Ποιά πανδημία; Οι στρατηγικές επιχειρήσεις της κινεζικής Αεροπορίας καλά κρατούν

Ποιά πανδημία; Οι στρατηγικές επιχειρήσεις της κινεζικής Αεροπορίας καλά κρατούν

Μοιραστείτε το άρθρο

Πρόσφατες δορυφορικές φωτογραφίες αποκαλύπτουν ότι η πανδημία του COVID-19 δεν αναχαίτισε τις κινεζικές επιχειρήσεις στο στρατηγικής σημασίας Αρχιπέλαγος των Spratlys. Εικόνες της ImageSat International που ελήφθησαν στις 28 Μαρτίου δείχνουν μεταγωγικό Υ-8 στον διάδρομο του τεχνητού νησιού που δημιούργησε η Κίνα στο Fiery Cross Reef, πιθανότατα μεταφέροντας εφόδια για τις δυνάμεις που σταθμεύουν εκεί.

«Οι τακτικές επιχειρήσεις μεταφορικών αεροσκαφών στην Νότια Σινική Θάλασσα καταδεικνύουν ότι οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις ελάχιστα επηρεάστηκαν από την υγειονομική κρίση που πλήττει την χώρα» ανέφερε tweet της ISI. Εν μέσω κοροναϊού ίσως η είδηση να περνούσε στα «ψιλά» αν δεν την έκαναν θέμα τα φιλιππινέζικα ΜΜΕ. Διότι οι Φιλιππίνες έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για τις «επιχειρήσεις ρουτίνας» των Κινέζων.

Το Fiery Cross Reef ή Kagitingan Reef, σύμφωνα με τους Φιλιππινέζους, δεν είναι ένας απλός ύφαλος με τυρκουάζ νερά και ψάρια. Βρίσκεται στην Δυτική Θάλασσα των Φιλιππίνων, εντός της ΑΟΖ της Μανίλα, διεκδικούμενος από τις Φιλιππίνες αλλά και από τις κυβερνήσεις της Ταϊβάν και του Βιετνάμ. Όμως το 2014 κατέφθασε η Κίνα με στρατηγικό όραμα.

Σταδιακά, από καταφύγιο θαλάσσιας ζωής ο ύφαλος μετατράπηκε σε ένα τεχνητό νησί με λιμάνι και στρατιωτική βάση με μόνιμα υπόστεγα, ασφαλτοστρωμένο διάδρομο 3 χλμ ικανό να εξυπηρετήσει μαχητικά τζετ και πυροβολαρχίες αντιαεροπορικών πυραύλων για προστασία. Δείτε στις ακόλουθες φωτογραφίες του Fiery Cross Reef πώς το Πεκίνο μεταμόρφωσε με επιχωματώσεις ατόλλες και υφάλους σε πάνοπλες βάσεις-κλειδιά για την επίτευξη κυριαρχίας στην περιοχή και θα καταλάβετε ότι το εννοεί.

Το Fiery Cross Reef είναι ένας από τους επτά υφάλους του συμπλέγματος των νησιών Spratly που στρατιωτικοποίησε το Πεκίνο αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις των γειτονικών χωρών και των ΗΠΑ. Γιατί; Διότι μπορούσε. Και δεν περιορίστηκε μόνο στην κατασκευή τεχνητών νησιών.

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2016 η Κίνα ανέπτυξε αντιαεροπορικούς πυραύλους HQ-9 (αντίστοιχοι των ρωσικών S-300) στο Woody Island, το μεγαλύτερο από τα διαφιλονικούμενα νησιά του συμπλέγματος των Paracel στην Νότια Σινική Θάλασσα, ενώ τον Μάιο του 2018 είχαν εντοπισθεί επιπλέον συστήματα στην βόρεια ακτή του νησιού κάτω από δίχτυα παραλλαγής. Ειδικοί επεσήμαιναν τότε την τακτική σημασία της ανάπτυξής τους καθώς ο συνδυασμός με άλλα μέσα καθιστά τους HQ-9 όπλα απαγόρευσης περιοχής –area denial (A2/AD) weapons.

Την ίδια περίοδο, η Αεροπορία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού έστειλε βομβαρδιστικά μακράς ακτίνας Η-6Κ στο Yongxing Dao, όπως αποκαλούν οι Κινέζοι το Woody Island, προκαλώντας ανησυχία στο Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες και δυσφορία στην Ουάσιγκτον. Άλλωστε δεν ήταν η πρώτη φορά που στο συγκεκριμένο νησί κατέβαιναν κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη.

Η Κίνα δεν κρύβει τις επιδιώξεις της στην πλούσια σε φυσικούς και ενεργειακούς πόρους Νότια Σινική Θάλασσα. Και τις προώθησε με αιχμή του δόρατος όχι πολεμικά πλοία και αεροπλάνα αλλά με μια αρμάδα βυθοκόρων και μακρόπνοο σχέδιο, εκμεταλλευόμενη τα λάθη των άλλων. Τα τιτάνια έργα στα οποία επένδυσε δεν ήταν παρά Μικρά Βήματα στην Μεγάλη Πορεία της για αδιαφιλονίκητη στρατηγική υπεροχή.

Αλέξανδρος Θεολόγου   

Μοιραστείτε το άρθρο

Ρεπορτάζ : Alexandros Theologou Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας