Ο Τσίπρας ανακάλυψε 4ο Μνημόνιο στις συντάξεις

Ο Τσίπρας ανακάλυψε 4ο Μνημόνιο στις συντάξεις

Από το θέμα της δημόσιας ασφάλειας και τον «εμφύλιο» στα νησιά ξεκίνησε την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, διευκρινίζοντας ότι η επικαιρότητα παρακάμπτει το αντικείμενο της Ολομέλειας που είναι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

«Εσείς υποτίθεται θα φέρνατε την τάξη και την ασφάλεια και έχετε οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα του χάους. Με τις ιδεοληπτικές εμμονές σας, με τον αυταρχισμό και την αλαζονεία σας, με την πρωτοφανή διαχειριστική σας ανικανότητα. Παράγετε ανασφάλεια και φόβο στον μέσο Έλληνα πολίτη. Νομίζετε ότι μπορεί κανείς να κυβερνά έναν λαό και μια χώρα χωρίς σχέδιο για τα μείζονα προβλήματα αρκεί να έχει επικοινωνιακή πολιτική και στήριξη από τα Μέσα Ενημέρωσης», είπε.

Και πρόσθεσε: «Είχατε κάνει προεκλογικά και μετεκλογικά κεντρικό σας θέμα αυτό της ασφάλειας και αποδεικνύεστε η πιο ανίκανη κυβέρνηση να προασπίσει την ασφάλεια των πολιτών. Προσλάβατε 1.500 ειδικούς φρουρούς χωρίς να τηρήσετε καμία διαδικασία ΑΣΕΠ και βεβαίως χωρίς να τους περάσετε από καμία εκπαίδευση. Τους δώσατε, όμως, όπλα να κυκλοφορούν στους δρόμους για να δείξετε ότι αυξάνονται οι αστυνομικοί. Και κοντεύουμε να θρηνήσουμε θύματα. Πώς δίνεις όπλο σε ανεκπαίδευτους ανθρώπους να βγαίνουν στο δρόμο; Τη μία χτυπήθηκαν από μπράβους της νύχτας και απώλεσαν το υπηρεσιακό τους. Την άλλη, ένας με πολιτικά βρέθηκε μέσα σε πανεπιστημιακό χώρο με το όπλο παρατεταμένο να απειλεί να το χρησιμοποιήσει σε φοιτητές. Προχθές άλλος το χρησιμοποίησε, απέναντι σε πολίτη, του πυροβόλησε το αυτοκίνητο επειδή διαπληκτίστηκαν στο δρόμο. Είναι αυτή πολιτική για την ασφάλεια;

»Έχετε μετατρέψει τη χώρα σε Φαρ Ουέστ. Και για να ολοκληρώσετε το σκηνικό της γενικευμένης σύγκρουσης, οργανώσατε προχθές απόβαση των ΜΑΤ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Και γινόμαστε μάρτυρες πρωτοφανών σκηνών βίας και πολεμικών συγκρούσεων. Ανεξέλεγκτης και επικίνδυνης βίας. Είστε με τα καλά σας; Τι ακριβώς κάνετε; Ποιος έχει την ευθύνη για αυτή την εικόνα του εμφύλιου διχασμού; Ποιος έδωσε εντολή στα ΜΑΤ να σπάνε τα αυτοκίνητα των πολιτών που διαμαρτύρονται; Ποιος έδωσε εντολή να τους φωνάζουν Τουρκόσπορους; Με αποφάσεις της ντροπής, όπως αυτή που έλαβε η με απευθείας υπαγόμενη στο Μαξίμου διοίκηση της ΕΡΤ, που απαγόρευσε στους δημοσιογράφους των περιφερειακών ραδιοσταθμών να ανεβάζουν τοπικές ειδήσεις αν αυτές πρώτα δεν ελεγχθούν από τα κεντρικά στην Αθήνα. Τι είναι αυτά τα πράγματα; Ούτε η ΥΕΝΕΔ δεν έβγαζε τέτοιες αποφάσεις».

Τα προεκλογικά ψέματα για τις συντάξεις

Ως προς το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ο κ.Τσίπρας μίλησε για τα προεκλογικά ψέμματα της ΝΔ που βγαίνουν τώρα στην επιφάνεια. «Τι ακριβώς κάνετε και εδώ; Τόσο καιρό μας λέγατε ότι θα φέρετε αυξήσεις στις συντάξεις. Το πίστεψαν και οι συνταξιούχοι που παρακολουθούσαν από τις τηλεοράσεις. Εσείς έχετε προβλέψει συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη μικρότερη κατά 200 εκατ. το τρέχον έτος. Πως γίνεται να δίνετε αυξήσεις δίνοντας λιγότερα; Θα μας τρελάνετε; Και πόσο πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να μείνει κρυφό; Εσείς νομοθετείτε μνημόνια μετά το τέλος των μνημονίων. Η πολιτική σας είναι ο σκληρός πυρήνας του νεοφιλελευθερισμού».

Στο στόχαστρο του κ.Τσίπρα βρέθηκε και η κατάργηση της 13ης σύνταξης. «Πέρυσι ψηφίσατε το νομοσχέδιο που φέραμε εμείς στη Βουλή για την επαναφορά της 13ης σύνταξης, ως μόνιμο μέτρο. Και για να είμαστε ακριβείς, ήταν μια ολόκληρη σύνταξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους, και όσο ανέβαινε η κλίμακα ήταν αναλογική, σύμφωνα με τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας.  Η ελληνική οικονομία άντεξε και την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου και την επιστροφή της μόνιμης 13ης σύνταξης.  Επιδιώξατε τότε να στρέψετε εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσους δεν έλαβαν ολόκληρη τη σύνταξη αυτή.

»Την αποκαλέσατε «ψευτιά, προεκλογικό φιλοδώρημα». Την ψηφίσατε όμως και, παράλληλα, εξαγγείλατε τότε την διατήρησή της για να μην δυσαρεστήσετε τους χαμηλοσυνταξιούχους. Οι συνταξιούχοι και οι οικογένειές τους σε κάποιο βαθμό πίστεψαν στις προθέσεις σας. Ή, τουλάχιστον, πίστεψαν ότι θα εισπράττουν την 13η σύνταξη ανεξαρτήτως με το ποιο κόμμα θα βρίσκεται στην κυβέρνηση. Και σήμερα την καταργείτε σα να μη συμβαίνει τίποτα».

4ο Μνημόνιο χωρίς Λαγκάρντ και Τόμσεν!

Για τις επικουρικές συντάξεις, τόνισε: «Οι αυξήσεις αφορούν τις συντάξεις πριν από το 2016, για όσους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1300 ευρώ. Στους οποίους δίνετε αυξήσεις με το ένα χέρι και με το άλλο τους καταργείτε τη 13η σύνταξη. Συνολικά 800.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα δουν μια ολόκληρη σύνταξη να κάνει φτερά και 1,7 εκατομμύρια θα δουν την αναλογική σύνταξη που τους είχαμε δώσει να εξαφανίζεται».

Ο κ.Τσίπρας στηλίτευσε την επαναφορά των κλάσεων στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών: «Εισάγετε την αποσύνδεση των εισφορών από το πραγματικό εισόδημα. Αρα, έχοντες και μη έχοντες στο ίδιο τσουβάλι».

Και κατέληξε: «Αν υπήρξε ποτέ στα διεστραμμένα μυαλά των δανειστών μας η σκέψη για 4ο μνημόνιο, αυτή τη μεταρρύθμιση θα είχε στον πυρήνα της.Αυτό είναι το τέταρτο μνημόνιο στο συνταξιοδοτικό και στο ασφαλιστικό. Και το φέρνετε εσείς με την υπογραφή Βρούτση-Μητσοτάκη και χωρίς να σας πιέζει κανένας Τομσεν και καμία Λαγκαρντ».

Ρεπορτάζ : fimotro Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας