Πρωινό γεύμα: Πώς θα κάνετε τα παιδιά σας να το αγαπήσουν!

Πρωινό γεύμα: Πώς θα κάνετε τα παιδιά σας να το αγαπήσουν!

Η άρνηση των μικρών παιδιών, αλλά και των εφήβων, να ξεκινήσουν τη μέρα τους με ένα καλό πρωινό είναι ένα μόνιμο πρόβλημα σχεδόν σε κάθε οικογένεια.

Οι δικαιολογίες που συνοδεύουν αυτή την άρνηση των παιδιών είναι, ότι δεν έχουν αρκετό χρόνο το πρωί πριν το σχολείο, ή ότι δεν έχουν όρεξη, ενώ μεγαλύτερα παιδιά και ιδιαίτερα τα κορίτσια θεωρούν, ότι η αποφυγή του πρωινού είναι ένας καλός τρόπος να αποφύγουν κάποιες περιττές θερμίδες.

Ακόμη, όμως, και εκείνα τα παιδιά που παίρνουν πρωινό, συχνά δημιουργούν προβλήματα στους γονείς τους καθώς προτιμούν τρόφιμα με πολλές θερμίδες, ζάχαρη, λιπαρά και φτωχά σε θρεπτικά συστατικά (π.χ. κρουασάν σοκολάτα). Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα η πλειοψηφία των παιδιών να φεύγουν για το σχολείο χωρίς πρωινό, ή τρώγοντας τρόφιμα χαμηλής θρεπτική αξίας.

Διαβάζοντας πολλά άρθρα και απόψεις επιστημόνων και διατροφολόγων έμαθα ότι τα παιδιά που τρώνε πρωινό έχουν την τάση να τρώνε πιο υγιεινά συνολικά και να διατηρούν ένα υγιές σωματικό βάρος και αυτό για δύο λόγους: το πρωινό κινητοποιεί τον μεταβολισμό βοηθώντας στην καύση θερμίδων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και επιπλέον παραλείποντας το πρωινό, τα παιδιά συχνά πεινούν αρκετά πριν το μεσημεριανό και συχνά καταναλώνουν snacks με πολλές θερμίδες ή μεγαλύτερο μεσημεριανό γεύμα. Πώς να το εξηγήσω όμως αυτό στο μικρό μου γιο;

Αποφάσισα, λοιπόν, να σκεφτώ τους τρόπους που θα τον κάνουν όχι να τρώει αναγκαστικά το πρωινό του, αλλά να του γίνει συνήθεια και να το αγαπήσει. Και επειδή τελικά τα κατάφερα, σκέφτηκα να μοιραστώ τα τρία κλειδιά της επιτυχίας που βοήθησαν εμένα.

1. Κάθε πιάτο και ένα έργο τέχνης

Όσο δύσκολο κι αν ακούγεται είναι πολύ απλό. Κάθε μέρα έφτιαχνα με τα υλικά του πρωινού φατσούλες και άλλα σχέδια στο πιάτο των παιδιών. Έτσι ξεκίνησε να συμμετέχει και το παιδί μαζί μου και να φτιάχνει σχέδια τρώγοντας μικρές μπουκιές από τα φρούτα και τα κομμάτια του τοστ. Το παιχνίδι έγινε συνήθεια και το πρωινό μια αγαπημένη διαδικασία που περιμένει πλέον πώς και πώς ο γιος μου.

2. Δίνοντας το καλό παράδειγμα

Λένε ότι τα παιδιά κάνουν ο,τι βλέπουν και όχι ότι τους λέμε. Και πράγματι στη δική μας περίπτωση ισχύει. Απαιτούσα από τον 6χρονο γιο μου, να τρώει υγιεινά το πρωί τη στιγμή που εγώ περιφερόμουν με μια κούπα καφέ. Σταδιακά άρχισα να συμμετέχω στο πρωινό και εγώ. Πλέον βάζω στο ποτήρι το χυμό μου και το ποτήρι του γιου μου γεμίζει με το αγαπημένο γάλα του.

3. Πρωινό και χαρά

Μιλώντας με φίλες μου διαπίστωσα ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η διαδικασία του πρωινού ήταν γεμάτη άγχος για να προλάβουν το σχολείο. Εκεί κρύβεται το τρίτο μυστικό της επιτυχίας. Ένα τέταρτο προετοιμασίας νωρίτερα, μουσική με παιδικά τραγούδια και κάθε πρωί η κουζίνα μετατρέπεται σε τραπεζαρία κατασκήνωσης. Έχω καταλήξει ότι το αγαπημένο τους πρωινό είναι 1 ποτήρι γάλα, με 1 φέτα ψωμί ή φρυγανιά με ταχίνι και μέλι και ένα φρούτο και η μέρα μας ξεκινάει δυναμικά.

Εγώ είμαι ήσυχη ότι παίρνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά και το ασβέστιο από το γάλα τους και το υπερπλήρες πρωινό τους και εκείνα φεύγουν γεμάτα διάθεση και ενέργεια για το σχολείο τους!
Ρεπορτάζ : vaggelio Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας