Πως γίνεται να υπερδιπλασιάσουμε τη μνήμη μας

Πως γίνεται να υπερδιπλασιάσουμε τη μνήμη μας

Πως γίνεται να υπερδιπλασιάσουμε τη μνήμη μας

Γνωστή τεχνική από την αρχαία Ελλάδα «βελτιώνει δραματικά τη μνήμη» αποκαλύπτει νέα μελέτη.

Μνήμη χρυσόψαρου; Μήπως δεν θυμόμαστε ούτε τι φάγαμε χθες;

Υπάρχουν καλά νέα: η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί.

Και μάλιστα μπορούμε να αποκτήσουμε καλύτερη μνήμη, αρκεί να εκπαιδευτούμε κατάλληλα. Μια νέα επιστημονική έρευνα, ουσιαστικά επιβεβαιώνει αυτό που ήδη ήξεραν οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν ως τεχνικές απομνημόνευσης τα λεγόμενα «παλάτια της μνήμης».

Πως γίνεται να υπερδιπλασιάσουμε τη μνήμη μας όταν έχουμε μέσες ικανότητες απομνημόνευσης; Σύμφωνα με τη μελέτη η καλύτερη –και αρχαία- τεχνική απομνημόνευσης είναι αυτή που συνδέει αυτά που θέλουμε να θυμόμαστε  (π.χ. λέξεις), με συγκεκριμένες θέσεις σε ένα μέρος (γι’ αυτό έχει ονομαστεί και «παλάτι της μνήμης»).

Οι άνθρωποι φαντάζονται ότι τριγυρνάνε μέσα σε αυτό το μέρος (δηλαδή στο παλάτι) και ό,τι βλέπουν εκεί μέσα κάτι (για παράδειγμα ένα έπιπλο) το οποίο αντιστοιχεί στη λέξη που απομνημονεύουν.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή γνωσιακής νευροεπιστήμης Μάρτιν Ντρέσλερ του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Ναϊμέχεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Neuron, πειραματίσθηκαν με 51 εθελοντές, οι οποίοι μετά από 4 μήνες εκμάθησης, μπορούσαν -από έναν κατάλογο με 72 λέξεις- να θυμούνται κατά μέσο όρο τις 62, από μόνο 26 στην αρχή της μελέτης.

Ένα τετράμηνο αργότερα, αποδείχτηκε πως η βελτίωση της μνήμης δεν ήταν παροδική. Η ικανότητα ανάκλησης των λέξεων παρέμενε υψηλή, αφού οι συμμετέχοντας θυμούνταν κατά μέσο όρο 50 λέξεις.

Η τεχνική του «Παλατιού της Μνήμης» θεωρείται πως ξεκινά από τον Έλληνα ποιητή  Σιμωνίδη, και είναι η πιο δημοφιλής μέθοδος μεταξύ των αθλητών μνήμης. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Μνήμης, μπορούν να απομνημονεύσουν περίπου 500 αριθμούς ή 100 λέξεις μέσα σε πέντε λεπτά.

Ο Nils Müller, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Radboud και συν-συγγραφέας της μελέτης, λέει: «Ένα από τα αρχικά ερωτήματα ήταν αν οι αθλητές μνήμης έχουν πολύ διαφορετικούς εγκεφάλους.

Είναι ένα έμφυτο δώρο ή κάτι που απλά μπορεί να διδαχθεί;». Και η απάντηση είναι ευοίωνη, αφού με καθημερινή εξάσκηση, μπορούμε να βελτιώσουμε και τη δική μας.

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις απλά κόλπα για να βελτιώσεις τη μνήμη σου:

πηγή

Πηγή


Ρεπορτάζ : Radio4.GR Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας