Προγραμματικές αποδείξεις της νέας – παλιάς πολιτικής…

Προγραμματικές αποδείξεις της νέας – παλιάς πολιτικής…

Χαμηλών τόνων μεν, άκρως αποκαλυπτικές δε, οι προγραμματικές δηλώσεις το Σάββατο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι φανερό ότι για λόγους επικοινωνιακής στρατηγικής, έχει επιλεγεί κεντρικά μια τακτική μη ύψωσης των τόνων – χαρακτηριστική η αποστροφή του Μητσοτάκη περί λαϊκισμού των δέκα τελευταίων ετών . Αυτό όμως διόλου δεν σημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση – ας μην ξεχνάμε, η κυβέρνηση των εκ παραδόσεως και ιστορίας επαγγελματιών διαχειριστών της εξουσίας – σηματοδοτεί κάτι το θετικό ή το αισιόδοξο για την πλειοψηφία των πολιτών, των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τους νέους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες, τα άτομα με αναπηρία, όλους όσοι έχουν ανάγκη στήριξης, είτε στην καθημερινότητά τους είτε στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη δεν τους αφορούν. Γιατί δεν είναι ούτε πολιτικά άχρωμες ούτε κοινωνικά  άοσμες. Έχουν σαφές ιδεολογικό, πολιτικό, κοινωνικό πρόσημο.

 

Είναι το παλιό μεταμφιεσμένο σε νέο με αυταρχικά και ρεβανσιστικά χαρακτηριστικά. Και με φανερό ταξικό προσανατολισμό. Όλα τα άλλα, είναι απλά καθησυχαστικά λόγια προς χρήση από τα φιλικά προς τον Μητσοτάκη και τη ΝΔ, προσκείμενα ΜΜΕ, ιστοσελίδες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όλη αυτή δηλαδή τη συντονισμένη χορεία επικοινωνιακής δικτύωσης που – φευ – αποδείχθηκε πολύ αποτελεσματική, αν σκεφθεί κανείς ότι ο επίγονος μίας πολιτικής οικογένειας που κυριαρχεί στο πολιτικό στερέωμα για πάνω από 60 χρόνια, κατάφερε να εκλεγεί πρωθυπουργός, πλασαριζόμενος ως το… νέο!

Και φυσικά δεν περίμενε κανείς για να κρίνει τις προγραμματικές δηλώσεις, ήδη τον τόνο της νέας διακυβέρνησης τον έχουν δώσει οι ενέργειές της. Για παράδειγμα μέσα σε λίγες μόνο ώρες καταργήθηκαν το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, η Γενική Γραμματεία Ισότητας… Εν μέσω συντεταγμένης και συντονισμένης παραπληροφόρησης από τους ίδιους τους υπουργούς π.χ. ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης είναι 400.000 – παρά τη διάψευση από τα ίδια τα ταμεία. Ή για δήθεν αύξηση των συντάξεων χηρείας ενώ είχε ήδη προδιαγραφεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κοκ. Οι προγραμματικές δηλώσεις Μητσοτάκη λοιπόν «κούμπωσαν» άριστα στις πρώτες, ενδεικτικές, πράξεις της κυβέρνησής του.

Παράλληλα το ίδιο αποκαλυπτικά είναι και τα όσα δεν είπε ο κ. Μητσοτάκης: για την κοινωνική ασφάλιση (βλ. διαγραφόμενη ιδιωτικοποίηση), για τα κοινωνικά επιδόματα, για το μέλλον της δημόσιας υγείας, της δημόσιας παιδείας (μόνο το άσυλο μετράει), για τα εργασιακά δικαιώματα, τις εργασιακές σχέσεις, κλπ., κλπ.

 

Όλα όσα δηλαδή έχουν να κάνουν με τις δομικές, πολιτικές, προγραμματικές διαφορές μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – τις διαφορές ακριβώς που το μεν ΚΙΝΑΛ των Γεννηματά, Λοβέρδου, Κωνσταντινόπουλου και λοιπών, κάνουν ότι δεν τις καταλαβαίνουν, το δε ΚΚΕ τις ελαχιστοποιεί, αναμένοντας την πτώση του καπιταλισμού. Και τα δύο πολιτεύονται σχεδόν σαν να εξακολουθεί να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, διατηρώντας υψηλούς τόνους απέναντι στην Αξιωματική Αντιπολίτευση

 

Της Ελένης Τσερεζόλε


Ρεπορτάζ : sofiavgenopoulou Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας