Προβληματισμός στο Πεντάγωνο: Εξαιρετικά δημοφιλής ο Πούτιν στο αμερικανικό στράτευμα

Προβληματισμός στο Πεντάγωνο: Εξαιρετικά δημοφιλής ο Πούτιν στο αμερικανικό στράτευμα

Μοιραστείτε το άρθρο

Θορυβημένη εμφανίζεται σύμφωνα με δημοσίευμα της Voice Of America η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία από την δημοφιλία που απολαμβάνει ο Πρόεδρος Πούτιν στο πιο απίθανο κοινό: το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό! Χάρη στην ρωσική προπαγάνδα –φημολογείται ότι τα «τρολλ» της Μόσχας δουλεύουν υπερωρίες– και τo προμοτάρισμα του Προέδρου Τραμπ, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ενώ οι περισσότεροι Αμερικανοί εξακολουθούν να θεωρούν την Ρωσία ως τον κύριο αντίπαλο των ΗΠΑ, η άποψη αυτή αλλάζει και δη στις οικογένειες των στρατιωτικών.

Τα αποτελέσματα δημοσκόπησης (Reagan National Defense Survey) που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου είναι ενδεικτικά. Σχεδόν το 50% των οικογενειών Αμερικανών στρατιωτικών δηλώνει πως βλέπει την Ρωσία ως σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών. Αν και στο γενικό σύνολο των ερωτηθέντων την εν λόγω άποψη έχει το 28%, αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 19% –σίγουρα μια σημαντική αύξηση. Ο Βλαντίμιρ Βλαντίμιροβιτς Πούτιν μπορεί να μειδιά αυτάρεσκα.

Το συγκεκριμένο γκάλοπ συνδέει την αυξανόμενη δημοφιλία του Ρώσου Προέδρου με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στο ύπατο αξίωμα της χώρας. «Οι δημοσκόποι βρήκαν πως η θετική θεώρηση της Ρωσίας φαίνεται ότι «προέρχεται κυρίως από τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στα θετικά σήματα του Προέδρου Τραμπ για την Ρωσία» αναφέρεται στην περίληψη που συνοδεύει τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε στην VOA ότι η Μόσχα έχει στοχοποιήσει ειδικά το προσωπικό των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων με μια εντεινόμενη εκστρατεία επηρεασμού από το 2017, αποσκοπώντας στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου του 2018. Ο στόχος, λένε, δεν ήταν τόσο η μεταστροφή του εκλογικού αποτελέσματος όσο να «φυτέψει» στους στρατιωτικούς, με την κατάλληλη παραπληροφόρηση, τον «σπόρο» που θα τους προδιέθετε να βλέπουν την Ρωσία και τις πράξεις της πιο ευνοϊκά στο μέλλον. Αν αυτό δεν είναι υβριδικός πόλεμος τότε τι είναι;

Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, της «Αυτοκρατορίας του Κακού» όπως την είχε αποκαλέσει ο Ρόναλντ Ρήγκαν σε μια ομιλία του το 1983, βοήθησε στην εδραίωση της άποψης «η Ρωσία δεν είναι Σοβιετική Ένωση» που ενστερνίζονται πολλοί Αμερικανοί και όχι μόνον. Ναι, αλλά ο Πρόεδρός της κάνει τα πάντα για να ξαναγίνει το ίδιο ισχυρή –χωρίς τον Κομμουνισμό.

Μια δημοσκόπηση του Pew Research Center που πραγματοποιήθηκε πέρυσι το φθινόπωρο (Σεπτέμβριος 2018) σε δείγμα 1.000 και πλέον ατόμων έδειξε ότι το 35% των ερωτηθέντων επιθυμεί μεγαλύτερη συνεργασία με την Ρωσία. Μάλιστα οι δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν μια σημαντική αλλαγή ανάμεσα στους παραδοσιακά αντι-Ρώσους ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικάνων λόγω των θετικών δηλώσεων του Προέδρου Τραμπ για την Ρωσία και τον Πούτιν.

Πάντως το 71% των Αμερικανών και το 53% των οικογενειών στρατιωτικών εμφανίζουν ανοσία στην προπαγάνδα και θεωρούν την Ρωσία ότι ήταν και η ΕΣΣΔ: Υπ’ αριθμό 1 εχθρό των ΗΠΑ. Ωστόσο ακόμη και οι «κακοί» μπορούν να χάσουν την πρωτοκαθεδρία τους από άλλους «κακούς». Στην δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ronald Reagan Presidential Foundation & Institute, το 28% των ερωτηθέντων βάζει την Κίνα στην κορυφή της λίστας των χωρών που συνιστούν απειλή για της ΗΠΑ ενώ δεύτερη με μικρή διαφορά (25%) έρχεται η Ρωσία.

Η φιλική θεώρηση της Ρωσίας από όλο και περισσότερους Αμερικανούς που υπηρετούν ανησυχεί σοβαρά την αμερικανική στρατιωτική ηγεσία. «Υπάρχει μια προσπάθεια από την πλευρά της Ρωσίας για τον κατακλυσμό των ΜΜΕ με παραπληροφόρηση με στόχο την διασπορά αμφιβολίας και σύγχυσης» λέει στην VOA η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Αντισμήναρχος Κάρλα Γκλήσον.

«Αυτό δεν γίνεται μόνο μέσω παραφωνιών και εμπρηστικής ρητορικής αλλά και μέσω ψευδών αφηγήσεων που αποσκοπούν να προκαλέσουν συμπαθητικές απόψεις» επισημαίνει. «Δουλεύουμε για να αποκαλύψουμε και να αντιμετωπίσουμε την ρωσική παραπληροφόρηση όποτε είναι δυνατόν» προσθέτει. Προφανώς θέλει ακόμα δουλειά. Η στρατηγική της Μόσχας για αποδυνάμωση των αντιπάλων της μέσω μιας αδιάκοπης εκστρατείας παραπληροφόρησης φαίνεται να αποδίδει. Οι «ρωγμές» στα τείχη της πρώτης γραμμής άμυνας της Αμερικής, του ίδιου της του στρατεύματος, καταδεικνύουν αυτό ακριβώς.

Αλέξανδρος Θεολόγου

Μοιραστείτε το άρθρο


Ρεπορτάζ : Alexandros Theologou Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας