Στα 3 δις Ευρώ ο Αμυντικός Προϋπολογισμός της Τσεχίας, είναι όμως αρκετός;

Στα 3 δις Ευρώ ο Αμυντικός Προϋπολογισμός της Τσεχίας, είναι όμως αρκετός;

Μοιραστείτε το άρθρο

Ο τσεχικός προϋπολογισμός αμύνης για το τρέχον έτος είναι 75.5 δισεκατομμύρια τσεχικές κορώνες (EUR 3 δις), αυξημένος κατά 13% σε σχέση με το 2019, όταν ήταν 66,7 δις (1.19 % ΑΕΠ).

Σχεδόν το ένα τέταρτο αυτού του ποσού θα διατεθεί σε επενδύσεις, περίπου 18 δις κορώνες. Κι όμως, το 2018 το υπουργείο Αμύνης είχε υπολογίσει ένα ποσό μεγαλύτερο κατά 780 εκατομμύρια. Του χρόνου, ο προϋπολογισμός θα φτάσει τα 85.3 δις (EUR 3,390 δις) και η Τσεχική κυβέρνηση σχεδιάζει το ποσοστό που δαπανάται ετησίως για την Άμυνα να φτάσει το 2 % του ΑΕΠ ως το 2024 και τα 150 δις κορώνες ως το 2030.

Η Τσεχία επενδύει ιδιαίτερα στην άμυνα της χώρας, με τον αμυντικό προϋπολογισμό να αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια.

“Στόχος μας είναι να εκσυγχρονίσουμε και να ενδυναμώσουμε τον στρατό μας”, εξηγεί ο υπουργός Αμύνης Lubomír Metnar. Το υπουργείο εφαρμόζει εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν εγκριθεί βάσει σχεδιασμού από χρόνια πριν. Πρόσφατα, η κυβέρνηση της χώρας ενέκρινε το πρόγραμμα δομής του στρατού της Τσεχίας ως το 2030 και την Αμυντική Βίβλο που προβλέπει την οργάνωση και σχεδιασμό ως το 2035.

“Ο εκσυγχρονισμός του στρατού είναι η απόλυτη προτεραιότητά μου. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να είμαστε σίγουροι πως οι στρατιώτες μας θα έχουν τον καλύτερο εξοπλισμό που υπάρχει διαθέσιμος”, προσθέτει ο υπουργός Metnar.

Για παράδειγμα, το 2019, το υπουργείο Αμύνης ενέκρινε συμβόλαια αξίας 43 δισεκατ. κορωνών για οχήματα, όπλα κι εξοπλισμό: 62 τεθωρακισμένα οχήματα TITUS (Tactical Infantry Transport and Utility System), πάνω από 70 φορτηγά Tatra, 7 ελαφρά οχήματα αναγνώρισης, χιλιάδες αντιβαλλιστικά κράνη και κινητούς παρεμβολείς Starkom.

Διακρατικά συμβόλαια υπογράφηκαν επίσης για την αγορά οκτώ κινητά ραντάρ MADR από το Ισραήλ και δώδεκα ελικόπτερα γενικής χρήσεως από τις ΗΠΑ. Συμβόλαιο ακόμα υπογράφηκε για την προμήθεια δύο νέων αεροσκαφών CASA και τον εκσυγχρονισμό τεσσάρων παλιότερων.

Οι εξοπλισμοί και οι αναβαθμίσεις θα συνεχιστούν για τον τσεχικό στρατό με τον ίδιο ρυθμό και στο 2020. Το υπουργείο αμύνης σχεδιάζει την ολοκλήρωση νέων σχεδίων στρατηγικής σημασίας, απαραίτητων για την άμυνα της Τσεχίας και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας στο ΝΑΤΟ. Πρόκειται για 210 ερπυστριοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης πεζικού, 52 συστήματα πυροβολικού σε διαμέτρημα ΝΑΤΟ, συστήματα ελέγχου πυρός, ένα μικρό μεταγωγικό αεροσκάφος, χιλιάδες νέα, τσεχικής κατασκευής, όπλα χειρός, πάνω από τριάντα χιλιάδες αντιβαλλιστικά γιλέκα, αντιαεροπορικούς πυραύλους κι άλλον εξοπλισμό.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, όπως παρουσιάστηκε, οι αμυντικές δαπάνες της Τσεχίας θα φτάσουν στο 1.4 % του ΑΕΠ το 2020 και στο 2 % ως το 2024. Το 2018 ήταν στο 1.13 % και το 2019 στο 1.19 % με 66.735 δις κορώνες (EUR 2.65 δις).

Η προγραμματιζόμενη αύξηση της τάξης του 13 % σημαίνει πως ο στόχος του 1.4 % του ΑΕΠ δεν θα επιτευχθεί φέτος. Αν το ΑΕΠ αυξηθεί στο 1.6 %, όπως αναμένεται, ο προϋπολογισμός Αμύνης θα φτάσει στο 1,33 % του ΑΕΠ και θα είναι ελαφρώς αλλά σαφώς πίσω από τον προγραμματισμό.

Μοιραστείτε το άρθρο


Ρεπορτάζ : Stathis Vasileiou Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας