Ρωσία: Το επιθετικό ελικόπτερο Ka-52M θα δεχθεί ραντάρ AESA

Ρωσία: Το επιθετικό ελικόπτερο Ka-52M θα δεχθεί ραντάρ AESA

Το νέο επιθετικό ελικόπτερο της Ρωσίας Ka-52M θα δεχθεί νέους αισθητήρες σκόπευσης κι όχι τις αναβαθμισμένες εκδόσεις των υφιστάμενων συστημάτων.

Το νέο ραντάρ ενεργής διάταξης ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA) V006 Rezets εξελίσσεται για το εκσυγχρονισμένο ελικόπτερο από την εταιρεία Zaslon που έχει έδρα στην Αγία Πετρούπολη. Η δοκιμαστική έκδοση του ραντάρ εγκατεστημένη σε ελικόπτερο Ka-52K παρουσιάστηκε στην αεροδιαστημική έκθεση MAKS που έλαβε χωρά στην Ζουκόφσκι κοντά στην Μόσχα από 27 Αυγούστου ως 1 Σεπτεμβρίου.

Το ραντάρ Rezets του Ka-52 διαθέτει μια 900×300 mm σταθερή AESA κεραία με 640 δομοστοιχεία πομποδέκτη. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή μπορεί να εντοπίσει έναν ουλαμό αρμάτων από τα 45 χιλιόμετρα, μια σιδηροδρομική γέφυρα από τα 100 χλμ και ένα αντιτορπιλικό πλοίο από τα 150 χλμ. Σε λειτουργία αέρος-αέρος, μπορεί να εντοπίσει ένα μαχητικό αεροσκάφος με ενεργή διατομή ραντάρ 3 m2 απο 50 χλμ κατά μέτωπο και ένα αιωρούμενο ελικόπτερο από τα 20 χλμ. Το ραντάρ Rezets ζυγίζει 130 κιλά, 10 κιλά λιγότερα από το σημερινό FH01 των Ka-52 που κατασκευάστηκε από την Phazotron-NIIR στην Μόσχα, και είναι αερόψυκτο, με το ακροφύσιο αερισμού για την ψύξη του να είναι εμφανές πάνω στο κάλυμμα θόλου της μύτης του ελικοπτέρου.

Το OES-52 που αναπτύχθηκε απο την NPK SPP που εδρεύει στην Μόσχα θα είναι το νέο ηλεκτροοπτικό σκοπευτικό των Ka-52M, τα υφιστάμενα ελικόπτερα διαθέτουν τον πύργο GOES-451 της UOMZ με έδρα το Γεκατερίνμπουργκ. Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, το OES-52 έχει ως πρότυπο τον αισθητήρα σκόπευσης Safran Strix του επιθετικού ελικοπτέρου Tiger. Το OES-52 εκτελεί παρόμοιες λειτουργίες με το GOES-451 και περιλαμβάνει πέντε αισθητήρες: κάμερα θερμικής παρατήρησης, κάμερα τηλεόρασης, καταδείκτη/αποστασιόμετρο λέιζερ, ίππευση ακτίνας λέιζερ για αντιαρματικούς καθοδηγούμενους πυραύλους όπως επίσης και έναν ιχνηλάτη λέιζερ. Ωστόσο, ζυγίζει 177 κιλά, σε σχέση με τα 220 κιλά του GOES-451.

Piotr Butowski

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.

Σχετικά άρθρα


Ρεπορτάζ : Doukas Gaitatzis Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας