Τουρκική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελορίζου… μη φας Γενί Σαφάκ, κερνάμε

Τουρκική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελορίζου… μη φας Γενί Σαφάκ, κερνάμε

Η Τουρκία διεύρυνε τις έρευνες φυσικού αερίου της στην ανατολική Μεσόγειο, καλύπτοντας και την περιοχή νοτίως του Καστελορίζου και ανατολικά της Ρόδου, με τη νέα NAVTEX που εξέδωσε, γράφει η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, η οποία προσθέτει πως, στη συνέχεια, ξεκίνησε έρευνα από το σεισμογραφικό πλοίο Barbaros με τη συνοδεία των πολεμικών πλοίων, Tanux-1 και Apollo Moon, στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι δραστηριότητες έρευνας ανακοινώθηκε ότι θα γίνονταν στις 6 και 7 Ιανουαρίου, προσθέτοντας ότι η πορεία του πλοίου είχε στόχο να γίνει έρευνα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα “στο σημείο που ασκείται πολιτική κατοχής από Ελλάδα” και “σε μεγάλο τμήμα της λεγόμενης ‘ΑΟΖ’ Κύπρου”.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το Barbaros, συνοδευόμενο από τουρκικές φρεγάτες και κορβέτες, για ένα διάστημα έκανε έρευνες ανοικτά της κατεχόμενης Μόρφου και ότι λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών στράφηκε σε αυτές τις περιοχές για να διεξάγει έρευνες υπό πιο ομαλές συνθήκες.

Προσθέτει ότι για τρεις μέρες το Barbaros θα συνεχίσει τις έρευνές του σε αυτή την περιοχή και μετά από την αξιολόγηση που θα γίνει και πάλι μπορεί να γυρίσει ξανά στα ανοιχτά της Μόρφου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, επιπλέον σχεδιάζεται οι έρευνές του στην τουρκική υφαλοκρηπίδα να επεκταθούν και σε νέες περιοχές σε όλη την ανατολική Μεσόγειο.

Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι, πέραν του Barbaros, συνεχίζονται οι γεωτρήσεις της κρατικής εταιρείας πετρελαίου στην περιοχή και πως εκτός από τη γεώτρηση του Πορθητή στο Αλάνια-1 τώρα και το δεύτερο γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία, Deep Sea Metro, θα ξεκινήσει γεώτρηση όχι στη Μαύρη Θάλασσα, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, αλλά στη Μεσόγειο. Προστίθεται ότι, τις επόμενες ημέρες, σχεδιάζεται να ξεκινήσει η γεώτρηση ανακοινώνοντας τη νέα περιοχή.

ΠΗΓΕΣ: ΚΥΠΕ, HELLAS JOURNAL


Ρεπορτάζ : dpoint Σύνδεσμος

Loading...

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας