Τουρκία: 249 συλλήψεις υπαλλήλων του ΥΠΕΞ για διασυνδέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν

Τουρκία: 249 συλλήψεις υπαλλήλων του ΥΠΕΞ για διασυνδέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν

Τη σύλληψη 249 υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών ως ύποπτους για διασυνδέσεις με δίκτυο Γκιουλέν, διέταξαν οι τουρκικές αρχές, μετέδωσε το NTV.  Ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν κατηγορείται από την Άγκυρα ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016.

Οι τουρκικές αρχές έκτοτε πραγματοποιούν συχνά επιχειρήσεις εναντίον των φερόμενων υποστηρικτών του Γκιουλέν, ο οποίος έχει καταφύγει στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ από το 1999. Ο ίδιος ο Γκιουλέν αρνείται τις κατηγορίες.

Το γραφείο του εισαγγελέα ανακοίνωσε ότι διέταξε τη σύλληψη 249 υπαλλήλων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίοι φέρονται να έχουν προβεί σε παρατυπίες σε παλαιότερες εισαγωγικές εξετάσεις του υπουργείου, μετέδωσε το NTV. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, 78 «ύποπτοι» έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο επιχειρήσεων σε 43 επαρχίες, ενώ η αστυνομία αναζητεί τους υπόλοιπους.

Περισσότεροι από 77.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και κρατούνται εν αναμονή της δίκης τους, ενώ περίπου 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι, υπάλληλοι του στρατού και άλλοι έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας έχουν εκφράσει ανησυχίες για τις επιχειρήσεις αυτές και υποστηρίζουν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί ως πρόσχημα το πραξικόπημα για να καταστείλει τους διαφωνούντες. Η κυβέρνηση από την πλευρά της διατείνεται ότι τα «μέτρα ασφαλείας» είναι απαραίτητα εξαιτίας της σοβαρότητας των απειλών που αντιμετωπίζει η χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ


Ρεπορτάζ : Υβόννη Κλάπα Σύνδεσμος

Loading...

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας