Πάτρα: «Κινούμενη βόμβα οι ρομά» του Ριγανοκάμπου

Πάτρα: «Κινούμενη βόμβα οι ρομά» του Ριγανοκάμπου

Περιοριστικά μέτρα για τη μείωση εξάπλωσης του κορωνοϊού στην ομάδα των Ρομά στην Πάτρα και στην ευρύτερη περιοχή, ζητά η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Φορέων του Ανατολικού Διαμερίσματος.

Οπως επισημαίνει η Επιτροπή, στις παρυφές  της πόλης μας, στον παράνομο καταυλισμό του Ριγανόκαμπου Εγλυκάδος Πατρών  (και όχι μόνο εκεί) ζουν, κατοικούν Ρομά (υγειονομικώς ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου) κάτω από άθλιες υγειονομικές συνθήκες, μια υγειονομική βόμβα η οποία είναι σε γνώση σας από ετών και η οποία  ειδικά αυτή την περίοδο απειλεί να εκραγεί.

«Οι δημότες διαπιστώνουμε καθημερινά ότι τουλάχιστον ως προς το μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας οι Ρομά κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των περιοίκων και της πόλης γενικότερα», σημειώνεται και υπογραμμίζεται ότι ο Δήμος προχώρησε σε απολύμανση του χώρου το διήμερο 23-24 Μαρτίου, χωρίς αυτό να επαναληφθεί όπως προβλέπεται και με βάση της οδηγίες τουΥΠ.ΕΣ., ότι οι ΟΤΑ πρέπει να  λάβουν έκτακτα μέτρα πρόληψης ειδικά για τους καταυλισμούς των Ρομά.

«Οι κάτοικοι του Ανατολικού διαμερίσματος της πόλης μας  είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για το προαναφερόμενο πρόβλημα και αισθάνονται ότι έχουν αφεθεί απροστάτευτοι στον κίνδυνο της εξάπλωσης του κωροναϊού με την έλλειψη ενδιαφέροντος των αρμόδιων φορέων για τρόπο διαβίωσης και μετακίνησης των Ρομά. 

Οι κάτοικοι ζητούν να ενημερωθούν για τα  μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα από τις υπηρεσίες (Δήμος, Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Υπουργείο Υγείας κ.α.)

προκειμένου να τηρηθούν τα προβλεπόμενα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κωρονοϊού από την συγκεκριμένη ομάδα διαμενόντων στον καταυλισμό του Ριγανοκάμπου και αλλού», υπογραμμίζει η Συντονιστική Επιτροπή και ζητά:

  1. Τον συντονισμό του συνόλου των αρμόδιων φορέων προκειμένου να εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα και εξαγγελθέντα μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού στους συνδημότες μας, από την ανεξέλεγκτη διαμονή και κυκλοφορία των συνόλου σχεδόν των Ρομά στη εγγύτερη περιοχή και στους δρόμους της πόλης μας.
  2. Να γίνουν διαγνωστικά τεστ αν όχι σε όλο τον πληθυσμό τουλάχιστον δειγματοληπτικά στους διαμένοντες Ρομά στους συγκεκριμένους χώρους, ώστε να προλάβουμε τυχόν υφιστάμενα κρούσματα και εξάπλωση της ασθένειας.
  3. Την ασφαλή μεταστέγαση, του συνόλου των Ρομά, σε χώρους που θα πληρούν ανθρώπινες ασφαλείς και υγιεινές συνθήκες διαβίωσης.
  4. Το κλείσιμο του παράνομου καταυλισμού, σύμφωνα και με τις δικαστικές αποφάσεις και την διαμόρφωση και κατασκευή σε όλο το χώρο, του νέου Ανατολικού Πάρκου, μια απαίτηση και διεκδίκηση ετών των κατοίκων του Ανατολικού διαμερίσματος της Πάτρας.

 

 

Ρεπορτάζ : Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας