Παρέμβαση Κ. Σημίτη στα «ΝΕΑ» για τα ελληνοτουρκικά – Συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο η Αθήνα

Νέα εμπρηστική δήλωση της Τουρκίας προστίθεται στο πεδίο των συνεχιζόμενων προκλήσεων. Το υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι εκπροσωπεί τις παράνομες θέσεις του διδύμου Ελληνοκυπρίων και Ελλάδας όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και κρίνει αναρμόδια τα κράτη μέλη για το μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης.

«Η ΕΕ δεν έχει κανένα δικαίωμα να καθορίζει τις περιοχές ευθύνης στις θάλασσες. Με τον ίδιο τρόπο η ΕΕ δεν είναι διεθνές δικαστήριο. Και δεν μπορεί να αποφανθεί για το μνημόνιο Τουρκιάς- Λιβύης το οποίο υπογράφηκε με κανονικό τρόπο και σύμφωνα με το τυπικό» σημειώνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στο κείμενο συμπερασμάτων η Σύνοδος Κορυφής έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία καταδικάζοντας τη συμφωνία με τη Λιβύη.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, επιρρίπτει ευθύνες στον Κώστα Καραμανλή ότι εγκατέλειψε το Ελσίνκι και προκρίνει τη προσφυγή στη Χάγη.

«Συμπληρωματικά, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η προσφυγή στη Χάγη δεν αποκλείει ούτε την ανάπτυξη των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, ούτε και την πραγματοποίηση διερευνητικών συνομιλιών για την αντιμετώπιση των μεταξύ τους προβλημάτων. Είναι ένα μέσο για την ειρηνική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Σημίτης, στο άρθρο του.

«Ναι μεν, αλλά όχι τώρα» λέει ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά», για ενδεχόμενη προσφυγή της Ελλάδας στη Χάγη, σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Από την πλευρά του, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος θεωρεί θετική την καταδίκη της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για την απόφαση των ευρωπαίων ηγετών μίλησε και η Φώφη Γεννηματά, ενώ την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας ζήτησε ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η Αθήνα συνεχίζει την διπλωματική μάχη κατά της παράνομης ενέργειας της Τουρκίας.

Subscribe στο One Channel: http://bit.ly/2lRBvd9
Δες ολόκληρα επεισόδια αποκλειστικά στο http://bit.ly/2kDW64t
Like us on Facebook: http://bit.ly/2kOZzgu
Follow us on Twitter: http://bit.ly/2kOi6cM
Follow us on Instagram: http://bit.ly/2kkFnTl
Official Website: http://bit.ly/2mmwf1l

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας