τούρτα. Είναι ζάχαρη στην τούρτα. Είναι κάτι βασικό. Και για να φανταστείς την κατάντια, γενιές γυναικών, ζήσαμε έρωτες με πάθος, ένταση και κλάμα, με ανθρώπους που δεν μας χάρισαν ποτέ ούτε έναν οργασμό.

Σοβαρά, δεν ξέρω ποιος, πού, πότε, πώς, αποφάσισε ότι όχι, οι γυναίκες δεν έχουν πάντα την ανάγκη να τελειώσουν, όπως οι άντρες, και μπορούν να απολαύσουν το σεξ χωρίς την κορύφωση. Περίμενε, ξέρω. Η πατριαρχία.

Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι σε ένα βαθμό έχουν πειστεί και αρκετές απ’ τις ίδιες τις γυναίκες ότι αυτό ισχύει κι ότι η χαρά στο σεξ είναι δευτερεύουσας σημασίας. Είναι και ένας από τους λόγους που η κοινωνία πιστεύει ότι οι γυναίκες δεν θέλουν σεξ αλλά σχέση. Από την πλευρά των πεπεισμένων γυναικών που δεν τα πιστεύουν αυτά τα προοδευτικά κι έχουν πάρει σαν δεδομένο το οργασμικό κενό, βγάζει νόημα ο συλλογισμός:

Ε, αφού δεν μας προσφέρουν απόλαυση, τουλάχιστον να μας κεράσουν κάνα ποτό, να μας πάνε για κάνα φαΐ, να μας πάρουν το δαχτυλίδι, να φορέσουμε το νυφικό, να γίνουμε μανούλες, να εκπληρώσουμε τον υπέρτατο γυναικείο μας προορισμό.

Αν δεν υπήρχε κουλτούρα του βιασμού, slut shaming και οργασμικό κενό, που μας κάνει νιώθουμε δοχεία μέσα στα οποία κάποιος τραβάει μαλακία, κατά πάσα πιθανότητα θα πηδιόμασταν όλοι μέρα-νύχτα στα πάρκα, στα παγκάκια και στην παραλία. Είμαστε μακριά απ’ αυτό. Αλλά τουλάχιστον, σας εξορκίζω, μην συμβιβάζεστε πια με σεξ που δεν είναι ικανοποιητικό. Ως εδώ.


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Γεωργή Σύνδεσμος

Loading...

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας