Προσφυγικό: Η αύξηση των ροών και η αντιμετώπιση της ένταξης και απορρόφησης των προσφύγων

Στην εκπομπή One Direct μίλησε η ερευνήτρια του ΕΛΙΑΜΕΠ για το μεταναστευτικό, Αγγελική Δημητριάδη για τη συνεχόμενη αύξηση των προσφυγικών ροών, αλλά και τις έρευνες που έχουν γίνει ή την έλλειψη αυτών, σχετικά με τον τρόπο απορρόφησης και ένταξης των προσφύγων στην Ελλάδα ως μόνιμο πλέον τόπο κατοικίας τους.

Αρχικά, η κα. Δημητριάδη υποστήριξε πως «υπάρχει διαφοροποίηση στις εθνικότητες που μπήκαν μετά την κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας. Οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι δεν πρόκειται να μπορέσουν να φύγουν από τη χώρα, αν και θα το ήθελαν» και πρόσθεσε πως η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων προέρχεται από τη Συρία και το Αφγανιστάν.

Εξέφρασε τη διαφωνία και τον προβληματισμό της για το διαχωρισμό μεταξύ πρόσφυγα και μετανάστη, διότι κάτι τέτοιο τόνισε πως «καθορίζει και το πλαίσιο των πολιτικών».

Μίλησε ακόμη για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μπορούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι να επιστρέψουν στη χώρα προέλευσής τους και για τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικοί αντιμετωπίζουν τη διαδικασία αυτή. «Οι τωρινοί πολιτικοί είναι πιο εναρμονισμένοι με τις απαιτήσεις των ευρωπαίων εταίρων και αυτό φαίνεται από την προτεραιότητα που δίνουν στις επιστροφές και στην αλλαγή του καθορισμού της ευαλωτότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος αναφέρθηκε και στην ένταξη των προσφύγων υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να γίνει μια έρευνα για το εκπαιδευτικό επίπεδο των ανθρώπων κα για τον τρόπο που αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί». «Χρειάζεται συντονισμός με το κράτος», υποστήριξε, καθώς η ένταξη αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα και δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για να αντιμετωπιστεί. «Πρέπει να γίνει συζήτηση με τις τοπικές κοινωνίες για να καταλάβουν ότι θα έχουν μεν μια επιβάρυνση, αλλά μακροπρόθεσμα μπορεί να έχουν και οφέλη μέσα από τη διαδικασία της ένταξης», είπε σχετικά.

Subscribe στο One Channel: http://bit.ly/2lRBvd9
Δες ολόκληρα επεισόδια αποκλειστικά στο http://bit.ly/2kDW64t
Like us on Facebook: http://bit.ly/2kOZzgu
Follow us on Twitter: http://bit.ly/2kOi6cM
Follow us on Instagram: http://bit.ly/2kkFnTl
Official Website: http://bit.ly/2mmwf1l

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας