Σάλος στις ΗΠΑ : Ο Τραμπ πίεσε το Ισραήλ να μην δεχτεί αμερικανίδες βουλευτές

Σάλος στις ΗΠΑ : Ο Τραμπ πίεσε το Ισραήλ να μην δεχτεί αμερικανίδες βουλευτές

Η απόφαση του Ισραήλ να απαγορεύσει την είσοδο σε δύο αμερικανίδες βουλευτές, φιλικά προσκείμενες στους Παλαιστίνιους, και η πρωτοφανής στήριξη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην απόφαση αυτή, προκάλεσε την Πέμπτη θύελλα αντιδράσεων στις ΗΠΑ, ακόμα και στους κόλπους των θερμότερων υποστηρικτών του εβραϊκού κράτους.

Αποστάσεις και από το Aipac

Το πανίσχυρο φιλο-ισραηλινό λόμπι Aipac κράτησε σαφείς αποστάσεις από την ανακοίνωση των ισραηλινών αρχών, που αρνήθηκαν την είσοδο στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη στα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων Ιλχάν Ομάρ και Ρασίντα Τλάιμπ λόγω της στήριξής τους στο μποϊκοτάζ προς το εβραϊκό κράτος.

«Αποδοκιμάζουμε τη στήριξη των βουλευτών Ομάρ και Τλαϊμπ στο αντι-ισραηλινό και κατά της ειρήνης κίνημα BDS, όμως πιστεύουμε επίσης ότι κάθε μέλος του Κογκρέσου πρέπει να μπορεί να επισκέπτεται τον δημοκρατικό σύμμαχό μας, το Ισραήλ, για να το ανακαλύψει προσωπικά» έγραψε στο Twitter η Aipac.

Οι δύο γυναίκες, οι πρώτες μουσουλμάνες που εξελέγησαν στο Κογκρέσο, επρόκειτο να επισκεφθούν αυτό το Σαββατοκύριακο το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Οδηγίες… Τραμπ στο Ισραήλ μέσω Twitter

Ομως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε την Πέμπτη το πρωί, μέσω Twitter, την κυβέρνηση του Ισραήλ να εμποδίσει αυτήν την επίσκεψη, εκτιμώντας πως το Ισραήλ θα επιδείκνυε «μεγάλη αδυναμία» δίνοντας το πράσινο φως στην άφιξη των αμερικανίδων πολιτικών, τις οποίες κατηγορεί για αντισημιτισμό.

«Θα έδειχνε μεγάλη αδυναμία εάν το Ισραήλ επέτρεπε στις βουλευτίνες Ομάρ και Τλάιμπ να επισκεφθούν… Είναι ντροπή!» έγραφε στο tweet του ο αμερικανός πρόεδρος.

Ακολούθως, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε την απαγόρευση της εισόδου, υπογραμμίζοντας ότι η επίσκεψή τους εντάσσεται στο πλαίσιο «των δραστηριοτήτων μποϊκοτάζ σε βάρος του Ισραήλ».

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ σέβεται στον υπέρτατο βαθμό το αμερικανικό Κογκρέσο, όμως η Τλάιμπ και η Ομάρ προωθούν νομοσχέδιο που θα προβλέπει το μποϊκοτάζ σε βάρος του Ισραήλ.

«Προσβολή στις δημοκρατικές αξίες»

«Μόλις πριν λίγες ημέρες λάβαμε το πρόγραμμα της επίσκεψής τους στο Ισραήλ, που αποκάλυψε ότι σχεδιάζουν μια επίσκεψη με μοναδικό σκοπό να ενισχύσουν το μποϊκοτάζ εναντίον μας αρνούμενες τη νομιμότητα του Ισραήλ» υπογράμμισε ο Νετανιάχου.

Η βουλευτής Ιλχάν Ομάρ απάντησε ότι η απόφαση του Ισραήλ να εμποδίσει την επίσκεψή της στη χώρα συνιστά «προσβολή στις δημοκρατικές αξίες» και δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένης της αντίστασης του Μπενιαμίν Νετανιάχου στις προσπάθειες για ειρήνη.

«Η ειρωνεία της «μόνης δημοκρατίας» στη Μέση Ανατολή να λάβει τέτοια απόφαση είναι ότι συνιστά τόσο προσβολή των δημοκρατικών αξιών όσο και ανατριχιαστική απάντηση στην επίσκεψη κυβερνητικών αξιωματούχων από συμμαχικό κράτος» επισήμανε η Ομάρ, που συμμετέχει στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η Αμερικανική Εβραϊκή Κοινότητα (AJC) εκτιμά, επίσης, σε δελτίο Τύπου ότι «το να επισκεφθεί κανείς το Ισραήλ» είναι «απαραίτητο για να κατανοήσει καλύτερα αυτήν τη δυναμική χώρα και τις πραγματικές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, τις οποίες αντιμετωπίζει».

Το Ισραήλ δεν ενήργησε «συνετά»

Καταγγέλλοντας τις προθέσεις των δύο βουλευτών που δεν σκοπεύουν, σύμφωνα με την οργάνωση, να ακούσουν την άποψη του Ισραήλ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, η AJC προσθέτει ότι το Ισραήλ δεν ενήργησε «συνετά».

«Οι συνέπειες της απαγόρευσης εισόδου των δύο μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων κινδυνεύουν να είναι σοβαρότερες στις ΗΠΑ σε σύγκριση με την αντίθετη απόφαση» υπογραμμίζει η οργάνωση.

Την ώρα που οι Ρεπουμπλικάνοι κρατούν χαμηλούς τόνους, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ λέει ότι η απαγόρευση συνιστά «ένδειξη αδυναμίας, όχι ισχύος» εκ μέρους του Ισραήλ.
«Καμία δημοκρατική κοινωνία δεν πρέπει να φοβάται τον ανοιχτό διάλογο» τονίζει, καλώντας το εβραϊκό κράτος να ξανασκεφθεί την απόφασή του.

Ο πρόεδρος Τραμπ βρέθηκε, επίσης, στο στόχαστρο επικρίσεων για το γεγονός ότι πήρε θέση εναντίον δύο αμερικανίδων υπηκόων που έχουν εκλεγεί στο αμερικανικό Κογκρέσο, την ώρα που το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαβεβαιώνει στον ιστότοπό του ότι εργάζεται για να υπάρχει «ελευθερία να ταξιδεύουν» στο Ισραήλ «όλοι οι αμερικανοί υπήκοοι, ανεξαρτήτως της καταγωγής τους».

Είχαν επιτρέψει αρχικά την επίσκεψη…

«Οι φίλοι της πρώτης τάξης δεν συμπεριφέρονται στους βουλευτές των ΗΠΑ όπως σε πολίτες δεύτερης τάξης» σημείωσε ο πρώην δήμαρχος του Σικάγο, από το Δημοκρατικό Κόμμα, Ραμ Εμάνουελ.

Το Ισραήλ είχε αρχικά επιλέξει να επιτρέψει την επίσκεψη. Ομως, χθες, ο Νετανιάχου είχε διαβουλεύσεις με μέλη του υπουργικού συμβουλίου και συμβούλους για να επανεξετάσουν την απόφαση. Πηγή που συμμετείχε στις συζητήσεις είπε στο Reuters ότι το Ισραήλ έκανε πίσω εξαιτίας των πιέσεων του Τραμπ.

«Σε συζήτηση που έγινε πριν δύο εβδομάδες, όλοι οι αξιωματούχοι τάχθηκαν υπέρ του να επιτραπεί η επίσκεψή τους, όμως έπειτα από πιέσεις του Τραμπ αντέστρεψαν την απόφασή τους» λέει η πηγή, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Ο αμερικανός πρόεδρος έχει στραφεί τους τελευταίους μήνες κατά της Τλάιμπ και Ομάρ, όπως κι εναντίον άλλων δύο γυναικών βουλευτών, που προέρχονται από εθνοτικές μειονότητες, κατηγορώντας τις για εχθρική στάση εναντίον του Ισραήλ.

Πηγή: ΑΠΕ


Ρεπορτάζ : ggeortzoglou Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας