Σι Τζινπίνγκ: Έχω μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον

Σι Τζινπίνγκ: Έχω μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον

Την εμβάθυνση των συνεργασιών ανάμεσα στην Κίνα και την Ελλάδα επεσήμανε ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, κατά τον χαιρετισμό του πριν την διευρυμένη συνάντηση παρουσία υπουργών και των δύο χωρών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

«Δεν μιλάμε μόνο για συνεργασία δύο χωρών αλλά για συνεργασία δύο πολιτισμών. Οι δύο πανάρχαιοι πολιτισμοί θα λάμπουν στην σύγχρονη εποχή» είπε ο Κινέζος πρόεδρος.

Αφού ευχαρίστησε τον Προκόπη Παυλόπουλο για τη θερμή φιλοξενία στην Αθήνα, ο κ. Σι Τζινπίνγκ επισήμανε ότι «οι χώρες μας είναι κληρονόμοι δύο μεγάλων πολιτισμών και γι’ αυτό το λόγο συναντώνται»

«Πριν από 2.500 χρόνια οι αρχαίοι Έλληνες σημείωσαν σημαντική πρόοδο στην λογοτεχνία και τον πολιτισμό. Κατά τον χρυσό αιώνα του ελληνικού πολιτισμού η Κίνα ζούσε την ακμή του πολιτισμού της. Έχω μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον καθώς Ελλάδα και Κίνα έχουν κληρονομήσει μεγάλους πολιτισμούς» είπε ο Κινέζος πρόεδρος σημειώνοντας ότι από τις πρώτες ώρες παρουσίας του στην Ελλάδα ένιωσε τον ελληνικό πολιτισμό.

Παυλόπουλος: Νέος δρόμος του μεταξιού που φέρνει την Κίνα πιο κοντά στη Δύση

Από την πλευρά του ο Προκόπης Παυλόπουλος επισήμανε τα εγκαίνια της νέας περιόδου στις σχέσεις Ελλάδας-Κίνας επί ηγεσίας Σι Τζινπίνγκ ενώ χαρακτήρισε «πολύ επιτυχημένη επίσκεψη» την παρουσία Μητσοτάκη στη Σαγκάη «με την Ελλάδα να είναι μια από τις τιμώμενες χώρες με τη δική σας συμβολή».

«Η Κίνα έχει κάνει τεράστιες προόδους και αυτές οφείλονται στη δική σας σοφία και τα δικά σας προσόντα ως ηγέτη και πολιτικού. Η Κίνα είναι κατά γενική ομολογία παγκόσμιος παράγοντας στην οικονομία λόγω των επιτευγμάτων της» είπε ο κ. Παυλόπουλος προσθέτοντας την τεράστια σημασία που έχει προς την κατεύθυνση «ο νέος δρόμος του μεταξιού που φέρνει την Κίνα πιο κοντά στη Δύση, την Ευρώπη και την ΕΕ. Εμείς θα μετάσχουμε πιο έντονα σε αυτή την πρωτοβουλία».

«Οι πραγματικοί πολιτισμοί δεν συγκρούονται αλλά χτίζουν γέφυρες επικοινωνίας και γκρεμίζουν τείχη διαχωρισμών» κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Νωρίτερα ο Κινέζος πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη ξεκινώντας έτσι το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψής του.


Ρεπορτάζ : georgiou@reporter.gr (Γιώργος Γεωργίου) Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας