Υπουργικό για προσφυγικό: Προστασία συνόρων, άσυλο, επιστροφές και ελεγχόμενες δομές

Υπουργικό για προσφυγικό: Προστασία συνόρων, άσυλο, επιστροφές και ελεγχόμενες δομές

Τη διαβεβαίωση πως η κυβέρνηση έχει σαφές πλάνο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού / μεταναστευτικού έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης.

Ο Πρωθυπουργός αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για εκτόνωση της έντασης στα νησιά και επιχειρεί να πείσει τους νησιώτες πως η κυβέρνηση έχει σχέδιο και είναι αποφασισμένη να το υλοποιήσει με επιτυχία. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται το απόγευμα να έχει συνάντησει με φορείς των νησιών και εξέφρασε την πίστη του πως θα βρεθεί σημείο… επαφής.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό «εδράζεται στο τρίπτυχο -προστασία συνόρων, γρήγορες διαδικασίες είτε για άσυλο, είτε για επιστροφές και ελεγχόμενες δομές- ισχύει απολύτως», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «είναι το μόνο σχέδιο το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί».

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα επεισόδια που σημειώθηκαν στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, εκφράζοντας τη λύπη του -όπως είπε- για τις εικόνες που είδαμε όλοι.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «οι αστυνομικοί είναι κρατικοί λειτουργοί που φορούν το εθνόσημο και είναι παιδιά της διπλανής πόρτας. Και είναι άνανδρο να τους χτυπούν -και μάλιστα ενώ κοιμούνται. Και άνανδρο να τραυματίζονται από κάποιους που εκμεταλλεύονται τις εντολές για αυτοσυγκράτηση. Όσοι μετείχαν σε αυτά τα επεισόδια και στους προπηλακισμούς θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν. Ταυτόχρονα, όμως, θα ερευνηθούν και περιστατικά για χρήση υπερβολικής βίας από την Αστυνομία. Έχουν γίνει σοβαρές καταγγελίες, οφείλουμε να τις διερευνήσουμε».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως καταλαβαίνει απόλυτα τι συμβαίνει στα νησιά, σημειώνοντας πως «είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε πάνω απ’ όλα τις δυσκολίες των νησιωτών. Καλούνται όμως κι αυτοί να περιφρουρήσουν οι ίδιοι την ειρήνη στον τόπο τους. Να απομονώσουν όλα τα ακραία στοιχεία, ακροδεξιούς, ακροαριστερούς, ύποπτες ΜΚΟ, τοπικούς συμφεροντολόγους».

«Όλοι αυτοί κερδοσκοπούν πάνω σε ένα εθνικό πρόβλημα» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως «με τυφλά και βίαια συνθήματα θέλουν να επαναλανσάρουν αδιέξοδες συμπεριφορές -τις έχουμε ξαναδεί- συμπεριφορές “πλατείας”, συμπεριφορές “αγανακτισμένων”. Πρέπει, λοιπόν, οι ίδιοι οι κάτοικοι να δείξουν ψυχραιμία και υπευθυνότητα».

Παράλληλα ζήτησε την προσοχή όλων, καθώς όπως σημείωσε «το μεταναστευτικό τώρα αποκτά μία νέα διάσταση, καθώς στις ροές προς την Ελλάδα περιλαμβάνονται άνθρωποι από το Ιράν -όπου είχαμε πολλά κρούσματα κοροναϊού- και πολλοί διερχόμενοι από το Αφγανιστάν. Τα νησιά μας, συνεπώς, τα οποία είναι, ήδη, επιβαρυμένα σε θέματα δημόσιας υγείας πρέπει να προστατευτούν διπλά. Να τα διασφαλίσουμε. Να το πω απλά, να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποφύγουμε την εμφάνιση του ιού -ειδικά εκεί».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως από σήμερα «η χώρα μας επικαλείται τον Κανονισμό 2016/399 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικά την παράγραφο 6, περί ελέγχου για την πρόληψη απειλής κατά της δημόσιας υγείας».

«Τι σημαίνει αυτό στην πράξη: Ότι αναβαθμίζουμε στον ανώτερο βαθμό τον έλεγχο των συνόρων μας για τη μεγαλύτερη δυνατή ανάσχεση. Για το σκοπό αυτό έχω ήδη δώσει εντολές στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και στον αρχηγό του Λιμενικού να αυξήσουμε σημαντικά τον αριθμό των σκαφών και τον αριθμό των περιπολιών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Και, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου πάντα, θα αυξήσουμε τους ελέγχους και στη θάλασσα και στην ξηρά», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον ίδιο «για την απόφαση αυτή έχω ήδη ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που οφείλει να την αντιμετωπίσει ως ένα μέτρο προστασίας της Υγείας ολόκληρης της Ευρώπης. Το ίδιο θα γίνει και προς την Τουρκία. Ενώ ξεκινά και μια διεθνής καμπάνια, στις γλώσσες των εθνικών ομάδων που κατευθύνονται προς Ελλάδα, με την προειδοποίηση ότι η χώρα δεν μπορεί, πλέον, να δέχεται άλλες παράνομες εισόδους. Οι ανακοινώσεις αυτές θα γίνουν στο διαδίκτυο και στις χώρες αφετηρίας των ροών».


Ρεπορτάζ : polychronopoulos@reporter.gr (Σπύρος Πολυχρονόπουλος) Σύνδεσμος

Άλλα τελευταία άρθρα Κατηγορίας