Πολωνίας σε Οικουμενικό Πατριάρχη: ”Δεν αναγνωρίζω την νέα Εκκλησία της Ουκρανίας”

Πολωνίας σε Οικουμενικό Πατριάρχη: ”Δεν αναγνωρίζω την νέα Εκκλησία της Ουκρανίας”

 
Επιστολή στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, απέστειλε ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββας.

Ο Μακαριώτατος απαντά στην επιστολή της 24ης Δεκεμβρίου του Οικουμενικού Πατριάρχη, που εστάλλη προς τους Προκαθημένους των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών σχετικά με τα αποτελέσματα της “Ενωτικής Συνόδου” , ελπίζοντας στην αναγνώριση του νέου Επικεφαλής της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας.
Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Πολωνίας στην επίστολή του, για ακόμη μια φορά εκφράζει την άρνησή του να αναγνωρίσει την νέα Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας.
“Παναγιώτατε, σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες οι σχισματικές ομάδες μπορούν να επιστρέψουν στην κανονικότητα μόνο μέσω της μετάνοιας, ενώ το επιτήμιο μπορεί να το άρει μόνο εκείνος που το επέβαλε” αναφέρει μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Σαββάς.
Επίσης ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Πολωνίας, αναφέρει ότι “ο Φιλάρετος και οι οπαδοί του δεν έδειξαν μετάνοια και ταπείνωση, τα οποία προηγούνται της άρσης των αναθεμάτων. Επομένως, δεν μπορούν να αναγνωριστούν ως πραγματικοί ποιμένες που μπορούν να τελέσουν μυστήρια, όπως ο λεγόμενος «Μητροπολίτης» Επιφάνιος”.
Ακόμη ο Μητροπολίτης Σάββας στο τελευταίο σκέλος της επιστολής σχολιάζει την “Ενωτική Σύνοδο” που πραγματοποιήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου του 2018 στο Κίεβο, τονίζοντας ότι δεν εξαλείφθηκε το σχίσμα, αλλά μάλλον ενισχύθηκε, φέρνοντας στην κοινωνία πολλά οδυνηρά γεγονότα όχι μόνο εκκλησιαστικά αλλά και κοινωνικοπολιτικά.
“Παναγιώτατε! Η απόφασή σας σχετικά με την Εκκλησία στην Ουκρανία χρήζει Πανορθοδόξου συζητήσεως. Γι ακόμη μια φορά απευθύνω έκκληση να εξετάσετε την απόφαση σε μια συνάντηση Προκαθημένων, ώστε να δούμε ότι υπάρχει Ορθόδοξη Ενότητα” – τονίζει κλείνοντας ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Πολωνίας.
Να αναφερθεί ότι αντίγραφο της επιστολής του Μητροπολίτη Σάββα προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στάλθηκε σε όλους τους επικεφαλής όλων των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών
 


Ρεπορτάζ : ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΕΑ Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας